Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διάλογο αναφορικά με την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ , με την Αθήνα όμως να διαψεύδει τις δηλώσεις αυτές.

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο η Αθήνα διαψεύδει τον Στόλτενμέργκ. Διπλωματικές πηγές της Αθήνας, αναφέρουν ότι «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.
Και σημειώνουν: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στη δήλωσή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ακόμη: «Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Και σημειώνουν: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΝΑΤΟ, μετά από συζήτηση που είχε με τις δύο πλευρές, τους έδωσε ένα έγγραφο με όλες τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στην περιοχή. Ωστόσο το έγγραφο αυτό δεν ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά σχετικά με την αποχώρηση του τουρκικού σεισμογραφικού «Oruc Reis» από την θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκανε βήμα πίσω στην επιθετική πολιτική του.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν επιτέθηκε για άλλη μια φορά κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες».

Άλλωστε η επιθετική ρητορική όλο αυτό το διάστημα δεν έχει τελειωμό και αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις υπουργών του κόμματός του.

Με δηλώσεις του σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι «υπάρχουν νταήδες που δύσκολα μπορείς να συνεννοηθείς. Για παράδειγμα η Γαλλία. Δεν είσαι εγγυήτρια δύναμη, δεν έχεις συμφωνίες, ούτε είσαι ο εκπρόσωπος της ΕΕ, με ποιο δικαίωμα έρχεσαι εδώ; Αν νομίζει ότι θα βγεις μόνος σου και θα πεις “θα κάνω τον ήρωα”, πάει, αυτή η εποχή πέρασε. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένταση ή νταηλίκι. Εμείς με ειλικρινή και ξεκάθαρο τρόπο, με πίστη, γνώση, λογική και δίκαιο διεκδικούμε τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα μας. Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό».

Συνεχίζοντας είπε «θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός.

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση