Φωτογραφία από προηγούμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι, τον Φεβρουάριο του 2020
Περιεχόμενα
Δώδεκα μεγάλα deal, πάνω από 4 δισεκατομμύρια σε fund και Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων περιλαμβάνει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, με το επίσημο πρόγραμμα να ξεκινά το πρωί της Δευτέρας.
Υγεία, κατασκευαστικός τομέας, βιομηχανία, τεχνολογία αλλά και σημαντικές συμφωνίες στο πεδίο της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ελλάδα και ΗΑΕ υπογράφουν διακρατική συμφωνία βιομηχανικής και εμπορικής συνεργασίας ενώ δεν λείπει και το σκέλος της συνεννόησης σε στρατηγικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Επενδυτικό ενδιαφέρον Εμιράτων για ΑΠΕ, τεχνολογία και βιομηχανία
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι και η συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Zayed Al Nahyan σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας και Ην. Αραβικών Εμιράτων τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τελευταία φορά το Άμπου Ντάμπι τον Νοέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα επισφραγίσει τη βούλησή των Εμιρετιανών για εμβάθυνση των σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία και σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι ΑΠΕ, οι προηγμένες τεχνολογίες, η βιομηχανία, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα ΗΑΕ.
Πέντε διακρατικές συμφωνίες
Αυτό θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά συμφωνιών (9 συνολικά) που θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης).
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr συνολικά θα υπογραφούν 5 διακρατικές συμφωνίες, 4 ευρύτερου δημόσιου τομέα ανάμεσα σε Ελλάδα και Η.Α.Ε. και 3 συμφωνίες μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών.
Ενδιαφέρον από το επενδυτικό ταμείο Mubadala
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται από κυβερνητικής πλευράς η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.
Το επενδυτικό ταμείο Mubadala είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο του Αμπού Ντάμπι, οποίο διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού συνολικής αξίας 243 δισ. δολαρίων. Κατατάσσεται στην 13η θέση στην λίστα των σημαντικότερων κρατικών θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 το Mubadala υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) για κοινές επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ, μέσω συνεισφοράς σε βάση 50%-50% σε κοινό επενδυτικό Ταμείο, για την χρηματοδότηση νεοφυών και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτό το πρόγραμμα επεκτείνεται.
4 δισ. από το επενδυτικό ταμείο ADQ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews το έτερο μεγάλο fund των Εμιράτων, το ADQ ετοιμάζεται να ρίξει 4 δισ. ευρώ σε fund για επενδύσεις στην Ελλάδα. Εξελίξεις οι οποίες πιστώνονται στο Υπ. Ανάπτυξης και στον Άδωνι Γεωργιάδη.
Το ADQ είναι το τρίτο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό holding του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, έχει μοναδικό μέτοχο την Κυβέρνηση του Εμιράτου, με αξία στοιχείων ενεργητικού περίπου στα 100 δισ. δολάρια.
Μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας
Στο επίκεντρο του ταξιδιού και η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr θα υπογραφεί ανάμεσα στον Τ. Θεοδωρικάκο και τον Εμιρετιανό ομόλογό του, το πρώτο μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Η.Α.Ε. το οποίο εγκαθιδρύει την αστυνομική συνεργασία με στόχο την αμοιβαία ασφαλεια καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη προώθηση επενδύσεων.
Κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Η.Α.Ε. πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επιβεβαιώσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων που είχε επισφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας των δύο χωρών. Τότε ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και το άκυρο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο όπου ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχε συναντίληψη.
Τη Δευτέρα οι δύο ηγέτες υιοθετούν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.