Αυτονόητη δήλωση στήριξης της Κύπρου έναντι των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας «έβγαλε» η χθεσινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ρουμανίας, ενώ όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία έχει στραμμένο το βλέμμα της στις δύο επόμενες συνόδους, από τις οποίες αναμένει πιο έμπρακτη στήριξη.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ΕΕ είναι πιθανόν να προχωρήσει στην λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας στα επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια, είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίουυ, καθώς η άτυπη σύνοδος της Ρουμανίας δεν προχώρησε την σχετική συζήτηση. Κατά τις ίδιες πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία».

Από την Ρουμανία ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έφυγε με την δήλωση στήριξης του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών».

Σύμφωνα με τον Φιλεύθερο Κύπρου, ο Ν.Αναστασιάδης τόσο στη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και προηγουμένως στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ, είχε τονίσει την σημασία το μήνυμα που θα βγει να είναι ανάλογο με αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ στο παρελθόν και αφορούσαν άλλες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε αμφότερες τις συνεδρίες υπήρξε καθολική υποστήριξη προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στο Συμβούλιο υπήρξαν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως αυτή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που διευκόλυναν τον Τουσκ να προβεί σε μια δυνατή δήλωση για την Τουρκία. Είχε προηγηθεί και η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «στον θέμα της ΑΟΖ είμαι Κύπριος».

Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με κυπριακούς διπλωματικούς κύκλους, σημειώνει «θετικά τη δήλωση Τουσκ ότι η Ένωση είναι δίπλα στην Κύπρο», καθώς και ότι καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Επίσης, σημειώνεται στα θετικά το μήνυμα ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά το όλο θέμα. Γεγονός που παραπέμπει σε μια λογική επιτήρησης για τη συνέχεια και ενόψει των δύο Συμβουλίων που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Μαΐου και 20 Ιουνίου.

Οι επόμενες δύο σύνοδοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν μια ευκαιρία στη Λευκωσία να συνεχίσει να προσπαθεί για να εξασφαλίσει απόφαση που θα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία δεν θα στρέφονται κατά της Τουρκίας ως χώρα αλλά κατά ατόμων, ακολουθώντας το παράδειγμα των μέτρων που αποφασίστηκαν στην περίπτωση της Ρωσίας για το θέμα της Κριμαίας.