Μια φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών ενέργειας, προκάλεσε αίσθηση στην αγορά. Κι έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ισχυρά ονόματα του ενεργειακού κλάδου είχαν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το σχέδιό της να φορολογήσει τα λεγόμενα «υπερκέρδη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου το σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η Κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε. Χαίρομαι διότι τις τελευταίες μέρες, ενδεχομένως κι ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Η εκτενής αναφορά του κ. Μητσοτάκη στις τιμές ρεύματος αλλά και στις εταιρείες ενέργειας, εκλαμβάνεται ως διπλό μήνυμα:

Από τη μία απαντά σε όσους άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της να φορολογήσει τις εταιρείες.

Από την άλλη δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Θέλησε δηλαδή να δείξει ότι δεν θα κάνει πίσω και θα επιβάλλει τον συγκεκριμένο φόρο. Με τη σχετική διάταξη να έρχεται στη Βουλή από ώρα σε ώρα ώστε να μάθουμε το ύψος του φόρου που θα επιβληθεί στις εταιρείες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο. Ουσιαστικά σε ΔΕΗ, Elpedison, Protergia και ΗΡΩΝ.

Το ύψος της έκτακτης εισφοράς θα εξαρτηθεί βεβαίως από την τιμή του πράσινου τιμολογίου που θα ανακοινωθεί την 1η Αυγούστου.

Την 1η Αυγούστου λοιπόν, ανάλογα με το ύψος των τιμών των πράσινων τιμολογίων, θα καθοριστεί το ύψος των επιδοτήσεων που πρέπει να δοθούν στα κυμαινόμενα τιμολόγια, και το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραγωγοί ενέργειας από φυσικό αέριο, δηλαδή οι καθετοποιημένοι πάροχοι Elpedison, Protergia, ΗΡΩΝ και ΔΕΗ.

Κι όλα αυτά την ώρα που φαίνεται πράγματι να έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών και την κίνηση – ματ από την Protergia να διατηρήσει τιμές ρεύματος σταθερές τον Αύγουστο, απορροφώντας τις τιμές χονδρικής, στα επίπεδα των 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ρίχνοντας το γάντι στη ΔΕΗ.

Οι αντιδράσεις

Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μονάδες φυσικού αερίου, υπήρξαν κάποιες φωνές που αντέδρασαν.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είχε κάνει λόγο για «υπεραντίδραση της κυβέρνησης» τονίζοντας: «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στις αγορές, ιδιαίτερα σε περιόδους κλιματικής κρίσης με 15 ημέρες καύσωνα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή της Ευρώπης. Ήδη βλέπετε ότι οι τιμές υποχωρούν. Τον πρώτο καλό μήνα μετά από 6 δύσκολους μήνες επιβλήθηκε φόρος. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τον Αύγουστο, αλλά είναι πιθανό να δούμε και τον επόμενο μήνα για κάποιες ημέρες πολύ ζεστό καιρό».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, ήταν πιο αιχμηρός: «Πρόκειται για υπερφορολόγηση των κερδών, κι όχι για φορολόγηση υπερκερδών», τόνισε στη γενική συνέλευση της εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι τα κέρδη τους προέρχονται από τις διεθνείς δραστηριότητες: «η Motor Oil πάει καλά, γιατί εξάγει, εκμεταλλεύεται την διεθνή συγκυρία και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όταν τα περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη έχουν πάψει να επενδύουν και αφήνονται να μαραζώνουν.»

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να εκληφθεί ως απάντηση στις αντιδράσεις των παικτών της αγοράς. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Χρηματιστήριο δεν είδε καθόλου ως σύγκρουση του πρωθυπουργού με τις εταιρείες ενέργειας τη νέα αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες με άνοδο 0,86% στα 11,73 ευρώ ανά μετοχή ενώ αυτή της MOH έκλεισε με κέρδη 1,20% στα 23,6 ευρώ. Οσο για τη μετοχή της Metlen (Μυτιληναίος) ανοδικά κινήθηκε κι αυτή, στα 37,140 με άνοδο 0,38%.

Διαβάστε επίσης:

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Επέβαλλε πρόστιμα €190.000 σε έξι μέλη του ΔΣ της Entersoft
Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Όφελος 3,5 δισ. ευρώ για τον φορολογούμενο από τη διάσωση των τραπεζών
Αυτοί είναι οι νέοι γενικοί γραμματείς – Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, ποιοι έρχονται – Όλα τα ονόματα