ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο κ. Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του, έχει ήδη καταρτισθεί ο κατάλογος των πρώτων νομοσχεδίων που σχεδιάζει να φέρει άμεσα στην Βουλή. Σε περίπτωση αυτοδυναμίας, τα χέρια του προέδρου της ΝΔ θα είναι λυμένα, ώστε να προχωρήσει γρήγορα στην κατάθεση νομοσχεδίου ή νομοσχεδίων που θα αφορούν σε ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως:
* η οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης
* η διευκόλυνση της κυβερνησιμότητας των δήμων, λόγω ισχνών πλειοψηφιών που μπορεί να προέκυψαν εξαιτίας της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές
* η τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος ξεκινά να εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν άρθρα που προβλέπουν ηπιότερες ρυθμίσεις για τη βαριά εγκληματικότητα, τη διαδικασία των αποφυλακίσεων, τις διαδικασίες των αδειών.
* η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.
Όπως έχει πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ένα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθεί άμεσα είναι το φορολογικό, το οποίο θα προβλέπει τις μειώσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2020. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι στις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του θα είναι και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο (απλή αναλογική), σημείο στο οποίο φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και με το ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. «Στόχος δεν είναι να επανέλθουμε κατ’ ανάγκη στο σύστημα ενός μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά να ξεφύγουμε από την απλή αναλογική, να εξασφαλίσουμε κυβερνησιμότητα» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης, η ΝΔ έχει εξαγγείλει ότι θα καταργηθεί το παλιό υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ το κομμάτι που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση θα ενσωματωθεί σε άλλο υπουργείο, πιθανόν ένα υπερ-υπουργείο Εσωτερικών.
Ποιοι ράβουν κοστούμια
Παρά τις συστάσεις του προέδρου της ΝΔ σε υποψηφίους να μην ετοιμάζονται από τώρα για τους υπουργικούς θώκους, αλλά να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν σκληρά μέχρι τέλους, εντούτοις εδώ και μέρες ακούγονται ήδη τα πρώτα ονόματα που θα καθήσουν στις καρέκλες του νέου υπουργικού συμβουλίου. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως έχει έτοιμο το μισό υπουργικό. Έχει δηλώσει επίσης ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι μικρό, αλλά ούτε και μεγάλο, θα περιλαμβάνει υφυπουργούς, αλλά όχι αναπληρωτές υπουργούς με πιθανή μια εξαίρεση.
Εκτός των εκλεγμένων, καθήκοντα θα αναλάβουν και εξωκοινοβουλευτικοί τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και σε επίπεδο υφυπουργών. «Θα υπάρχουν σίγουρα αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες, κάποιοι εκτός Ελλάδος που θα εγκαταλείψουν την καριέρα τους και θα έρθουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας» έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.
Έτσι, σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι σήμερα, τα οποία, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να αλλάζουν ως την τελευταία στιγμή:
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προορίζεται είτε για τον υπουργείο Ανάπτυξης είτε για τον υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πιθανότερο το πρώτο.
Ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Παιδείας, όπου θα κληθεί να αλλάξει τους νόμους Γαβρόγλου και να καταργήσει και το πανεπιστημιακό άσυλο. Για την θέση του υφυπουργού ακούγεται το όνομα της Νίκης Κεραμέως.
Προς το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται πως οδεύει ο Νίκος Δένδιας, ενώ είχε ακουστεί και το όνομα του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά. Ωστόσο, η υπουργοποίηση του δεύτερου φαίνεται πως αναβάλλεται μέχρι την λήξη της θητείας της παρούσας Κομισιόν, στις 31 Οκτωβρίου. Ο Άγγελος Συρίγος ακούγεται για υφυπουργός Εξωτερικών.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται πολύ πιθανό να τοποθετηθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ακούγεται το όνομα του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνει καθήκοντα είτε υπουργού Πολιτισμού, είτε υπουργού Τουρισμού. Υπάρχει και το σενάριο ενοποίησης των δύο υπουργείων.
Αρκετά πιθανή θεωρείται και η υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επί υπουργείας του οποίου εξαρθρώθηκε η 17Ν.
Για το νέο υπουργείο Επικρατείας στο οποίο θα υπάγεται η ψηφιακή πολιτική ακούγεται έντονα το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη.
Υπουργός Εσωτερικών είναι πιθανόν να αναλάβει ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετά τις εκλογές φεύγει από το κόμμα.
Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Γιάννης Βρούτσης.
Ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι οδεύει προς το υπουργείο Άμυνας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ενδέχεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Ναυτιλίας.
Οι ενδιαφερόμενοι ας αναμένουν στο ακουστικό τους από το βράδυ της 7ης Ιουλίου.