Να κλείσει κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές με τον σαφέστερο τρόπο του τελευταίου διαστήματος και χωρίς “αλλά” επιχείρησε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης χθες στον Ολομέλεια της Βουλής, περιγράφοντας ωστόσο, με εξίσου καθαρό τρόπο το διακύβευμα της επόμενης κάλπης: σταθερότητα ή περιπέτειες.

Και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα, επιπλέον φιλολαϊκά μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, των οικονομικά ασθενέστερων και των συνταξιούχων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/2023, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία, όπως υπογράμμισε.

1

Το ερώτημα βεβαίως, είναι τι θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης και αν θα επικαλεστεί σοβαρό εθνικό λόγο για πρόωρη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, όπως του δίνει το δικαίωμα το Σύνταγμα, στην περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της και προχωρήσει σε γεώτρηση νοτίως της Κρήτης εντός του Αυγούστου, όπως άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο χθες ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, προαναγγέλλοντας την έξοδο του νέου υπερσύγχρονου γεωτρύπανου της Άγκυρας τον επόμενο μήνα σε περιοχή της “Γαλάζιας Πατρίδας”, όπως ανέφερε.

Ή πως ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να τηρήσει την θεσμική του θέση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας στην περίπτωση που η πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση καταστεί ανεξέλεγκτη εντός του φθινοπώρου ή του επικείμενου πρωτόγνωρου χειμώνα και χρειαστούν πολλαπλές “ενέσεις” ρευστότητας για την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες από του βήματος της Ολομέλειας, απόλυτος: “Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας, όπως έχω προβλέψει. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της.

Εγώ δεν βλέπω Υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, βλέπω μία Βουλή η οποία εξακολουθεί και νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια. Μεγάλος όγκος, ακόμα, νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες”, τόνισε, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος νωρίτερα, είχε προκαλέσει τον Πρωθυπουργό να δώσει μια σαφή απάντηση στο σχετικό ερώτημα, την ώρα που όλες οι πτέρυγες της Βουλής διατύπωναν την πρόβλεψη περί πρόωρων εκλογών.

Με τον Αλ. Τσίπρα να εξαγγέλλει το δικό του προεκλογικό δίλημμα “πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος”, ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια των παρεμβάσεών του, περιέγραψε και το δικό του κεντρικό διακύβευμα της κάλπης, οψέποτε αυτή στηθεί:

“Κύριε Τσίπρα αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση”, είπε.

Για να συμπληρώσει σε μια άλλη αποστροφή της ομιλίας του: “Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε «τι θυμόμαστε ακριβώς από την τετραετία Τσίπρα»; Τι θυμόμαστε; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα. Τουλάχιστον για εμάς, ναι, ο ελληνικός λαός θα πει: μείωσαν την ανεργία, έφεραν επενδύσεις, μείωσαν φόρους και εισφορές. Εξοπλίσαμε τη χώρα, προστατεύσαμε τα σύνορα, στηρίξαμε την κοινωνία και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. Εσείς ακριβώς τι θα πείτε;”.

Προάγγελος της προεκλογικής περιόδου στην οποία, έτσι κι αλλιώς, εισέρχεται από σήμερα η χώρα, με την συμπλήρωση τριών χρόνων από τις εκλογές του 2019 και είσοδο στο τελευταίο έτος αυτής της διακυβέρνησης, θεωρείται και το γεγονός, αφενός ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές στο 2015, τους “αρμούς της εξουσίας” και τα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και στην υπόθεση Novartis, αφετέρου στο ότι αποδόμησε το “μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας” που, όπως είπε, δηλώνει πως κατέχει ο Αλ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτές, ενδεικτική της στρατηγικής Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες, αναφορικά με τη σύγκριση των πεπραγμένων των δύο κυβερνήσεων, της δικής του και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι και η επίκληση της υπόθεσης Novartis, με χαρακτηριστικές εκφράσεις όπως “κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”.

“Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε όταν επιλέγατε τον κ. Παπαγγελόπουλο γι’ αυτή τη θέση. Θέλατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας», θέλατε να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη, θέλατε να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, θέλατε να τους κυνηγήσετε, αυτούς, τις οικογένειές τους, τις συζύγους τους, με φορολογικούς ελέγχους, απότοκα δημοσιευμάτων κατευθυνόμενων από εσάς και από το σύστημά σας. Τα ζήσαμε όλα αυτά τέσσερα χρόνια, τα ζήσαμε, δεν τα ξεχνάμε.

Η Ιστορία γράφει ότι δυο στενοί σας συνεργάτες, ο ένας ο κ. Παπαγγελόπουλος, υπεύθυνος για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη, κατηγορείται σήμερα για παραδικαστικό. Και ο κ. Παππάς, ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε ουσιαστικά έναν διαγωνισμό μαζί με τον κ. Καλογρίτσα για να ελέγξετε το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτά είναι γεγονότα, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του “mononews”, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει “μπουμπούκι” τον Παπαγγελόπουλο.

Το τρίτο επίπεδο που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει κορωνίδα της προεκλογικής εκστρατείας των δύο μονομάχων στις επόμενες εκλογές, είναι τα εθνικά θέματα. Όπως και χθες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδεικνύει τις αντιφάσεις του Αλ. Τσίπρα για την Ουκρανία (Θέλετε μέσα από τη λογική του «επιτήδειου ουδέτερου» να εξισώσετε το θύμα με τον θύτη και να μας τοποθετήσετε στη λάθος μεριά της Ιστορίας. Όχι κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα ανήκε και ανήκει πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, είμαστε με τον αμυνόμενο ο οποίος δέχεται μια σφοδρή επίθεση από τον επιτιθέμενο.

Είμαστε με τις συμμαχίες μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ). Για το ΝΑΤΟ (Γιατί αποτέλεσε ήττα για τα εθνικά συμφέροντα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ γίνεται ρητή αναφορά για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στις διεθνείς σχέσεις;).

Για την Τουρκία (Πώς μπορώ να εξηγήσω τις παροτρύνσεις του κ. Erdoğan και την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας, λέγοντας «μην ψηφίσετε τον Μητσοτάκη», αφού είμαι τόσο επιζήμιος για τα συμφέροντα της Τουρκίας; Πού ήσασταν ακριβώς όταν δεν ψηφίζατε τις αμυντικές δαπάνες; Πού ήσασταν ακριβώς σε αυτό το μέτωπο το οποίο εσείς ο ίδιος, τώρα, με καθυστέρηση ζητάτε να συγκροτηθεί, όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Πού ήσασταν εσείς όταν δεν ψηφίσατε την πρόσθετη επένδυση στα Rafale;)

Καταλυτικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο θα διαδραματίσουν και τα θέματα κοινωνικής πολιτικής με τον Πρωθυπουργό, σε κάθε ευκαιρία να πιστώνει στην κυβέρνησή του, μεταξύ άλλων, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των φόρων, την αύξηση των συντάξεων, τις γονικές άδειες, τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού των ΑμεΑ, το μαζικό πρόγραμμα μαστογραφιών με πρωτοβουλία του κράτους, την αυστηροποίηση των ποινών τον βιασμό, την κακοποίηση και την παρενόχλησης, την κατάργηση της ρατσιστικής απαγόρευσης της αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ