«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης απέναντι στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην εισήγησή του τόνισε ότι:

1

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες και μένοντας στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κύρ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριοθετηθεί η αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον για την επιβολή αντίμετρων ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιμένει να έχουμε μία ενιαία αντίδραση, ώστε να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, στο επίπεδο των 27»

Ωστόσο συμπλήρωσε: «Κρατώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ» κάνοντας ειδική αναφορά σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και οι φέτα «που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και άρα στο μυαλό μου δεν έχει λογική η επιβολή δασμών».

Στο Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη εξετάζεται το σχέδιο προστασίας και αντίδρασης στην επιβολή των αμερικανικών δασμών για την ελληνική οικονομία. Συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ,  Κωστής Χατζηδάκης και οι πολιτικές ηγεσίες εννέα υπουργείων συνεδριάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριοθετήσουν την αντίδραση της χώρας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού:

 

Xατζηδάκης: Επενδύσεις και εξαγωγές είναι οι δύο τομείς όπου πρέπει να δοθεί έμφαση

Για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει προς τη θετική κατεύθυνση έκανε λόγο, από τη δική του πλευρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως το γεγονός το αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό τομέα, υπογράμμισε τον μεγάλο εθνικό στόχο που δεν είναι άλλος από την πραγματική σύγκληση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού παρά τα μεγάλα βήματα προόδου, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. «Επενδύσεις και εξαγωγές» είναι οι δύο τομείς όπου πρέπει να δοθεί έμφαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο κάνοντας λόγο για τον διυπουργικό χαρακτήρα που θα έχει αυτή η προσπάθεια.

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρης Παπαστεργίου συνεδριάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριοθετήσουν την αντίδραση της χώρας.

Η σύνθεση του ΚΥΣΟΙΠ

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός
Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος κυβέρνησης
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπ. Οικονομικών
ΣταύροςΠαπασταύρου, Υπ. Περιβάλλοντος- Ενέργειας
Τάκης Θεοδωρκάκος, Υπ. Ανάπτυξης
Νίκη Κεραμέως, Υπ. Εργασίας
Χρίστος Δήμας,Υπ. Υποδομών
Βασίλης Κικίλιας, Υπ. Ναυτιλίας
Κώστας Τσιάρας, Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης
Όλγα Κεφαλογιάννη,Υπ. Τουρισμού
Δημήτρης Παπαστεργίου,Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενεργοποιείται με στόχο να συντονίζεται ο οικονομικός κύκλος, που έχει αναλάβει να εποπτεύει ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης. Σε αυτό το κυβερνητικό συμβούλιο μετέχουν όλα τα παραγωγικά υπουργεία. Πλέον, οι συνεδριάσεις θα είναι τακτικές, με στόχο, όπως σχολιάζουν στελέχη, η κυβερνητική πολιτική να ασχοληθεί περισσότερο εκτός από τα μακροοικονομικά ζητήματα και με τα μικροικονομικά, όπως, οι εξαγωγές, η ανταγωνιστικότητα και οι υποδομές.

Διαβάστε επίσης:

J.P. Morgan για ΔΕΗ: Αύξηση της τιμής στόχου – Αγοράστε τη μετοχή

Τι θα αλλάξει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για περισσότερες κλαδικές συμβάσεις – Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Τσουνάμι πωλήσεων σε Bitcoin και πετρέλαιο – Βουτιά σχεδόν 4% σημειώνει το brent