Ως «αντίδοτο» στα όποια φαινόμενα αλαζονείας ή τάσεις… αβδηριτισμού στην κυβέρνηση και γενικότερα στον κρατικό μηχανισμό, χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται διαρκώς συσκέψεις της βασικής ομάδας διαχείρισης, δηλαδή των Σταύρου Παπασταύρου, Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη, Άκη Σκέρτσου και πολλές φορές και του Μάκη Βορίδη.

Συσκέψεις στις οποίες παρευρίσκεται και ο πρωθυπουργός εφόσον το επιτρέπει το πρόγραμμά του.

Στις συσκέψεις αυτές η εντολή είναι μία και ξεκάθαρη: «Κάντε τώρα όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δεσμευτεί. Επιταχύνετε το κυβερνητικό έργο και να έχουν κλείσει όλα τα μεγάλα μέτωπα μέχρι το τέλους του έτους.

Η πολιτική κατάσταση και ο «γκουρού» των αριθμών

Οι πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι προχθές, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μία σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο γνωστός Αμερικανός επικοινωνιολόγος, «γκουρού» των πολιτικών αναλύσεων και των αριθμών Σταν Γκρίνμπεργκ.

Ο αρχιτέκτονας των νικών της ΝΔ το 2019 και 2023, ανέλυσε τα νέα δεδομένα, όπως αυτά προέκυψαν μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού στη Θεσσαλία, αλλά και έπειτα από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και βεβαίως έχοντας στα χέρια του τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κρυφές και φανερές, που δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα αντέχει και η διαφορά με τα άλλα κόμματα είναι σταθερά πάνω από τις 20 μονάδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γκρίνμπεργκ περιέγραψε στο Μαξίμου μια ιδιαίτερα ικανοποιητική εικόνα της κυβέρνησης, με τους όποιους αστερίσκους φέρνει κυρίως η ακρίβεια.

Ο υπεύθυνος πολιτικής στρατηγικής φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό και την ομάδα του Μαξίμου ότι η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη και αυτή τη στιγμή εντελώς ακίνδυνη για τη Νέα Δημοκρατία.

Οι προτροπές του, ωστόσο, έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, με το να μη χαθεί χρόνος για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Και πάνω σε αυτές βασίζονται οι σαφείς εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους, να «κάνουν τη δουλειά τους» και να μην εφησυχάζουν επειδή δεν υπάρχει πίεση από την αντιπολίτευση.

Κι αυτά ακριβώς τα φαινόμενα «ωχαδερφισμού» θέλει να εξαλείψει ο πρωθυπουργός, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του αλλαγές μικρής κλίμακας στο κυβερνητικό έργο.

Στοχευμένες βεβαίως σε υπουργεία που δεν ακολουθούν τον βηματισμό της υπόλοιπης κυβέρνησης ή σε εκείνα που χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση για να αποδώσουν, όπως π.χ. το υπουργείο Οικογένειας όπου η κ. Ζαχαράκη θέλει βοήθεια για να προχωρήσει το σημαντικό έργο που έχει αναλάβει.

Ο κ. Γκρίνμπεργκ συμβούλευσε τον Κ. Μητσοτάκη να μην ασχολείται με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά να ρίξει όλο το βάρος στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί αφενός οι πολίτες θέλουν απτά αποτελέσματα, δράσεις δηλαδή που αλλάζουν την καθημερινότητά του κι αφετέρου διότι έτσι ενισχύεται το μεταρρυθμιστικό προφίλ του πρωθυπουργού, ο οποίος παραμένει και το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

Ο «στρατηγός», Σταν Γκρίνμπεργκ
Ο «στρατηγός», Σταν Γκρίνμπεργκ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συχνά – πυκνά «τραβάει τα αυτιά» υπουργών για τους οποίους διαπιστώνει ότι το χαρτοφυλάκιό τους παραμένει αδρανές.

Παρακολουθεί και ο ίδιος και οι συνεργάτες του την πρόοδο των λεγόμενων «μπλε φακέλων» που έχει στα χέρια του κάθε υπουργός και παρεμβαίνει, ακόμη και με προσωπικά τηλέφωνα ή… «μπιλιετάκια» και μηνύματα ώστε να ξεμπλοκάρουν διαδικασίες, να προωθηθούν στη Βουλή νομοθετικές πρωτοβουλίες, να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο.

Κυρίως το έργο που συνδέεται με την καθημερινότητα του πολίτη, με την ακρίβεια και με τους τρόπους ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από αυτήν.

Καθόλου τυχαίες δεν ήταν τρεις παρεμβάσεις που έγιναν από τρεις υπουργούς σε διάστημα 24 ωρών. Δηλαδή τις ανακοινώσεις Κ. Χατζηδάκη για το φορολογικό νομοσχέδιο που μπορεί να αποφέρει πάνω από 600 εκατ. έσοδα, τα οποία θα επιστρέψουν με τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος», την συνέντευξη τύπου του Θ. Σκυλακάκη που ανακοίνωσε τη στήριξη 1,2 εκατ. νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας.

Και βεβαίως τα πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ που επέβαλε ο Κ. Σκρέκας σε δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για τις τιμές των προϊόντων τους.

Η κυβέρνηση θέλει να «επικοινωνήσει» στους πολίτες τον διαρκή αγώνα που κάνει ιδιαίτερα στον τομέα της ακρίβειας, πρόβλημα που απασχολεί περισσότερους από 8 στους 10 πολίτες σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις.

Εκεί θα εστιάσουν η «ομάδα Μαξίμου» και τα οικονομικά υπουργεία τις προσπάθειες τους έτσι ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.

Βεβαίως στο κυβερνητικό έργο υπάρχει ξεχωριστός φάκελος που γράφει «μεταρρυθμίσεις» οι οποίες πρέπει να γίνουν τώρα που η λαϊκή εντολή είναι ακόμη νωπή και οι υπουργοί δεν έχουν «βαρύνει».

Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία του κράτους και τη στελέχωσή του, όπως αυτή θα γίνεται πλέον με βάση το νομοσχέδιο Κεραμέως.

Επίσης, και η φορολογική μεταρρύθμιση, ειδικά το κομμάτι που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η οποία τονίζει ότι πρέπει να αποδοθεί «φορολογική δικαιοσύνη».

Άλλες παρεμβάσεις αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με συνεχείς ελέγχους της ΑΑΔΕ, στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν.

Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης

Κυρίως, όμως, στο νομοσχέδιο που θα φέρει σύντομα στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που θα ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Στην αρχή με βάση διακρατικές συμφωνίες αλλά στη συνέχεια με αλλαγή του άρθρου 16 και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Προς την κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης η κυβέρνησης αναζητά ικανούς νομικούς για να στελεχώσει μια Επιτροπή που θα κάνει τις προτάσεις που θα ψηφιστούν από την επόμενη Βουλή.

Μια άλλη σημαντική παρέμβαση που προωθεί το Μαξίμου είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Σύντομα θα υπάρξουν πιο στοχευμένες κινήσεις από το υπουργείο Οικογένειας και την κ. Σοφία Ζαχαράκη καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο έργο ύψους 2,2 δις ευρώ που θα μπορούσαν να δοθούν για κοινωνικές κατοικίες.

Μια παρέμβαση που θα κινητοποιούσε επίσης και πολλούς ιδιώτες επενδυτές, μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και θα οδηγούσε στην αξιοποίηση χιλιάδων κενών ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο ή βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

Διαβάστε επίσης:

Στάνλεϋ Γκρίνμπεργκ: Ποιος είναι ο Αμερικανός «γκουρού» που σχεδιάζει τη στρατηγική του Μητσοτάκη;

Παύλος Μαρινάκης: Κανείς δεν πρόκειται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας

Κασσελάκη… metamorphosis: Από τον Τάιλερ, τις βέρες, τη σκυλίτσα και το life style… σε σοβαρό πολιτικό αρχηγό
 
Άρθρο παρέμβαση: Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που πρέπει να υλοποιήσουν Μητσοτάκης και Ζαχαράκη