ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Αποπληρωμή επιπλέον €5 δισ. το 2025 – Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί δεν έχει ρίσκο
Περιεχόμενα
Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Την πρώτη επί Προεδρίας Μπάιντεν, μέσα σε ένα εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον, μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε έξαρση και με το Αιγαίο να παραμένει σε καθεστώς διαρκούς έντασης.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν πως πρόκειται για επίσκεψη ουσίας, αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ.
Το τετ-α-τετ στον Λευκό Οίκο
Το βράδυ της Δευτέρας, στις 15:00 ώρα Ουάσινγκτον, ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα, Υπουργούς και συμβούλους «κλειδιά» περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν και θα κατευθυνθούν αμέσως στο Οβάλ Γραφείο.
Εκεί θα γίνουν και οι πρώτες δηλώσεις των δύο ηγετών. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμούν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν κάλεσε τυχαία τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θέλει να στείλει σαφή μηνύματα τα οποία πιθανότατα θα εκστομίσει μπροστά στις δεκάδες κάμερες και στους δημοσιογράφους που θα καλύψουν το ανοικτό κομμάτι του τετ α τετ.
Αμέσως μετά, οι δύο αντιπροσωπείες θα μπουν για περίπου δύο ώρες σε απευθείας κλειστές συνομιλίες ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει συνέντευξη τύπου στα γρασίδια του Λευκού Οίκου.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν μεταξύ άλλων οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκη Κεραμέως, Κώστας Φραγκογιάννης, Γιάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Αριστοτελία Πελώνη, η Διπλωματική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άννα – Μαρία Μπούρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, καθώς και οι Χ. Ζωγράφος και Αλέξανδρος Μαράκης από το Γραφείο Τύπου.
Το Πρωθυπουργικό ζεύγος θα έχει φιλοξενηθεί από το βράδυ της Κυριακής στο λεγόμενο Blair House, τον Προεδρικό ξενώνα των 119 δωματίων κοντά στον Λευκό Οίκο.
Ελληνοτουρκικά, ενεργειακή συνεργασία και επενδύσεις
Από την ελληνική πλευρά θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και το ζήτημα ενδεχόμενης πώλησης μαχητικών ή αναβάθμισης των F16 της Τουρκίας και αυτό παρά το γεγονός πως αυτή η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει επίσημα από την αμερικανική κυβέρνηση και ακόμη και αν κάτι τέτοιο γίνει θα μπλοκαριστεί με τις μέχρι τώρα συνθήκες από το Κογκρέσο όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr η Ελληνική πλευρά προτίθεται να παρουσιάσει με χάρτες, βίντεο και δεδομένα όλο το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας, με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις αμερικανικής κατασκευής τουρκικών F16 πάνω από νατοϊκό/ ελληνικό έδαφος.
Η ελληνική αποστολή αναμένεται να αναφερθεί στη δυνατότητα απόκτησης από την Ελλάδα μαχητικών F-35 και στη δυνατότητα να μπορέσουμε να προμηθευτούμε πρόσθετο υλικό από τα Excess Foreign Military Sales, δηλαδή το πλεονάζον υλικό του αμερικανικού στρατού.
Πολύ ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών θα τεθεί η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών (συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1), η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η κυβέρνηση πήρε σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή.
Συζήτηση και για τα ενεργειακά
Συζήτηση θα γίνει και για τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο ενδιαφέρει τους Αμερικανούς.
Η Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να καταλάβει πως βλέπουν οι Αμερικανοί μεγάλα ενεργειακά project όπως ο East Med, καθώς μετά τη ρωσική εισβολή πολλά έχουν πλέον αλλάξει.
Στις επαφές του ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ενδεικτικά για τις επενδύσεις των Pfizer και Microsoft.
Δεξίωση στον Λευκό Οίκο
Τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Η δεξίωση, η οποία δεν συνηθίζεται και, πάντως, είναι η πρώτη αντίστοιχη που γίνεται επί διοίκησης Μπάιντεν, είναι ενδεικτική του επιπέδου, αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις.
Εκεί Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν στην ομογένεια και στους πολλούς προσκεκλημένους.
Το πρωί της Δευτέρας θα έχει ξεκινήσει με συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο MSNBC και με συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Georgetown με τον Δημοσιογράφο της Washington Post David Ignatius.
Ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο
Ιστορική στιγμή η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, μια τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr θα διαρκέσει περί τα 30 λεπτά ενώπιον 536 αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.
Σημειώνεται πως της διαδικασίας προεδρεύει η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις.
Ομιλία στο Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ (Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, ΗΒ) ή εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κα). Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη αντίστοιχη ομιλία μετά την πανδημία (η τελευταία ήταν του ΓΓ ΝΑΤΟ το 2019).
Στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Nancy Pelosi, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών (όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας βλ. Ρ. Μενέντεζ και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων).
Επαφές θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με πρόσωπα που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η πρόταση για την διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή της ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.
Δείπνο της ομογένειας
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.
Το βράδυ της Τρίτης ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει για την Ελλάδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κασσελάκης: Δίνει περιθώριο μιας μέρας στους υποστηρικτές του για να προτείνουν το όνομα του κόμματός του
- Ο Πάνος Ξενοκώστας από το Greener ShippingSummit: «Στόχος μας να επιστρέψει η Βιομηχανία πίσω στην Ελλάδα και την Ευρώπη»
- Live-Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση του Bloomberg
- Κασσελάκης: Μέχρι αύριο οι προτάσεις για το όνομα του νέου κινήματος