ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η λογική είναι πως εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της επίδρασης του στην συμπεριφορά των ψηφοφόρων, η χώρα οδηγήθηκε στο λεγόμενο “rally ‘round the flag’ effect”, δηλαδή στο φαινόμενο το οποίο εξηγεί τη βραχυπρόθεσμη υποστήριξη των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση μιας χώρας σε περίοδο διεθνούς κρίσης ή πολέμου.
Αυτό, σύμφωνα με τους εισηγητές των πρόωρων εκλογών πριν από το καλοκαίρι δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να πάει σε εκλογές και να ζητήσει «καθαρή εντολή» αποφεύγοντας ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που έρχεται σαρωτική σε προεκλογικό έτος.
Όσοι εισηγούνται κάλπες τον Μάϊο του 2022- μια μεγάλη μερίδα των επιτελών του «επιτελικού κράτους», αλλά και κορυφαίοι υπουργοί – ισχυρίζονται πως δεν θα βρεθεί ιδανικότερη συγκυρία για να επιτύχει ο πρωθυπουργός την αυτοδυναμία που επιδιώκει, καθώς μέσα στο ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον γίνεται καλύτερα κατανοητή η αναγκαιότητα για σταθερές κυβερνήσεις. Αντίθετα, το αίτημα για αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να μην ακούγεται τόσο θελκτικό και απαραίτητο σε επόμενο χρόνο, όταν η κακή οικονομική κατάσταση δεν θα αποδίδεται στον πόλεμο, αλλά προσωπικά στον Μητσοτάκη.
Το εκλογικό αφήγημα που έχουν στο μυαλό τους όσοι υποστηρίζουν αυτό το εκλογικό σενάριο είναι το εξής, όπως το περιέγραψε στο mononews στέλεχος του Μαξίμου: «Μπήκαμε σε σοβαρή κρίση, υπάρχει αβεβαιότητα στους ψηφοφόρους, απώλεια ελέγχου της ζωής τους, χρειάζονται να στηριχτούν σε έναν ηγέτη που με τις δεξιότητες του μπορεί να τους φέρει σε ισορροπία και ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος που το μπορεί».
Ισχύει αυτό το επιχείρημα; Ναι, για ένα μεγάλο κοινό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η μόνη κυβερνητική εναλλακτική, αλλά …
Όσοι στην κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό περιβάλλον το απορρίπτουν, θεωρούν ότι οι εισηγητές των εκλογών των Μάϊο, «δεν βλέπουν την παγίδα πριν το παράθυρο». Υποστηρίζουν δηλαδή ότι το αφήγημα που αναφέραμε παραπάνω δεν θα αποδώσει εκλογικά οφέλη διότι βασίζεται στο δεδομένο πως ο ηγέτης έρχεται να σε βγάλει από την κρίση και να σε φέρει σε ισορροπία, όχι να προσθέσει περισσότερα προβλήματα επάνω σου.
Εάν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πώς θα πείσει πως αυτός είναι ο πυλώνα σταθερότητας της χώρας όταν σε περίοδο κρίσης, όταν δηλαδή ο ψηφοφόρος νιώθει αβεβαιότητα και φόβο για το μέλλον του, προσθέσει την αβεβαιότητα μιας προεκλογικής περιόδου που κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει (μονές, διπλές, τριπλές εκλογές); Πώς θα πείσει πως είναι ο σοβαρός, ικανός Ευρωπαίος ηγέτης που βάζει τη χώρα πάνω από όλα όταν με πόλεμο εν εξελίξει στην Ευρώπη θα οδηγήσει τη χώρα στην περιπέτεια των εκλογών για πιθανά προσωπικά οφέλη, και μάλιστα μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του δε θέλει ούτε να ακούει για εκλογές;
Κάποιοι από όσους απορρίπτουν τις πρόωρες εκλογές την Άνοιξη εισηγούνται να στηθούν οι κάλπες το φθινόπωρο και κάποιοι στο τέλος της τετραετίας. Οι υποστηρικτές του πρώτου σεναρίου επιμένουν πως έως τότε θα έχει σταματήσει η ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον, θα έχουν ομαλοποιηθεί σε κάποιο βαθμό οι τιμές στην ενέργεια, ενώ θα υπάρχουν και οι θετικές επιπτώσεις από τον τουρισμό, ακόμα και αν αυτός δεν θα πάει τόσο καλά, όσο αναμενόταν. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν, οι εκλογές το φθινόπωρο δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβώς πρόωρες, καθώς θα βαδίζουμε στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα φανεί ανακόλουθος και αναξιόπιστος ως προς τις διακηρύξεις του.
Οι ελάχιστοι (στην κυριολεξία) που θέλουν ακόμη να εξαντληθεί η τετραετία, επιχειρηματολογούν λέγοντας πως τότε θα έχει φανεί ο θετικός αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί για την κυβέρνηση κεντρικό πρότζεκτ και ακόμα πως ο πρωθυπουργός θα έχει δείξει μία αυστηρή θεσμικότητα και παρά τις πολλαπλές κρίσεις θα έχει εξαντλήσει μέχρι κεραίας την θητεία του.
Οι τελευταίες πληροφορίες του mononews λένε πως ο πρωθυπουργός ακούει τις εισηγήσεις και δεν απορρίπτει καμία. Αρνητικά τοποθετείται μόνον για τις … «πάμπολλες» εισηγήσεις που δέχεται για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Καταρχήν διότι θεωρεί ότι τυχόν αλλαγή θα συσπειρώσει την αντιπολίτευση κι έπειτα διότι θα δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι βάλλεται προσωπικά πανταχόθεν και προστρέχει σ’ αυτή τη λύση.
Διαβάστε επίσης
Σε θετικό κλίμα η επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα για τη συνάντηση με Ερντογαν
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Θετικό να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης με την Τουρκία