Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

«Ταχυδακτυλουργικά» Τσίπρα με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων: Πώς καταργεί δική του ρύθμιση του 2017

Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας

Με πανηγυρικό τόνο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε, μεταξύ άλλων, την τροπολογία για την μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης. Κίνηση με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ένα «φιλο-αναπτυξιακό» προφίλ, διορθώνοντας την προβληματική εικόνα που έχει για αυτή ο επιχειρηματικός κόσμος.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η τροπολογία έρχεται να καταργήσει στην ουσία μια ρύθμιση που η ίδια είχε θεσμοθετήσει, τον Μάιο του 2017.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη, η φορολογία επιχειρήσεων μειώνεται από 1-1-2019 στο 28% από 29% που είναι σήμερα, στο 27% από 1-1-2020, στο 26% από 1-1-2021 και στο 25% από 1-1-2022. Υπενθυμίζεται πως η φορολογία των επιχειρήσεων είχε φτάσει στο 29% με απόφαση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2016

Αντίθετα, η ρύθμιση που είχε ψηφιστεί τον Μάιο του 2017, προέβλεπε την μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για το 2019 από 29% σε 26%. Η μείωση θα ίσχυε σε περίπτωση που δεν υπήρχε απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται πως συμβαίνει.

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έπειτα από την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, έκανε λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης.  Όπως τονίζει, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση που κατατέθηκε καταργείται η διάταξη που προβλέπει ότι για τα εισοδήματα του 2019 ο συντελεστής θα πήγαινε από το 29% στο 26% και αντ’ αυτού βάζουν 28% για τα εισοδήματα 2019, 27% για τα του 2020 και 26% για του 2021. «Μας δουλεύουν ψιλό γαζί με τη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προεκλογικό τρικ και με τη μείωση του ΈΝΦΙΑ

Την ίδια ώρα, και στο θέμα της μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μετατρέψει το ζήτημα σε προεκλογικό τρικ. Έτσι η μείωση θα ισχύει «ειδικά για το έτος 2019», χωρίς να προβλέπει ότι θα συνεχιστεί ή θα αυξηθεί από το 2020 και μετά, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση που υποσχέθηκε στη ΔΕΘ μόνο αν κερδίσει τις εκλογές.

Παράλληλα, όπως κατατέθηκε η διάταξη, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 αφορά κυρίως μικροϊδιοκτήτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ: Ποιους αφορά, πόσα γλιτώνουν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε μικροϊδιοκτήτες και μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή