ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Η αξία της σωστής συμβουλευτικής καθοδήγησης για τη δημιουργία και λειτουργία μιας επιχείρησης
«Πρωτεύουσα της ελληνικής βιομηχανίας» χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, τη ΒΙΠΕ Σίνδου, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο «όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Γι’ αυτόν τον λόγο», υπογράμμισε, «το υπουργείο χρηματοδοτεί με πόρους 7,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο που υλοποιεί ο διαχειριστής του βιομηχανικού πάρκου, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, το οποίο θα υπερβεί κατά πολύ τα 15,5 εκατ. ευρώ συνολικά».
Μεταξύ των έργων που προγραμματίζονται εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου, έξω από τη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβάνονται σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «αναβαθμίζουν το βιομηχανικό πάρκο και δημιουργούν νέες σημαντικές προοπτικές».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει σε μεγάλη προτεραιότητα τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και αυτό κάθε μέρα επιβεβαιώνεται με πράξεις», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι «η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης και για τη χώρα μας συνολικά».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί σε όλη τη χώρα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των επιχειρηματικών πάρκων.
Έως τα τέλη του 2025 θα ολοκληρωθούν οι επενδύσεις 15,5 εκατ. ευρώ στη ΒΙΠΕ Σίνδου
Η ΒΙΠΕ Σίνδου είναι η μεγαλύτερη της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων, «όπως άλλωστε είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης», σημείωσε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνος Ψαθάς.
Διευκρίνισε, δε, ότι η ΒΙΠΕ Σίνδου εκτείνεται σε 12.500 στρέμματα και έχει εγκατεστημένες συνολικά 750 εταιρείες, εκ των οποίων οι 550 είναι ενεργές και παράγουν το 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Στη ΒΙΠΕ Σίνδου «κάνουμε τη μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε ως ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, γύρω στα 15,5 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Ψαθάς και πρόσθεσε: «προσδοκούμε, με όσα είδε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την περιήγησή του εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου και με την ενημέρωση που θα έχει στη συνέχεια από τις συναντήσεις μας με άλλους δέκα επιχειρηματίες, πως θα διαπιστώσει και ο ίδιος την ανάγκη ότι χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση, η οποία, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ιδία κεφάλαια». Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, που ορίζει το επενδυτικό πλάνο στη ΒΙΠΕ Σίνδου να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025, ο κ. Ψαθάς σχολίασε: «ας είμαστε ρεαλιστές, πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί τέλος του επόμενου έτους».
Για τις ελλιπείς προσβάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου -οδικές και σιδηροδρομικές, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σημείωσε ότι «είμαστε σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχει βάλει στο πρόγραμμά της την υλοποίηση μέχρι τέλους του 2026 -την ολοκλήρωση, της ενωτικής οδού». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει μια πολύ καλή πρόσβαση η ΒΙΠΕ Σίνδου».
Σε επίπεδο Ελλάδας, ο κ. Ψαθάς είπε ότι τα σχέδια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι «απεριόριστα μεν, αλλά, στον αντίποδα, οι πόροι είναι περιορισμένοι». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι οι επενδύσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε επίπεδο χώρας ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ και κατευθύνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους είναι τέλος του 2025 – αρχές του 2026 (το αργότερο).
Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνο Ψαθά, βουλευτές και άλλα στελέχη, περιηγήθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου για περισσότερο από μιάμιση ώρα, ενώ έκανε στάσεις στη βιομηχανία χρωμάτων αυτοκινήτου ΗB Body Group, στη Veltia Labs For Life και τη Select Bakery, πραγματοποιώντας σύντομες συναντήσεις με τους επικεφαλής τους.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση