«Δεν πρόκειται να αφήσουμε πίσω το καθήκον της αλήθειας. Το χρωστάμε στα 57 θύματα, στους γονείς τους, στη νέα γενιά, στην ιστορία μας και είναι δημοκρατική και θεσμική μας ευθύνη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός είπε πως «απευθύνομαι στο Κοινοβούλιο και στη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα του μέτρου και της λογικής. Στους ανθρώπους που θέλουν και αναζητούν την αλήθεια και όχι σε φανατικούς και μισαλλόδοξους». «Υποχρέωσή μας είναι να διαλευκανθεί πλήρως η εθνική τραγωδία των Τεμπών. Το χρωστάμε στα 57 θύματα και τους γονείς του, το χρωστάμε στην ιστορία μας, στη δημοκρατική και θεσμική μας ευθύνη. Το οφείλουμε ιδιαίτερα απέναντι στη νέα γενιά» ανέφερε και πρόσθεσε πως «σε αυτό το καθολικό αίτημα η παράταξή μας και η κυβέρνηση ανταποκρίνονται χωρίς επιφυλάξεις και ενδοιασμούς. Πορευτήκαμε από την αρχή με τη συμφωνία αλήθειας και δεν πρόκειται να αφήσουμε πίσω αυτό το καθήκον αλήθειας σε καμία περίπτωση».

1

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «δεν συγκαλύπτουμε τίποτα γιατί δεν υπάρχει κάτι να συγκαλύψουμε. Και αν τα πράγματα είναι διαφορετικά, θα πρέπει κάποιος να το αποδείξει με στοιχεία, όχι με συκοφαντίες και αθλιότητες», επισημαίνοντας ότι «Δικαιοσύνη δεν είναι το μίσος, δεν είναι η εκδίκηση. Δικαιοσύνη δεν είναι το κυνήγι μαγισσών. Δικαιοσύνη δεν είναι η υιοθέτηση κάθε παράλογης συκοφαντίας».

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν, ανέφερε πως αυτή «δεν κατατέθηκε για να συμβάλετε στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη» αλλά είναι «μια πρόταση μομφής επικοινωνιακού χαρακτήρα κομματικής τακτικής, βγαλμένη από το μακρινό παρελθόν, προϊόν ατέρμονων συμβιβασμών, η οποία καπηλεύεται για κομματικούς και εσωκομματικούς λόγους το πάνδημο αίτημα για αλήθεια».

Ο υπουργός μάλιστα επικέντρωσε στη συνυπογραφή του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, λέγοντας ότι «συνεργάζεστε με εκείνους που δεν δίσταζαν μέχρι τέλους να τινάξουν τη χώρα στον αέρα το 2015 για να επιτεθείτε στη ΝΔ με την οποία συνεργαστήκατε -και πολύ σωστά- για να βγει η χώρα από τη χρεοκοπία και την κρίση. Έχετε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στρατηγικής και ταυτότητας και πιστεύω ότι θα μετανιώσετε γι’ αυτή την επιλογή σας, η οποία είναι απολύτως έωλη και αυτό φάνηκε από τον τρόπο που οι ίδιοι οι βουλευτές των κομμάτων σας την αντιμετώπισαν».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «όσο σπουδαίο είναι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση των Τεμπών, άλλο τόσο σπουδαίο είναι η Ελλάδα να πορευτεί με ασφάλεια μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με δραματικό τρόπο, έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τεκτονικές αλλαγές και οφείλουμε να κρατήσουμε σταθερή την τροχιά της χώρας, με μία στιβαρή, συνεκτική εθνική στρατηγική στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε». Και κατέληξε λέγοντας πως «ως κυβέρνηση έχουμε για το επόμενο διάστημα ένα διπλό καθήκον: να προστατέψουμε τη σταθερή πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός, να γίνουν όλα όσα πρέπει για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη στην τραγωδία των Τεμπών και να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα το έργο, τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις για μια ισχυρή παραγωγική και ασφαλή Ελλάδα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χριστίδης με παρέμβασή του απάντησε στις αναφορές του υπουργού σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντάς του ότι «εμείς την Ιστορία την ξέρουμε πάρα πολύ καλά και έχουμε μάθει ό,τι έχει συμβεί. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει η αλήθεια και τη βαρύτητά της που έχει στα γεγονότα. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά τι έχει γίνει στην πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία 50 χρόνια και ποια κόμματα έχουν συνεργαστεί με άλλα κόμματα […] και εάν υπάρχει ένα κόμμα το οποίο συνεργάστηκε (εν. το 1989) με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, αυτό δεν είμαστε εμείς, αλλά εσείς όταν ο στόχος εκείνη της συγκυβέρνησης ήταν να οδηγήσετε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος του αντέτεινε ότι «στην προσπάθειά σας να απαντήσετε σε αυτό που σας είπε για το ΠΑΣΟΚ αναγκαστήκατε να καταφύγετε στον ηγέτη σας, Ανδρέα Παπανδρέου και σε θέματα που αφορούν σε βάθος χρόνου της μεταπολίτευσης. Εγώ είπα προς όλους κάτι πολύ συγκεκριμένο. Πως εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, θα πρέπει να διαλευκάνουμε πλήρως την υπόθεση των Τεμπών χωρίς απολύτως κανέναν δισταγμό. Αυτό η Κυβέρνηση το κάνει με θεσμικό τρόπο. Σας κατηγόρησα και το επαναλαμβάνω ότι με την πρόταση μομφής που κάνατε δεν υπηρετείτε το αίτημα της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Γιατί διακόψατε στη μέση τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των Τεμπών, με αίτημα της αντιπολίτευσης για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «εάν πέρναγε, δε, η πρόταση δυσπιστίας και οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής, που εσείς προτείνατε και εμείς υπερψηφίζαμε, θα πήγαινε στο βάθος, με άγνωστες συνέπειες». Ο κ. Θεοδωρικάκος καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας εκ του ασφαλούς, καθώς γνωρίζει ότι δεν υπάρχει βουλευτής της ΝΔ που θα την ψηφίσει «αλλά για να κερδίσει κομματικούς πόντους στην αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο στην αντιπαράθεση που έχετε με την κυβέρνηση, χωρίς να έχετε κανένα τεκμηριωμένο σχέδιο για την πορεία της χώρας στο αύριο. Είναι εύκολο να παίζετε με τέτοιο τρόπο. Όμως, αυτή η τακτική την κάνετε με εκείνο το τμήμα που ήθελε να στείλει τη χώρα στη δραχμή, όχι το μακρινό ’80 αλλά το 2015. Είναι αλήθεια ή ψέματα;».

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Ξεκίνησε η μαθητική και φοιτητική πορεία στο Σύνταγμα

Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2024 – Με ρυθμό 2,6% «έτρεξε» το δ’ τρίμηνο

Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τη Σαντορίνη – Τι θα γίνει με την κρουαζιέρα