Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Πότε θα ξεκινήσει η δίκη της Siemens ;

Μιχάλης Χριστοφοράκος

Η πολύκροτη δίκη της Siemens -σχετικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ- για την οποία απαιτήθηκαν 9 ολόκληρα χρόνια δικαστικής έρευνας δεν έχει βρει ακόμη αίθουσα! Στο πινάκιο αναγράφηκε αρχικά χωρίς να προσδιοριστεί η αίθουσα, ενώ εν συνεχεία επιλέχθηκε μια μικρή αίθουσα του Εφετείου. Μάλιστα, οι 64 κατηγορούμενοι δεν φαίνεται να χωρούν ούτε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, με αποτέλεσμα να αναζητείται ακόμη ο χώρος στον οποίο θα μπορέσει να διεξαχθεί η δίκη. Tα λάθη δεν σταματούν εδώ, αφού αναζητώντας κανείς την υπόθεση στο πινάκιο του δικαστηρίου «εντοπίζει» και τα ονόματα των παιδιών του Χρήστου Καραβέλα, εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης, στη λίστα των ανθρώπων που θα καθίσουν στο εδώλιο, αν και έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες με βούλευμα!

Η υπεράσπιση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμη δεν έχουν μεταφραστεί τα βασικά έγγραφα της δικογραφίας στα γερμανικά, προκειμένου -όπως απαιτείται- να ενημερωθούν και οι 14 κατηγορούμενοι Γερμανοί υπήκοοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κόστος αγγίζει τα 90.000 ευρώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά μέχρι σήμερα το ποσό αυτό δεν έχει διατεθεί. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εφόσον η δίκη ξεκινήσει κανονικά αύριο.

10 χρόνια σέρνεται στους ανακριτές το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συγκλόνισε την  Ελλάδα

Δέκα περίπου χρόνια «σερνόταν» μεταξύ των ανακριτικών γραφείων το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ελλάδα, αλλά έχει συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον σύσσωμης της Ευρώπης και ιδίως της Γερμανίας. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα ξεκινά η δίκη για τα περιβόητα «μαύρα ταμεία» της Siemens, μια φράση που άκουγαν οι Έλληνες για πολλά χρόνια, αφού οι τόνοι μελανιού που χύθηκαν για χάρη της ήταν αμέτρητοι. Μπορεί οι χιλιάδες σελίδες δικογραφίας για τα «έργα και τις ημέρες» του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας να οδηγούν τελικά την υπόθεση στα δικαστήρια, όμως πρόκειται για μια δίκη γεμάτη… φαντάσματα, αλλά και μόλις ένα πολιτικό πρόσωπο να κάθεται στο εδώλιο, αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της τελευταίας 30ετίας.

Στο εδώλιο της δίκης μαμούθ, όπως έχει χαρακτηριστεί, θα βρεθούν 64 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και 14 Γερμανοί, εξαιρετικά υψηλού κύρους στη χώρα τους με κυρίαρχο πρόσωπο τον πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ. Μάλιστα, τέσσερις εξ αυτών είχαν προσφύγει στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί το βούλευμα σε βάρος τους, μια αίτηση που δεν έγινε δεκτή από το ανώτατο δικαστήριο. Αντιθέτως, το χέρι της δικαιοσύνης δεν θα αγγίξει ποτέ τον Γιόαχιμ Νοϊμπύργκερ, καθώς βρέθηκε νεκρός πέφτοντας με το αυτοκίνητό του σε γέφυρα του Μονάχου πέρυσι τον Φεβρουάριο. Οι κόρες του αποκάλυψαν ότι άφησε σημείωμα, ενώ μια από τις αιτίες της αυτοκτονίας φαίνεται πως ήταν και η είδηση για την πρόταση παραπομπής του από την Εισαγγελία της Ελλάδας.

Βούλευμα φωτιά απειλεί με ισόβια όλους τους βασικούς πρωταγωνιστές

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών «κατακεραυνώνει» τους βασικούς πρωταγωνιστές του οικονομικού σκανδάλου, ενώ περιγράφει τις αμέτρητες off shore εταιρίες, τους δεκάδες κωδικούς λογαριασμών σε Αυστρία, Ελβετία, Μονακό και Μεγάλη Βρετανία αλλά και σχεδόν 70.000.000 ευρώ ζημία για το Δημόσιο. Οι «φυγάδες» Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, στον οποίο αποδίδεται ρόλος πρωτεργάτη στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος», πρώην μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ, όπως ο Γιώργος Σκαρπέλης, και αλλά ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος «φιγουράρουν» στη λίστα των κατηγορουμένων και απειλούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Τα φαντάσματα, ο Τσουκάτος και ο Mr Siemens

Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2007, με τις απολογίες των κατηγορουμένων ενώπιον του 3ου ειδικού ανακριτή να έχουν ξεκινήσει, όταν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, πέρασε το ανακριτικό κατώφλι ζητώντας προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. Ήταν η τελευταία φορά που η ελληνική Δικαιοσύνη «αντίκρισε» τον κατηγορούμενο, καθώς στις 15 Δεκεμβρίου «αποχαιρέτησε» την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία, διαθέτοντας γερμανική υπηκοότητα.

Ο Mr Siemens καταδικάστηκε από τα γερμανικά δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, για την πράξη της δωροδοκίας Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 350.000 ευρώ, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια «αναγκαστικής επιστροφής» του στη χώρα. Το ίδιο μονοπάτι πήρε με δύο περίπου χρόνια καθυστέρηση, ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών και προκάτοχος του Χριστοφοράκου, Χρήστος Καραβέλας, που λίγο πριν βρεθεί ενώπιον του ανακριτή το Μάιο του 2009 εξαφανίστηκε για άγνωστο προορισμό, με τις πληροφορίες να τον έχουν εγκαταστήσει στην Ουρουγουάη.

Η δεύτερη φυγοδικία στο πολύκροτο σκάνδαλο, είχε σαν αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την σύζυγο Καραβέλα, Μάρθα Δημητριάδη να προφυλακίζεται και τελικά να οδηγείται σε δίκη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στα «φαντάσματα» της υπόθεσης συγκαταλέγονται και τα σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις δικαστικές αρχές ως αγνώστου αποδέκτη.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος είναι και το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλείται να επωμισθεί όλο το βάρος για τα πεπραγμένα της εποχής και τις χορηγίες των κομμάτων από τη γερμανική εταιρεία. Στο αφήγημα της μίζας έχει εντοπισθεί μόνο 1.000.000 γερμανικά μάρκα μέσω δύο εμβασμάτων στον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατά το βούλευμα ήταν η «γέφυρα» στη διαδρομή της μίζας. Αν και εκείνος είχε υποστηρίξει ότι είχε λάβει τα χρήματα για λογαριασμό του κόμματος, το «πράσινο στρατηγείο» τον είχε αδειάσει με αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα επάνω του και στο πως θα αντιδράσει κατά τη διάρκεια της δίκης.