ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καλείται να πάρει σήμερα και αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που ακολουθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Το τελευταίο κάλεσε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν κατάλληλα μέτρα μέτρα εναντίον της Τουρκίας χωρίς καθυστέρηση.
«Είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια διατύπωση, καθώς θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση» δήλωσε χθες στο ΑΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Με την θέση αυτή, δηλαδή να υπάρξει ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα θέσει το θέμα σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η θέση που θα διατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συντονιστούν και να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στη συνεδρίαση. Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τουρκικές κινήσεις.
Η συζήτηση για τα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας θα γίνει σήμερα το απόγευμα, οπότε αναμένεται να υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα.
Χθες ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθούν από τους ηγέτες τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η θέσεις της Λευκωσίας βρήκαν στήριξη από 23 χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι το κείμενο δεν θα μπορούσε να εγκριθεί χωρίς ομοφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κύπρος θα ασκούσε βέτο.
Πάντως, η τουρκική προκλητικότητα, έστω και σε φραστικό επίπεδο, έχει ανέβει κατακόρυφα. Αμέσως μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, προχθές, το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι θα στείλει εμπειρογνώμονες στην Αμμόχωστο για να προχωρήσει η καταγραφή των ακινήτων που άφησαν οι εκδιωχθέντες από τον τουρκικό στρατό Έλληνες, τον Αύγουστο του 1974, για να ξεκινήσει ο εποικισμός των Βαρωσίων. Η παραλιακή πόλη της Κύπρου είναι περίκλειστη και έρημη από τότε, παρά τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς να ξεκινήσει από κοινού με την τουρκοκυπριακή πλευρά η διαδικασία επιστροφής των κατοίκων, πρόταση με την οποία έχει συμφωνήσει και ο ΟΗΕ.
Εξάλλου, αιωρούνται ακόμη οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, ο οποίος δήλωσε ότι το γεωτρύπανο Πορθητής ήδη κάνει έρευνες σε βάθος 3.000 μέτρων και πως τον Ιούλιο θα φτάσει και δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο στην περιοχή. Λύση στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί αν υπάρξει, δήλωσε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη, η Τουρκία θα κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου, και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε NAVTEX.
Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν σήμερα στις 16:30, ώρας Ελλάδας, στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:
Πέμπτη:
13.00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16.30 Έναρξη εργασιών
20.15 Δείπνο εργασίας
Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο
Παρασκευή:
09.30 Αφίξεις ηγετών
10.30 Συνεδρία για το ευρώ
13.30 Συνέντευξη Τύπου