ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένας μήνας lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί ανοίγματος του λιανεμπορίου με το click away και το click in shop.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία σήμερα είναι καλύτερα από τις 14 Δεκεμβρίου που άνοιξε το λιανεμπόριο πριν από τα Χριστούγεννα.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η επιτροπή θα μπορούσε να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου με το click away.
Δεν θα έχουμε μηδενικά κρούσματα, θέλουμε να διαχειριζόμαστε την κατάσταση, σχολίασε συγκεκριμένα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων.
» Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας».
Ο εμβολιασμός
«Σε κάθε περίπτωση -λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδραματιζόμενα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- συνεχίζουμε την άμυνα απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση, εφαρμόζοντας το σχέδιο Ελευθερία για τον εμβολιασμό» σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 146 νοσοκομεία και σε πολλά από αυτά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου».
Όπως εξήγησε, μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί 65.005 άτομα, δηλαδή το 0,6% του πληθυσμού.
«Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι. Χθες παραλήφθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna».
Πρόσθεσε επίσης ότι αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.
Μετά το δεύτερο εμβόλιο θα χορηγείται στους εμβολιασμένους πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και αυτό -όπως εισηγείται ο πρωθυπουργός με επιστολές του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ- είναι σημαντικό να καθιερωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι -όπως τονίζει- ένας τρόπος για να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών-Μελών αλλά και σε τρίτες χώρες, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ισχύουν αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο κ. Ταραντίλης.
Διερευνητικές επαφές
Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, είπε ότι ξεκινούν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο θέμα την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με την Τουρκία, στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με διάθεση να δοθεί τέλος στην εκκρεμότητα της οριοθέτησης των ΑΟΖ, είπε.
- Από την αρχή η Ελλάδα, δια του πρωθυπουργού, έλεγε «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Είμαστε εδώ, σημείωσε.
- Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
- Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα -αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
- Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.
- Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.
- Η κυβέρνηση προετοίμασε νόμο που ήδη συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα και προχωρά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
- Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προχώρησε -ανάμεσα στα άλλα- σε συμφωνία για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» και το νομοσχέδιο που αφορά στην έγκρισή της ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή».
Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ο κ. Ταραντίνλης σχολίασε: «Προσωπικά έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, γιατί έχω αναδειχθεί από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι ένα εμβληματικό νομοσχέδιο. Φαινόμενα ανομίας εμποδίζουν το ελληνικό πανεπιστήμιο να εξελιχθεί, εμποδίζουν λειτουργίες, όπως τα συνέδρια. Ήρθε η στιγμή να αλλάξουν τα πράγματα.
Το ελληνικό πανεπιστήμιο με τα φαινόμενα βίας δυσκολεύεται να εξελιχθεί».
Διαβάστε ακόμη:
Δερμιτζάκης: Άνοιγμα της εστίασης σε 3 εβδομάδες- Οι διαφωνίες του με την Επιτροπή
Λιανεμπόριο: Υποτονικό το ξεκίνημα των εκπτώσεων με «βουτιά» πωλήσεων – Αγωνία για το άνοιγμα των καταστημάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος