Εισηγήσεις για να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον Alpha o Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μια κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, και πιθανότατα να αυξήσει την δυσαρέσκεια στην κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ, με ότι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Πρόκειται για μια κίνηση με μεγάλο πολιτικό ρίσκο – αν όχι για ένα «ολέθριο λάθος» ενόψει των εκλογών – καθώς η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την αλλαγή της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι για μια ακόμα φορά «παίζει με τους θεσμούς», ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την αλαζονική εικόνα που βγάζει ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες, παρά το καθαρό μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός. Μήνυμα που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως αδυνατεί να καταλάβει. Αφετέρου, δε, κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως επιχειρεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη ενόψει της επερχόμενης αλλαγής της κυβέρνησης, επειδή ίσως «φοβάται για τα σκάνδαλα που μπορεί να έρθουν στο φως».

Η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, και του Προέδρου του, Βασίλειου Πέππα, λήγει στις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για την ημερομηνία στην οποία αναμενόταν αρχικά να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, πριν τελικά ο κ. Τσίπρας επιλέξει την 7η Ιουλίου, με πρόσχημα την διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων.

Από το άκουσμα των πρώτων πληροφοριών για εκλογές τον Ιούλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, έφερε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ήταν εμφανές πως οι λόγοι της επιλογής της ημερομηνίας σχετίζονταν με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτό η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να κάνουν ανεκτό την προσπάθεια ενός πρωθυπουργού σε αποδρομή να πάρει τόσο κρίσιμες αποφάσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η ΝΔ, σε νέα ανακοίνωσή της την Τρίτη, και σημειώνει με έμφαση:  «Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».’

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ, μέσω του υπεύθυνου του τομέα Δικαιοσύνης, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου σημειώνει: «Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία. Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».

Πάντως ακόμα και αν προχωρήσει στην αλλαγή, η τελική απόφαση θα πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παραμένει αμφίβολο πάντως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει το διάταγμα μέσα στην προεκλογική περίοδο, καθώς ο νόμος απαγορεύει αλλαγές στο Δημόσιο σε αυτό το διάστημα. Ωστόσο, μετά την δημοσίευση του διατάγματος, δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των επιλογών.