Ύστερα από την χειρότερη από επιδημιολογικής άποψης εβδομάδα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο προβληματισμός για τα επόμενα βήματα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης κορυφώνεται, με τα νέα μέτρα να είναι προ των πυλών.

Σήμερα, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας από τη Γλασκώβη, αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσουν ξανά η οικονομία και η κοινωνία, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε «κόκκινος» συναγερμός και στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έντονα αυξητική τάση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων και την παρεπόμενη σκληρή πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ιδιαίτερα για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – εσχάτως και της Κεντρικής – όπου τα ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού παραμένουν πολύ χαμηλά- η εικόνα που παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν ότι φτάσαμε σε επικίνδυνα όρια.

Ενδεικτικά του μεγέθους του προβληματισμού που υπάρχει είναι δύο στοιχεία: Οι πολύ συχνές, το τελευταίο διάστημα, επισκέψεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στο Μέγαρο Μαξίμου – κάτι που για πολλούς μήνες είχε σταματήσει – και το αίτημα προς τους επιστήμονες να καταθέσουν νέες προτάσεις για την αναχαίτιση του πέμπτου, σφοδρού, όπως φαίνεται, κύματος.

Ο καθηγητής που συνέδεσε την εικόνα του με τα πρώτα δύο κύματα της πανδημίας, επισκέπτεται αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα το πρωθυπουργικό γραφείο, προκειμένου να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πανδημίας, τα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από ολόκληρη την Ευρώπη και το πότε αναμένεται κορύφωση της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων, με πιθανή κορύφωσή τους στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως περίπου συνέβη και πέρσι. Μόνο που φέτος τα μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση του παρασκηνίου, μετά από μία αρκετά μακρά περίοδο, που ο ρόλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων είχε καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια, υπό το βάρος του πέμπτου κύματος, η κυβέρνηση έχει ζητήσει τώρα από τους ειδικούς να της καταθέσουν προτάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας, οι οποίες, πάντως, θα κινούνται παράλληλα με την κεντρική επιλογή να μην επιστρέψει η χώρα στα lockdown και θα εξαιρούν το ζήτημα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Παρά την πληθώρα εισηγήσεων που υπάρχουν ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, και οι οριστικές επιλογές θα γίνουν σήμερα στον «πρωϊνό καφέ» υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος έως πριν από λίγες ημέρες , σε συνεργάτες του υποστήριζε την τακτική «πόρτα πόρτα» στις τοπικές κοινωνίες. Να δοθεί δηλαδή έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι δήμαρχοι αλλά και τοπικοί παράγοντες με μεγάλη επιρροή ώστε να πεισθούν μεγαλύτερος αριθμός πολιτών για να εμβολιαστούν.

Σίγουρα, τα μέτρα θα αποτελέσουν προϊόν μίας δύσκολης άσκησης ισορροπίας, την οποία θα πρέπει να εκτελέσει με ακρίβεια η κυβέρνηση. Από τη μία δε θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στους εμβολιασμένους και από την άλλη δε θα πρέπει τα όποια νέα μέτρα να στοχοποιήσουν τους ανεμβολίαστους, μια και ήδη εγείρονται ορισμένα συνταγματικά θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να μην έχουν γίνει δεκτά σενάρια που θέλουν απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας σε όλους σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, μια και σε μία τέτοια περίπτωση το απαγορευτικό θα αφορά και σε αυτούς που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Με την ίδια λογική φαίνεται να μην κερδίζουν έδαφος εισηγήσεις που θέλουν στους ανεμβολίαστους να μπαίνει φρένο σε μπαρ, εστιατόρια ή σούπερ μάρκετ ακόμα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι ενισχύεται η πιθανότητα να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους στις περιοχές με υψηλό φορτίο. Είναι αλήθεια άλλωστε ότι η μάσκα έχει ατονήσει και σιγά σιγά η χρήση της φθίνει, κάτι που θέλει να αποφύγει το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα προ των πυλών θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test σε μη εμβολιασμένους από ένα σε δύο σε όλες τις ομάδες εργαζόμενων.

Διαβάστε επίσης

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Αύριο η απόφαση για την τρίτη δόση στους κάτω των 50

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση

Άρθρο Παρέμβαση: Ανεμβολίαστοι; Η επιβολή έπεται της πειθούς!