Στο υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζονται οι επίσημες συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πριν από λίγο ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου διεξήχθη σε καλό κλίμα και στη διάρκειά της διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για την προώθηση θετικής ατζέντας.

Μάλιστα, επισήμαναν ότι η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έφτασε σχεδόν την μία ώρα.

Αυτή την ώρα ο κ. Τσαβούσογλου συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Στις 13:15 είναι προγραμματισμένες οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφτασε κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Στο πλατύσκαλο τον υποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας, ενώ έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία.

Στην συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, κατευθύνθηκε πεζή με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οδό Βασ. Σοφίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) υποδέχεται τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu) (Α) παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

Κατά τις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου κινείται μέχρι στιγμής σε υποτονικούς τόνους, αν αναλογιστεί κανείς άλλες επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων με αποκορύφωμα την επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη το 2017, όπου είχε ουσιαστικά θέσει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Οι ίδιοι αναλυτές επίσης σχολιάζουν ότι μπορεί να υπήρχε το επίμαχο tweet του Τσαβούσογλου περί «τουρκικής μειονότητας», ωστόσο δεν υπήρξε ούτε κάποιο γεγονός, ούτε και κάποια δήλωση που θα μπορούσε να δυναμιτίσει το επίσημο σκέλος της επίσκεψης.

Εξάλλου, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να αφήσει εκτός των επαφών του τους Έλληνες δημοσιογράφους και όλες οι συζητήσεις με μουσουλμάνους της Θράκης να γίνουν παρουσία μόνο Τούρκων δημοσιογράφων, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να υπάρξει εσωτερική κατανάλωση του θέματος, αλλά όχι να προκαλέσει την Αθήνα.

Πάντως, η εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει ούτε τις προκλήσεις ούτε τις απαιτήσεις και θα συνεχίσει την ρητορική περί περιορισμού των δικαιωμάτων των μουσουλμανικών πληθυσμών στην Θράκη. Σκοπός της πολιτικής αυτής είναι «πλασάρει» την εικόνα αυτή στην ΕΕ και να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που δεν σέβεται τα δικαιώματα μειονοτήτων.

 

Διαβάστε ακόμη:

Μετά τις προκλήσεις της Θράκης: Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου για συναντήσεις με Μητσοτάκη – Δένδια

Απάντηση ΥΠΕΞ στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη: Διαστρέβλωση πραγματικότητας

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Προκλήσεων… συνέχεια με αναφορά σε «τουρκικά γυμνάσια»