Την επόμενη κίνηση του «απρόβλεπτου» Ρ. Τ. Ερντογάν επιχειρούν να διαβλέψουν και να αντιμετωπίσουν, προληπτικά και εν χρειαστεί κατασταλτικά, οι επιτελείς της Κυβέρνησης. Ο κεντρικός στόχος της Αθήνας είναι ένα «ήσυχο καλοκαίρι» και, μακροπρόθεσμα, η επίλυση της μόνης διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε επίπεδο συγκυρίας η στρατηγική που ακολουθείται από την Κυβέρνηση, με διπλωματική ζέση και αποφασιστικότητα, είναι η αποφυγή κάθε παγίδας, αλλά και κάθε προσπάθειας να τεθεί εν αμφιβόλω η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

1

Ταυτόχρονα με το σαφές μήνυμα που εξέπεμψε διόλου τυχαία και από την Λευκωσία, ο Κ. Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τα on camera τουρκικά «χαμόγελα», που συνοδεύτηκαν από τις νέες πολεμικές ιαχές Ερντογάν. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα, δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Μη διστάζοντας να κάνει λόγο για μοντέλο Πούτιν που μπορεί να μιμηθούν και άλλοι τοπικοί ταραξίες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι που αφορά την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

Το μήνυμα Μητσοτάκη δεν έχει αποδέκτες μόνο στην Τουρκία. Εστάλη, σύμφωνα με πηγές, και προς τους συμμάχους και εταίρους. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα ελληνοτουρκικά τετ α τετ μπροστά στις κάμερες των προηγούμενων ημερών, έλαβαν χώρα χάρη στην ισχυρή πίεση Ουάσινγκτον και Βερολίνου, κυρίως προς την τουρκική πλευρά, εξαιτίας των αναγκών της συγκυρίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμά ότι η πολιτική που εγκαινίασε στην Ουάσιγκτον και ενίσχυσε κατά τις συναντήσεις με τον Καγκελάριο Σολτς, πολιτική που απέδωσε σαφή διπλωματικά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύει και ο δημόσιος εκνευρισμός της Άγκυρας για τις απανωτές καταδικαστικές για την τουρκική πολιτική ανακοινώσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Καγκελαρίας και Κομισιόν, πρέπει να συνεχιστεί εντεινόμενη, όσο ο απέναντι δεν υποστέλλει τη σημαία του νέο-οθωμανισμού.

Το μεγάλο ερωτηματικό, σε επίπεδο συγκυρίας τουλάχιστον, αφορά την πραγματοποίηση συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Μαδρίτη κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπου θα παραστεί και ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Αν κι εκεί ο Τούρκος «στυλώσει» τα πόδια, πεισμωμένος και από μια νέα πιθανή «πόρτα» από τον Μπάιντεν, τότε, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, η κλιμάκωση θα βαίνει αυξανόμενη.

Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας;

Με δεδομένη την έξαρση του διακηρυγμένου τουρκικού αναθεωρητισμού, που έχει χτυπήσει «κόκκινο», παρά την ολιγόλεπτη και … επιβεβλημένη «διπλωματία των καφέδων», εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, σε νομικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Με το δυσμενές στοιχείο ότι, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δεν υπάρχει ουσιαστικός «δίαυλος επικοινωνίας» ανάμεσα στους δύο ηγέτες, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων προσωπικών επιθέσεων του Τούρκου Προέδρου κατά του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως βεβαίως, και εξαιτίας των ανάλογων σφοδρών λεκτικών πλην απολύτως στοχευμένων επιθέσεων του Μ. Τσαβούσογλου εναντίον του Ν. Δένδια, επιθέσεις που, όπως όλα δείχνουν, παρά τους «κοινωνικούς χαιρετισμούς» στα όρθια, λειτουργούν δυσανάλογα επιβαρυντικά έναντι της μακρόχρονης προσωπικής φιλίας ανάμεσα στους δύο ΥΠΕΞ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Στο καταλυτικό επίπεδο της (μη) επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών δευτερεύων, πλην κρίσιμος παράγων, είναι η μη αποκατάσταση, προσώρας έστω, της σχέσης Καλίν- Σουρανή, από την νεοεισελθείσα «διάδοχό» της στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού κα. Μπούρα.

Ποια σενάρια εξετάζονται

Στο πλαίσιο αυτό, στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται, σε Υπουργείο Εξωτερικών και σε Πεντάγωνο εξετάζονται όλα τα σενάρια. Κοινός παρονομαστής είναι η βεβαιότητα σχεδόν ότι, σχετικά άμεσα, θα εκφραστεί η επόμενη κίνηση στις αιτιάσεις Ερντογάν αναφορικά με τα «στρατιωτικοποιημένα» ελληνικά νησιά, κατ ουσίαν την χειρότερη αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδάφους της χώρας μας. Νεότερες πληροφορίες ισχυρίζονται ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να καταθέτει στον ΟΗΕ, ακόμα ίσως και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επίσημο κείμενο με το οποίο θα ζητείται ουσιαστικά η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης εξαιτίας της «αθέτησης» από την πλευρά της Ελλάδος βασικών όρων και άρθρων της.

Ειδικότερα, το «πάτημα» του καθεστώτος Ερντογάν για την υλοποίηση των προειδοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, σύμφωνα με έγκυρους διπλωματικούς κύκλους, θα είναι το σχετικό άρθρο της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών το οποίο, υπό τον τίτλο «Λήξη συνθήκης ή αναστολή εφαρμογής της ως συνέπεια παραβιάσεώς της», μεταξύ άλλων, προβλέπει:

« Ουσιαστική παραβίαση πολυμερούς συνθήκης από ένα μέρος παρέχει το δικαίωμα[…]

στο μέρος που ιδιαίτερα εθίγη από την παραβίαση, να την επικαλεσθεί ως λόγο αναστολής εφαρμογής της συνθήκης εν όλω ή εν μέρει ως προς τις σχέσεις του με το Κράτος ή το διεθνή οργανισμό που παραβίασε τη συνθήκη»

Ενώ, στο εδάφιο γ, αναφέρεται ότι ανάλογο δικαίωμα έχει και «οποιοδήποτε μέρος, εκτός από το Κράτος ή το διεθνή οργανισμό που παραβίασε τη συνθήκη, να επικαλεσθεί την παραβίαση ως λόγο αναστολής εφαρμογής της συνθήκης εν όλω ή εν μέρει ως προς ό,τι αφορά, εάν η συνθήκη είναι τέτοιας φύσεως ώστε μία ουσιαστική παραβίαση των διατάξεών της από ένα μέρος να μεταβάλει ριζικά τη θέση καθενός από τα μέρη όσον αφορά την περαιτέρω εκτέλεση των υποχρεώσεών τους δυνάμει της συνθήκης». Στο σχετικό άρθρο υπογραμμίζεται επίσης ότι «ουσιαστική παραβίαση συνθήκης αποτελεί:

α) απόρριψη συνθήκης μη επιτρεπόμενη από την παρούσα Σύμβαση ή

β) παραβίαση διατάξεως ουσιαστικής για την πραγματοποίηση του αντικειμένου ή του σκοπού της συνθήκης».

Σε επιφυλακή οι μονάδες των Ένοπλων Δυνάμεων σε όλο το μήκος της ανατολικής μεθορίου -«Τρέχει» το εξοπλιστικό

Απέναντι στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας από την Τουρκία και τις εντεινόμενες πληροφορίες περί τουρκικής προβοκάτσιας στο Αιγαίο ή την περιοχή του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή «για γρήγορη μετάβαση οπουδήποτε χρειαστεί» και είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε σενάριο «ακόμα και στην μικρότερη βραχονησίδα του Αιγαίου», όπως διαμηνύουν πηγές του Υπουργείου Άμυνας.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας προχωρά εντατικά στην υλοποίηση του εξοπλιστικού της προγράμματος με έμφαση: στην επιλογή έξι νέων κορβετών (φαβορί, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι και πάλι οι Γάλλοι της Naval Group όπου κατασκευάζονται και οι Belhara), την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO, την προώθηση του φακέλου για τα F-35, την συμπαραγωγή αρμάτων μάχης με την Γερμανία, καθώς και την προμήθεια αντιUAV’s συστήματος, αφού στο ΓΕΕΘΑ διαπιστώνουν ότι δεν είναι μόνο οι καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και η πλήρης ένταξή τους στα τουρκικά επιχειρησιακά σενάρια, όπως απέδειξε και η πρόσφατη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Διαβάστε επίσης:

Το επόμενο βήμα Ερντογάν στα Βαλκάνια – Πώς ο Τούρκος Πρόεδρος …κατακτά τη μικρή οθόνη και τα social media

Τι κρύβεται πίσω από τα on camera χαμόγελα Δένδια-Τσαβούσογλου και Παναγιωτόπουλου-Ακάρ – Το παρασκήνιο και οι πιέσεις

Νέα επίθεση Ερντογάν: Τελειώσαμε τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα – Να φροντίσει τον εαυτό της