ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα στο θέμα που απασχολεί περί τις 65.000 δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Προ ημερών το Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι η παροχή δανείου σε ελβετικό νόμισμα αποτελεί επενδυτικό προϊόν. Η απόφαση αυτή έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας και δημιούργησε την πεποίθηση στους δανειολήπτες ότι τα δάνεια θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και όχι με την τρέχουσα.
Ωστόσο η Eurobank –σε βάρος της οποίας εκδόθηκε η απόφαση ύστερα από ομαδική αγωγή δανειοληπτών- θα την προσβάλει ενώπιον του Αρείου Πάγου καθώς σύμφωνα με τις νομικές υπηρεσίες της «η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ρητά προβλέπει ότι δεν αποτελεί επενδυτικό προϊόν η παροχή δανείου σε ξένο νόμισμα» και παράλληλα θα προχωρήσει εκ νέου στην υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το κατά πόσο τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είναι ή όχι επενδυτικά προϊόντα.
Για το θέμα πηγές της τράπεζας σημείωναν στο mononews.gr πως:
· Η απόφαση του Εφετείου Πειραιώς εκδόθηκε κατ΄ αρχήν με μειοψηφία του Εισηγητή που τάχθηκε υπέρ της αποδοχής της εφέσεως της τράπεζας και κατ΄ επέκτασιν της εγκυρότητας της συμβάσεως δανείου σε ελβετικό νόμισμα. Η τράπεζα θα προσβάλει την απόφαση ενώπιον του Αρείου Πάγου και θα υποβάλει εκ νέου αίτημα για υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
· Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι 11 εφετειακές αποφάσεις έχουν εκδοθεί υπέρ της τράπεζας, όπως και 323 πρωτόδικες αποφάσεις.
· Το Εφετείο Πειραιά δέχθηκε ότι η Eurobank έχει αντισταθμίσει τον κίνδυνο. Αυτό δεν είναι αληθές, υπογραμμίζουν κύκλοι της τράπεζας και συνεχίζουν: Αν η τράπεζα ήταν καλυμμένη, δε θα είχε τεθεί το πρόβλημα όχι μόνο σε σχέση με την Eurobank ή τις άλλες ελληνικές τράπεζες αλλά και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάστηκε. Η αντιστάθμιση του κινδύνου δεν ήταν δυνατή γιατί θα απαιτούσε τεράστια ποσά που θα εκμηδένιζαν τη σημασία της παροχής του δανείου σε ελβετικό νόμισμα.
· Για την προστασία δόσης – που παρείχε μόνη η Eurobank και προστάτευε τον δανειολήπτη έναντι μικρού κόστους για συναλλαγματική διακύμανση άνω του 5% -, το διακστήριο έκρινε ότι δεν ήταν επωφελές, αλλά αντίθετα ήταν και επιζήμιο. «Με το πρόγραμμα προστασίας δόσεως που προβλέφθηκε ήδη το 2006 στις συμβάσεις η τράπεζα θέσπισε αυτό που προέβλεψε πολύ μεταγενέστερα η Ευρωπαϊκή Οδηγία (2014/17)» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι:
Υπήρχε ακόμα η δυνατότητα μετατροπής του δανείου σε ευρώ, ευχέρεια της οποίας έκαναν χρήση εκατοντάδες δανειολήπτες ήδη από την προηγούμενη δεκαετία. Το προέβλεψε ρητά τώρα και η Ευρωπαϊκή Οδηγία. Και τέλος τονίζουν ότι όλοι οι πελάτες ενημερώνονταν ενυπογράφως με ειδική επιστολή για τον συναλλαγματικό κίνδυνο κάτι που δε δέχεται το Εφετείο.
Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν συνάψει τα προηγούμενα χρόνια συμβάσεις δανείων με ρήτρα ελβετικό φράγκο.
Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια νομοθετική ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, και εκτιμούν ότι η λύση θα δοθεί από τα δικαστήρια.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι οι τράπεζες ακολουθούν πλέον πιο ευέλικτη πολιτική απέναντι στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου και ρυθμίζουν τα δάνεια στη λογική του split and freeze. Δηλαδή το δάνειο «σπάει» στα δύο και το ένα τμήμα εξυπηρετείται κανονικά, ενώ το άλλο «παγώνει». Με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση του δανείου, στη λήξη θα διαγραφεί όλο ή μεγάλο τμήμα του «παγωμένου» δανείου. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή εφαρμόζουν «κούρεμα» ανάλογο με την αύξηση του άληκτου κεφαλαίου του δανείου λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας.