ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Στο Κάιρο μετέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που είχε προγραμματισμένες συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry).
Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου. Όπως έγινε γνωστό, Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εντός ωρών, επιβεβαιώνοντας το από 4 Ιουνίου 2020 σχετικό ρεπορτάζ του mononews.gr που ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Άλλωστε, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν ανοιχτή γραμμή και κατά τη διάρκεια του lockdown, το διάστημα του Απριλίου, ενώ διόλου τυχαίο είναι ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να προλάβει τυχόν προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενζαμίν Νετανιάχου, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020.
Η συνάντηση είναι αυτήν την ώρα σε εξέλιξη και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρόκειται να φτάσει στην Αίγυπτο σήμερα, Πέμπτη, 6 Αυγούστου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνηθεί τα πάντα και μένουν τρία λεπτά σημεία, τα οποία δεν μπορούσαν να λυθούν από μακριά και γι’ αυτό ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Αίγυπτο. Εκεί θα διαπραγματευθεί τα τρία σημεία.
Η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, ξεκίνησε συνομιλίες για μία αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, σε διαπραγματεύσεις δύσκολες αλλά σε καλό κλίμα, για τις οποίες υπήρξε από την αρχή αισιοδοξία για θετική κατάληξη.
Τον Δεκέμβριο, όταν ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Αίγυπτο για να συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στον απόηχο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει ότι συμφώνησαν να επιταχύνουν τη συζήτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την καραντίνα του κορονοϊού βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, σε μια συζήτηση με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Αλ Σίσι.
Σε άρθρο του σε αιγυπτιακό Μέσο τον Ιούνιο, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας έγραφε: «Ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μας, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ μας συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη φίλη Ιταλία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπ. Παπαπετρόπουλος (Thera Phragma): Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να «επιχειρήσει» κάποιος στην Ελλάδα
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
- Πού ξοδεύουν τα δισεκατομμύρια τους τα Χριστούγεννα οι πλουσιότεροι του κόσμου
- H Intralot, οι λαμπρές υπεραξίες (76%) του στρατηγικού επενδυτή Σου Κιμ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα