Ένα μήνα και κάτι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι φόβοι της κυβέρνησης για τις συνέπειες της πίεσης που ασκεί η ενεργειακή ακρίβεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αρχίζουν και επιβεβαιώνονται, με τη ΝΔ να εμφανίζει τις πρώτες, ορατές φθορές στις δημοσκοπήσεις.

Και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να μη βελτιώνει τη θέση του, και η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse περιέχει και άλλα μηνύματα που προκαλούν εγρήγορση στην κυβερνητική παράταξη με βασικότερο ίσως τον κίνδυνο επανεμφάνισης ακροδεξιών σχημάτων, τα οποία «τρέφονται» από μεγάλες και πολυεπίπεδες κρίσεις, όπως αυτή που βιώνει ο πλανήτης με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

1

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό του κόμματος του προφυλακισμένου άλλοτε κραταιού στελέχους της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη, στην εκτίμηση ψήφου δεν πέφτει κάτω από το 2%, και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει μηδενική προβολή από τα ΜΜΕ.

Άλλωστε, εκτός από τον Κασιδιάρη, τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό δείχνει να εδραιώνει το κόμμα Βελόπουλου, το οποίο εισπράττει το εγχώριο φιλορωσικό ακροατήριο, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία έντονη κινητικότητα από πρόσωπα που προέρχονται από τα δεξιά της ΝΔ και διερευνούν την πιθανότητα δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίες οι διαρκείς αναφορές, το τελευταίο διάστημα, του πρωθυπουργού, στην ανάγκη να απομονωθούν οι «σειρήνες του λαϊκισμού». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να απευθύνει το μήνυμα κοιτάζοντας προς την πλευρά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά πιθανότατα έχει τη σκέψη του και στα δεξιά της δικής του παράταξης.

Τη σημασία της όμως έχει και η έμφαση που δίνει ο πρωθυπουργός στο γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση και η πολυεπίπεδη ακρίβεια είναι εισαγόμενη και όχι αποτέλεσμα χειρισμών της κυβέρνησης, καθώς, σύμφωνα τουλάχιστον με την δημοσκόπηση των προηγούμενων ημερών της Metron Analysis η πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχουμε ακρίβεια Μητσοτάκη», χωρίς να είναι άνευ σημασίας το ποσοστό που συμφωνεί (41% έναντι 64%).

Το στοιχείο αυτό, ενδέχεται για πρώτη φορά να φανερώνει κάτι απειλητικό για την κυβέρνηση. Έπειτα από πολύ καιρό, ο κατά τα άλλα αθεράπευτα αναξιόπιστος Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται «να πιάνει το κοινωνικό κλίμα». Οι πολίτες φυσικά συνεχίζουν να του γυρνούν την πλάτη , γνωρίζοντας πλέον ότι δεν έχουν να περιμένουν κάτι, ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζουν, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει να κλονίζεται – από τα γεγονότα.

Παρ’ ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, ιδιαίτερα σε περιόδους τόσο έντονων διεθνών αναταράξεων και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τις πολιτικές ισορροπίες σε μερικούς μήνες, από τις μέχρι σήμερα κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει σταθερό το τιμόνι, αντιπαραβάλλοντας στην ακρίβεια, τα νέα μέτρα στήριξης και τις φορολογικές μειώσεις και ακυρώνοντας αποφάσεις, όπως το πρόστιμο προς τους άνω των 60 ετών ανεμβολίαστων, που είχε πολιτικές επιπτώσεις για τη ΝΔ και αφορά ένα κοινό με το οποίο φλερτάρει σταθερά η ακροδεξιά.

Για ευνόητους λόγους, το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να ευελπιστεί σε μία συντονισμένη ευρωπαϊκή στήριξη, όπως αυτή που υπήρξε στην πανδημία, η οποία όμως δεν διαφαίνεται από πουθενά ότι θα υπάρξει.

Το σίγουρο είναι ότι μπροστά έχει ανηφόρα για την κυβέρνηση…