Προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για την «υποφορολόγηση ορισμένων κοινωνικών ομάδων», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνεται για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, έκανε ο βασικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, κ. Δημήτρης Βέττας.

«Όταν μίλησα για υποφορολόγηση εννοούσα την περίοδο πριν μπούμε στα μνημόνια», υποστήριξε ο κ. Βέττας σε μια νέα του παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής,

«Υπήρχαν υψηλά εισοδήματα κοινωνικών ομάδων που δεν φορολογούνταν όσο έπρεπε και είχαμε κοινωνική ανισότητα, διόγκωση του χρέους και ελλείμματα. Ελλείμματα μετά τα μνημόνια δεν είχαμε άρα όταν μιλούσα για υποφορολόγηση εννοούσα εκείνη την προ μνημονίων περίοδο» εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την πρώτη του ομιλία στην Βουλή, πάντως, ο κ. Βέττας είχε συνδέσει ξεκάθαρα το ζήτημα της «υποφορολόγησης» με την υπερφορολόγηση. Σύμφωνα με τα πρακτικά ο κ. Βέττας είχε αναφέρει αναλυτικά:

«Κατηγορηθήκαμε από την Αντιπολίτευση και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν φορολογικές αδικίες και υπάρχουν φορολογικές αδικίες σ’ εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό, αλλά και με το φορολογικό. Όμως, νομίζω ότι όλοι μας γνωρίζουμε και όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμάτων και στην παραγωγή χρέους».

Ο κ. Βέττας είχε υποστήριξε ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε αποκλειστικά από τα «μη παραμετρικά μέτρα» εντάσσοντας μέσα σε αυτά την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών. «Η υπεραπόδοση, η οποία δημιούργησε και το υπερπλεόνασμα, το οποίο έχει διανεμηθεί στον κόσμο και θα διανεμηθεί στον κόσμο, προέκυψε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα μη παραμετρικά μέτρα. Οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η οποία δεν οφείλεται μόνο στη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά οφείλεται γενικά και σε μια –θα έλεγα- καινούρια αρχή, που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία, στην ευρύτερη συμμόρφωση των υπόχρεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η απίστευτη δήλωση του Δημ. Βέττα: Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, αλλά υποφορολόγηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Βούτσης: Οι θεσμοί ανέτρεψαν την πορεία το 2014 και σήμερα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ