ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην δώσει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, βάζοντας μάλιστα στο στόχαστρο τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ένα από τα κορυφαία assets της κυβέρνησης, επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μετά από το νέο πλήγμα στο μαλακό υπογάστριο του κυβερνώντος κόμματος, που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις για την επαγγελματική δραστηριότητα του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, αλλά και τα τεράστια ερωτήματα που εξακολουθούν να υφίστανται, τόσο για την αχαρακτήριστη – τουλάχιστον με όρους ηθικής- συμπεριφορά του, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους πολίτες, όσο και τον τρόπο λειτουργίας ελεγκτικών μηχανισμών, όπως, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.
Η άμεση διαγραφή του κ. Πάτση, τόσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όσο και από το κόμμα, με συνοπτικές διαδικασίες και μετά από προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, σηματοδοτούν την αδιαμφισβήτητη πολιτική βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «μην σηκώσει μύγα στο σπαθί του», κυρίως για θέματα ηθικής τάξεως, πολλώ μάλλον όταν φημολογούνται και ενδεχόμενες νομικές απολήξεις.
Και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από το κάθετο «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», και τον χαρακτηρισμό «πρόκειται για πολύ μεγάλο νομικό θέμα», που εκπέμπεται από κυβερνητικά χείλη, έχουν δοθεί σαφείς κατευθύνσεις για πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της δυσώδους αυτής υπόθεσης, στη λογική του «όλα στο φως», που αποτελεί την πυξίδα του Μεγάρου Μαξίμου, με κινήσεις που θα εκτυλιχθούν τις αμέσως προσεχείς ώρες.
Την ίδια ώρα, στενοί συνεργάτες του κ. Πιερρακάκη, μετά από την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ για «λόγους ευθιξίας», κάνουν λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης με ευδιάκριτο στόχο να εμπλέξουν προσωπικά τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις, ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Παραπέμπουν στις απαντήσεις που δόθηκαν για το θέμα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και το Υπερταμείο, στο οποίο υπάγονται. Και αναρωτιούνται με νόημα: Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί νομικά, μήπως εν τέλει αντανακλά πρακτικές που ίσχυαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ;
Κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο, η αντιπολίτευση -με σχεδόν ταυτόσημες αναφορές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-διαφαίνεται πως θα κάνει «σημαία» το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας και πάλι υπόνοιες περί «ουράς» στην υπόθεση και «πιθανώς περισσότερα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται». Με την Κουμουνδούρου να υποστηρίζει πως στην υπόθεση Πάτση συναντώνται «παράνομες πρακτικές, το ήθος της εξουσίας και η τακτική της συγκάλυψης».
Ενδεικτικές των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας (ΣΚΑΪ), ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για «λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες», και αναρωτήθηκε: «ο κ. Πιερρακάκης δεν ήξερε τι γίνεται στα ΕΛΤΑ;». Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόδηλη στόχευση, υπογράμμισε: «Μου θυμίζει τη στάση του Πρωθυπουργού η στάση του κ. Πιερρακάκη. Δεν είμαι εγώ είναι ο διπλανός μου. Για τις υποκλοπές δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου», σε μια ευθεία αναφορά στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι την ίδια ώρα, και το ΠΑΣΟΚ, έβαζε στο στόχαστρο τον Κ. Πιερρακάκη και έκρινε τις εξηγήσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις «υπέρογκες αναθέσεις των ΕΛΤΑ» στον κ. Πάτση ως «απολύτως ανεπαρκείς». Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κύματος με την Κουμουνδούρου, στη Χαριλάου Τρικούπη υπογράμμιζαν ότι «μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, την διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών».
Αναπάντητα ερωτήματα
Ο βουλευτής Γρεβενών υποστηρίζει ότι το όλο θέμα προκύπτει εξαιτίας του ότι «πρώτη φορά εξελέγην βουλευτής, όταν έγινε η έρευνα για το Πόθεν Έσχες μου που γνωστοποιήθηκαν οι ξένες εταιρείες, δεν μου γνωστοποιήθηκε κάτι τέτοιο, θα μπορούσα να τις μεταβιβάσω στο γιο μου, αυτά είναι αστειότητες. Θα προσφύγω στη δικαιοσύνη, θα ζητήσω να αποζημιωθώ, δεν είμαι χθεσινός δικηγόρος, ούτε παιδάκι, ούτε είμαι από αυτούς που θα φοβηθούν τον Πολάκη και τον κάθε Πολάκη, θα του κάνω μηνύσεις».
Ωστόσο, τα αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργούνται στην κοινή γνώμη είναι τεράστια. Και άπτονται ηθικών αλλά και πιθανώς, νομικών ζητημάτων.
Κατ’ αρχήν, αποκαλύπτεται ότι το 2010, όταν ο μέσος Έλληνας δεν μπορούσε να δει δάνειο ούτε με το κιάλι, ο κ. Πάτσης, πριν γίνει βουλευτής, κατάφερνε να αποσπάσει από την Τράπεζα Πειραιώς, υπό μορφή δανείων, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να διαχειριστεί «κόκκινα» δάνεια που φέρεται να αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους (4,3 εκατομμύρια ευρώ).
Επίσης, καταγγέλλεται ότι εκπροσωπεί τρεις εταιρείες του εξωτερικού, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του βουλευτή. Και σε κάθε περίπτωση, εφόσον αυτό είχε δηλωθεί στο Πόθεν Έσχες του 2020, δημιουργείται το μείζον ερώτημα: τι έκαναν οι ορκωτοί λογιστές που ελέγχουν τις σχετικές δηλώσεις;
Παράλληλα, ο κ. Πάτσης φέρεται να λαμβάνει, με απευθείας αναθέσεις, περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ μέσα σε δύο χρόνια (πάνω από 40 χιλιάδες το μήνα), από τα ΕΛΤΑ για νομικές υπηρεσίες, εκπροσωπώντας, όπως καταγγέλλεται, εταιρεία με έδρα τις Βρυξέλλες. Και το αμείλικτο ερώτημα είναι: πως είναι δυνατόν βουλευτής να «έπαιρνε δουλειές», όπως καταγγέλλεται, από εταιρεία (ΕΛΤΑ) που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;
Ακόμη, πως είναι δυνατόν ο βουλευτής ενός νομού, εν προκειμένω των Γρεβενών, να … συνεργάζεται, όπως καταγγέλλεται, έστω μέσω ενδιάμεσων εταιρειών, με το τοπικό νοσοκομείο, της περιφέρειας στην οποία εκλέγεται, λαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ για νομικές συμβουλές;
Σε κάθε περίπτωση, και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο βουλευτής Γρεβενών-που και κατά το παρελθόν είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα- προαναγγέλλει ότι «η οδός της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος», υποστηρίζοντας ότι πίσω απ όλα αυτά βρίσκεται ο ….Πολάκης, ο οποίος «με μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με ένα μεγάλο ψέμα προσπάθησε ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά να μειώσει την επαγγελματική και επιχειρηματική μου διαδρομή και να πλήξει την πολιτική μου αξιοπρέπεια και προσωπικότητα», όχι μόνο δεν έπεισε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ,ούτε το κόμμα με το οποίο εξελέγη, αλλά επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην παράταξη που υποτίθεται ότι υπηρετούσε, αγνοώντας πλήρως τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η κρίση και πλήττουν τους πολίτες.
Οι οποίοι βλέπουν με ανατριχίλα το εισόδημά του βουλευτή να εκτοξεύεται από 34.700 ευρώ- μαζί με τη σύζυγό του- το 2018, στα 242.000 ευρώ το 2020, με επιπλέον καταθέσεις 2,3 εκατομμύρια και συμμετοχές σε εταιρείες της τάξεως των 1,33 εκατομμυρίων.
Διαβάστε επίσης:
Με απόφαση Μητσοτάκη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, τίθεται και εκτός κόμματος
Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ… λόγω Ανδρέα Πάτση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Λειτουργούν αυτόφωρα τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες