Η Τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένας Δούρου προχώρησε σε δήλωση για το πρόγραμμα της Κομισιόν ReARM Europe ύψους 800 δισ.

Η κα. Δούρου ανέφερε πως «καθημερινά γίνεται αισθητή η απουσία στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και του NATO» προτείνοντας ως λύση «βάση κοινής ανεξάρτητης Εξωτερικής Πολιτικής με έμφαση στην προώθηση ενός συστήματος Ασφάλειας και Συνεργασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα, από την Ουκρανία ως την Παλαιστίνη».

1

Αναφερόμενη στη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η κ. Δούρου τόνισε ότι «προωθεί αίφνης τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και του Συμφώνου Σταθερότητας για… νέους εξοπλισμούς» προσθέτοντας πως με το πρόγραμμα ReARM Europe σφραγίζεται μια «νέα, επικίνδυνη τροχιά της ΕΕ σε βάρος της ειρήνης και των αναγκών των ευρωπαϊκών κοινωνιών». Η κα. Δούρου τόνισε πως η Φον ντερ Λάιεν «ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου, οδηγώντας τους λαούς της Ευρώπης στα επικίνδυνα μονοπάτια της οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας».

Από την κριτική της τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν απουσίασε η ελληνική κυβέρνηση για την οποία η κα. Δούρου διερωτάται αν «θα συνεχίσει να ενεργεί ως “δεδομένη” και “καλή μαθήτρια” στη νέα κούρσα εξοπλισμών που διαγράφεται, όπως κάνει μέχρι σήμερα, πλήττοντας τα συμφέροντα της χώρας μας;».

Η Ρένα Δούρου καταλήγει πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση είναι να «λέμε “όχι” στα σχέδια στρατιωτικοποίησης και υπερεξοπλισμών της Ευρώπης που υπονομεύουν την Ειρήνη και την Ασφάλεια των λαών της».

Η δήλωση της Τομεάρχη Εξωτερικών και Βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένας Δούρου

«Όχι» στον υπερεξοπλισμό και την στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

Καθημερινά γίνεται αισθητή η απουσία στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και του NATO, με τη συντηρητική ηγεσία της να αναζητά, άρον – άρον, απέναντι στην εχθρική πλέον Ουάσινγκτον και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, “λύσεις” με νέες κούρσες πανάκριβων υπερεξοπλισμών. Ωστόσο όπως οι δυνάμεις της Αριστεράς, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υποστηρίζουν εδώ και χρόνια, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης οικοδομείται, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνικής Ευρώπης, μόνο στη βάση κοινής ανεξάρτητης Εξωτερικής Πολιτικής με έμφαση στην προώθηση ενός συστήματος Ασφάλειας και Συνεργασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα, από την Ουκρανία ως την Παλαιστίνη.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν προωθεί αίφνης τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και του Συμφώνου Σταθερότητας για… νέους εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα “ReArm Europe” ύψους… 800 δις ευρώ, σφραγίζοντας έτσι μια νέα, επικίνδυνη τροχιά της ΕΕ σε βάρος της ειρήνης και των αναγκών των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Επιλέγει μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση και υπερεξοπλισμό της Γηραιάς Ηπείρου και υπό το πρόσχημα της “κοινής ασφάλειας και άμυνας”, του “ευρωστρατού”, ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου, οδηγώντας τους λαούς της Ευρώπης στα επικίνδυνα μονοπάτια της οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας.

Η ελληνική κυβέρνηση, απούσα από τις κρίσιμες συναντήσεις λήψης των αποφάσεων, θα συνεχίσει να ενεργεί ως “δεδομένη” και “καλή μαθήτρια” στη νέα κούρσα εξοπλισμών που διαγράφεται, όπως κάνει μέχρι σήμερα, πλήττοντας τα συμφέροντα της χώρας μας;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η απάντηση είναι καθαρή : λέμε “όχι” στα σχέδια στρατιωτικοποίησης και υπερεξοπλισμών της Ευρώπης που υπονομεύουν την Ειρήνη και την Ασφάλεια των λαών της, βάζοντας τις βάσεις για νέες συγκρούσεις. Είμαστε υπέρ Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ειρήνη στη βάση του σεβασμού διεθνούς δικαίου, των συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, από την Ουκρανία ως την Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι – Σολτς: Συζήτησαν για τον «ηγετικό ρόλο του Τραμπ» στο Ουκρανικό

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Το Μεξικό θα μπορούσε να αναζητήσει άλλους εμπορικούς εταίρους μετά τους δασμούς των ΗΠΑ

Ανδρουλάκης: «Ε, είστε και ένοχοι και άχρηστοι» – «Κουρελού» το επιτελικό κράτος