Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Τα «nein» της Μέρκελ στον Τσίπρα: Tο παρασκήνιο του Βερολίνου

Μέρκελ

H παραδοξότητα να προηγηθούν της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ οι κοινές δηλώσεις αποκαλύπτει την διάθεση του Βερολίνου να «ελέγξει» επακριβώς την κουβέντα που θα ακολουθούσε πίσω από τις κλειστές πόρτες της καγκελαρίας.

Οι διάλογοι, που φέρεται να έγιναν κατά το γεύμα εργασίας της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό, δείχνουν πως οι επιδιώξεις της Αθήνας προσέκρουσαν στον «τοίχο» του Βερολίνου που έγινε ακόμη πιο «μασίφ» λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών.

Η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η τύχη της β΄αξιολόγησης και η εμπλοκή με τις μονομερείς ενέργειες της Αθήνας ήταν μέρος της δίωρης συζήτησης που είχε άλλα δυο εξίσου καίρια ζητήματα, το Κυπριακό και την συμφωνία Ε-Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Μέρκελ: Ρίξτε τους τόνους και μην υπονομεύετε το πνεύμα της συμφωνίας    

Η κ. Μέρκελ η οποία δημοσίως πριν από τη συνάντηση είπε ότι το Βερολίνο δεν είναι το μέρος όπου λαμβάνονται αποφάσεις δείχνοντας προς τους Θεσμούς και το Eurogroup κατά την κλειστή συνάντηση το επανέλαβε ακούγοντας τα παράπονα στον Αλέξη Τσίπρα. Φέρεται να του είπε αυστηρά ότι δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει τους Υπουργούς Οικονομικών ενώ φάνηκε ενοχλημένη για την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά του Β. Σόιμπλε από υπουργούς του Αλ.Τσίπρα.

 « Οποιος επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα» εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να είπε η καγκελάριος στον έλληνα πρωθυπουργό.

Σε ότι αφορά στην εμπλοκή που προκάλεσε η μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διανομή του πλεονάσματος χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους Θεσμούς του επέστησε την προσοχή για ενέργειες που υπονομεύουν το πνεύμα των συμφωνιών.

«Μην κάνετε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση  πράγματα τα οποία διαταράσσουν το κλίμα εμπιστοσύνης» φέρεται να είπε η καγκελάριος στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επέμεινε ότι οι παροχές προέρχονται από την υπεραπόδοση των εσόδων και δεν δημιουργούν δημοσιονομικούς κινδύνους.

Τσίπρας: τι θα κάνετε αν το Ταμείο αποχωρήσει από το πρόγραμμα;   

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ επισήμανε η καθυστέρηση της απόφασης σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να επιθυμεί και να επιδιώκει την αποχώρηση του το ελληνικό πρόγραμμα.

Ρώτησε μάλιστα την καγκελάριο αν υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγε από το ελληνικό πρόγραμμα.

Μέρκελ: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχουν γερμανικά χρήματα 

Η απάντηση της καγκελαρίου ήταν πως η Γερμανία δεν μπορεί να στηρίξει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος άνευ τη συμμετοχή του ΔΝΤ επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου πριν τη συνάντηση ότι o Τσίπρας θα συναντούσε την… προεκλογική Μέρκελ. Αυτή που θέλει πάση θυσία να αποφύγει την πολιτική της αυτοκτονία.

Τι συζήτησαν για Κυπριακό, ευρωτουρκικά και προσφυγικό   

Ο πρωθυπουργός επέστησε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν για το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και το προσφυγικό τα οποία και τα δυο βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Ειδικότερα για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, οι πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Πηγή: thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ε. Τσακαλώτος σε δανειστές: Συγγνώμη, λάθος, που δεν σας ενημερώσαμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Άγκελα Μέρκελ! Προβληματισμό προκαλεί η στάση του ΔΝΤ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Άδωνις ξεσπαθώνει εναντίον του Πολάκη: «Δεν ήθελα να θίξω τα γαϊδούρια» (video)