ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αμείωτη ένταση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την ακατάσχετη παροχολογία, παρά τις προειδοποιήσεις τόσο από τους δανειστές όσο και από τις αγορές. Μιλώντας, μάλιστα, στην τηλεόραση του Alpha, ο πρωθυπουργός, κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις για περικοπές των εξαγγελιών ύψους 750 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε από τη ΔΕΘ, ανακοίνωσε περιχαρής πως το πακέτο των παροχών θα υπερβεί τελικά τα 900 εκατ. ευρώ!
«Φέρνουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, πάει καλά η οικονομία, στη ΔΕΘ είχα εξαγγείλει μέτρα 750 εκατ και τώρα πάμε στα 900 εκατ. Θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που πονάει η ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη συμφωνία του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με την έξοδο των κληρικών από το Ενιαίο Μισθολόγιο, απελευθερώνει 10.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, που στο μέλλον μπορούν να γίνουν ισάριθμες προσλήψεις! Όπως μάλιστα ανέφερε, η προκήρυξη τους θα γίνει το 2019.
Ο κ. Τσίπρας «αναγνώρισε» πως το κράτος πήρε περιουσία της Εκκλησίας σε μικρότερη αξία από την πραγματική, ενώ με τη «συμφωνία» η Εκκλησία αναγνωρίζει πλέον πως δεν έχει καμία αξίωση επ’ αυτής. Παράλληλα, ανέφερε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, «ως το 2030 η επιδότηση των κληρικών θα καλύπτεται στο σύνολό της από τα έσοδα του Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
«Κανένα ιστορικό βήμα δεν έχει καταγραφεί χωρίς αντιδράσεις. στην ιστορία θα καταγραφεί το βήμα προς τα μπρος. Η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις υπαλλήλων που θα προκηρυχθούν άμεσα το 2019 για να ξεκινήσουν το 2020», υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Αντ. Σρόιτερ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:
Για την εκλογή Προέδρου από το λαό και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «φροντίσαμε στην τελική πρόταση που καταθέσαμε η εκλογή Προέδρου από το λαό να είναι η ύστατη επιλογή. Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία για να εκβιάσουμε τη συναίνεση», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος των αλλαγών στην προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή είναι να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου από την κοινοβουλευτική περίοδο, να μην πέφτουν κυβερνήσεις αν δεν βρίσκονται 180 βουλευτές. Μετά την επιλογή μας να ψηφίσουμε την απλή αναλογική, και να τη βάλουμε και στο Σύνταγμα».
Μιλώντας μάλιστα για τις κυβερνήσεις με το νέο σύστημα που θέλει να φέρει, ανέφερε πως «οι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερα από 44%- 45%. Ξεχνάμε τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πάμε σε ένα σύστημα πιο πλουραλιστικό, με θεσμικά αντίμετρα. να μην πέφτει η κυβέρνηση με απλή πρόταση δυσπιστίας ή με την εκλογή προέδρου».
Ανέφερε μάλιστα πως «ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Αν θα υπάρχει δυνατότητα και όροι που θα ενισχύουν τις κυβερνητικές συγκλίσεις είναι ένα θέμα. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν οι δύο πόλοι να τα έβρισκαν ξαφνικά, όπως έγινε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ξέχασαν τις διαφορές τους για να κουκουλώσουν. Ο λαός γνωρίζει ότι η χώρα χρεοκόπησε και αυτό δεν έγινε από ατύχημα. Υπήρξε κλατασπατάληση πόρων, μηχανή παραγωγής ελλειμμάτων και σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Υπάρχει και το ζήτημα της δικαίωσης απέναντι σ’ αυτή την ύβρι που διεπράχθη, είναι λαϊκή απαίτηση, μετά την ύβρι υπάρχει και η Νέμεσις».
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προσυπογράψει τη φράση Πολάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσει τις εκλογές πρέπει να στείλει κάποιους φυλακή. «Ο Πολάκης έκανε διερμηνεία του λαϊκού αισθήματος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είχε απομονωθεί η φράση του υπουργού. «Σε ποια λογική θα προσχωρήσουμε; Στης ατιμωρησίας; Το 1/3 του δημόσιου χρέους οφείλεται στα σκάνδαλα του τομέα της υγείας. Δεν πρέπει να τιμωρηθούν; Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι στη χώρα υπάρχουν νόμοι. Φαίνεται ότι στον τομέα της υγείας θα καθίσουν πολλοί. Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε προχωρώ σ΄αυτό το δόγμα. δεν υπάρχει ατιμωρησία σ’ αυτό τον τόπο. δεν υπάρχει από την πλευρά μας και δεν είπα ποτέ τίποτα πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη.
Για τα αναδρομικά των ενστόλων και την κριτική πως είναι «κουτσουρεμένα» και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Μου θυμίζει η αντιπολίτευση σαν να βάζει κάποιος τη φωτιά και να πηγαίνει μετά ο εμπρηστής και να κατηγορεί την πυροσβεστική ότι δεν έσβησ γρήγορα τη φωτιά. Εμείς κάνουμε αποκατάσταση της αδικίας. Μας κουνάνε το δάχτυλο ότι αργήσαμε; Ναι αργήσαμε γιατί είχαμε να βγάλουμε και μια χώρα από τα μνημόνια. Τι είδους κριτική είναι αυτή;»
Για την έφεση του υπουργείου Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, υποστήριξε πως δεν είναι η κυβέρνηση που τα μπλοκάρει αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. «Οι αποφάσεις είναι εξατομικευμένες. Δεν είμασταν υποχρεωμένοι νομικά να δώσουμε τα αναδρομικά των ενστόλων. Είναι πολιτική βούληση και απόφαση να τα δώσουμε, επειδή τα έχουμε. Αυτή η κυβέρνηση ματώνει για να υπερασπισθεί τους αδύναμους, όπως η μεγάλη μάχη -που μάλλον φαίνεται ότι θα την κερδίσουμε- για να κρατήσουμε τις συντάξεις ανέπαφες. Το θέμα είναι αν στις εκλογές του Οκτώβρη του ΄19 γίνει παλίνόρθωση του παλιού συστήματος. Τότε όχι μόνο περικοπές συντάξεων θα έχουμε, αλλά θα έχουμε συνταξιοδοτικό Πινοσέτ.»
Για το χρόνο των εκλογών ανέφερε πως «εδώ και τριάμισι χρόνια έχουμε εκλογές για την αντιπολίτευση.Θα φτάσω την τελευταία μέρα και θα πάρω και είκοσι μέρες που προβλέπει το Σύνταγμα γιατί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητά διαρκώς εκλογές. Αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στον κ.Μητσοτάκη, γιατί όταν πάμε στην κάλπη των ευρωεκλογών θα είμαστε πρώτο κόμμα.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τατόι: Συνάντηση Μενδώνη-Τσιάρα για την αξιοποίηση 600 στρεμμάτων αγροτικών γαιών του π. βασιλικού κτήματος
- Συρία: Ο Τζολάνι συμφώνησε με τους αντάρτες να ενταχθούν στο υπουργείο Άμυνας
- Τροχαίο στα διόδια Ελευσίνας – Ένας τραυματίας από την ανατροπή οχήματος
- ΑΔΜΗΕ: Οι 4 Γενικοί Διευθυντές που παραμένουν στα πόστα τους – Ανανεώθηκε η θητεία τους για μια τετραετία