ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τους βασικούς άξονες του υπουργείου του, με έμφαση στην πρόληψη, παρουσίασε στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Έμφαση έδωσε ο κ. Πλεύρης στη δημιουργία εθνικού άξονα καταγραφής περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών τονίζοντας ότι το μείζον αυτό θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλους μαζί, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «στο επίπεδο προστασίας του παιδιού, η πρόληψη βρίσκεται στην κεντρική γραμμή του εθνικού σχεδίου», βασικοί άξονες του οποίου είναι:
- Εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης κρουσμάτων κάθε πράξης κακοποίησης παιδιού.
- Επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.
- Προληπτικός έλεγχος εργαζομένων ώστε να αποτρέπονται άτομα που έχουν απασχολήσει με πράξεις που συνδέονται με το κομμάτι της σεξουαλικής κακοποίησης.
- Ενδυνάμωση, ενημέρωση και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών ώστε να μπορούν να καταγγέλλουν τις απεχθείς πράξεις.
«Το υπουργείο Υγείας, μέσα από το πρόγραμμα Δοξιάδη έχει εξασφαλίσει συγκεκριμένα κονδύλια που αναφέρονται σε 104 νέες δομές ψυχικής υγείας και σε κεντρικό επίπεδο λαμβάνει χώρα η προστασία και ενημέρωση των παιδιών-θυμάτων κακοποίησης ειδικά σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
«Πραγματικά τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα παιδιά είναι ειδεχθή εγκλήματα. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι συνήθως για τους δράστες οι οποίοι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα, δεν μπορούμε να έχουμε πολλές ελπίδες οποιουδήποτε σωφρονισμού. Επομένως έχει πολύ μεγάλη σημασία η προστασία της κοινωνίας και των παιδιών», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι ενώ σε σειρά άλλων εγκλημάτων συνήθως το θύμα έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί και να θέσει τα θέματα για τα οποία απειλείται και άρα να τύχει το νομικό πλαίσιο προστασίας, αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει στο παιδί. Και δεν υπάρχει, γιατί μπορεί να γίνονται σε στενό οικογενειακό περιβάλλον και μπορεί να μεταφερθεί στο παιδί η εικόνα ότι δεν είναι θύμα και ότι αυτές είναι φυσιολογικές συμπεριφορές. Πρέπει να αναπτύξουμε τους μηχανισμούς μας, όχι μόνο στο επίπεδο τιμωρίας όπου πραγματικά έχει ληφθεί ένα αυστηρότατο νομικό πλαίσιο για τα αδικήματα κατά του παιδιού, αλλά στο πώς να αποτρέψουμε τέτοιες ειδεχθείς συμπεριφορές» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.
Ακόμα, ο κ. Πλεύρης επέκρινε έντονα «προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης», με αφορμή την υπόθεση των Σεπολίων, τονίζοντας ότι «η ηθική είναι θέμα ανθρώπου και όχι πολιτικού χώρου».
«Το τελευταίο διάστημα σε ένα θέμα που θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί, υπάρχουν προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης. Πολλές φορές ακούμε για ηθικά πλεονεκτήματα. Η ηθική είναι θέμα ανθρώπου, δεν είναι θέμα πολιτικού χώρου. Πολιτικοί χώροι που θέλησαν να προβάλουν πολιτικό πλεονέκτημα ηθικής, συνδυάζονται με τον ολοκληρωτισμό. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε ένα θέμα που σχετίζεται με τα παιδιά μας να το περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο υπονοουμένων ή και ευθέως λεγομένων ότι δήθεν κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν ή ότι ο βιαστής έχει πολιτικό χρώμα. Αυτή είναι μια ανήθικη προσέγγιση ενός πολύ ιδιαιτέρου θέματος που έχει να κάνει με την προστασία του παιδιού. Το μείζον είναι να προστατεύσουμε την κοινωνία και τα παιδιά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει πεδίο αντιπαράθεσης σε άλλα θέματα αλλά ας αφήσουμε απέξω τα ειδεχθή εγκλήματα και τα παιδιά και ας δουλέψουμε όλοι μαζί για την προστασία τους», υπογράμμισε.
«Μπορεί η συζήτηση να γίνεται σήμερα σε έντονα φορτισμένο κλίμα γιατί ήρθαν στην επιφάνεια περιστατικά που δημιουργούν την πλήρη απέχθειά μας με αυτά τα οποία συμβαίνουν, όμως η δουλειά μιας πολιτείας είναι με ψύχραιμο τρόπο και σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως έγινε, να επεξεργαστεί όλες αυτές τις δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορούμε να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια και να ξέρουμε ότι τους δίνουμε την προστασία και τα εχέγγυα να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία όπως ακριβώς την έχουν οραματιστεί και την οραματιζόμαστε. Μακάρι να υπάρξουν προτάσεις από όλες τις πλευρές γιατί εν τέλει υλοποιώντας το θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε παιδιά μας να μην κινδυνεύουν», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Κατρίνης: Να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα για την προστασία των παιδιών – Οι 7 προτάσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια