ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δρόμο για τις Βρυξέλλες αναμένεται να πάρει αργά σήμερα το βράδυ, το τελικό σχέδιο της χώρας για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, πρόκειται για ένα κείμενο που αριθμεί πάνω από 2.000 σελίδες, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα 112 έργα και 58 μεταρρυθμίσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αύριο στις 10:30 το πρωί, το σχέδιο θα κατατεθεί και επίσημα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (χρήση του συνόλου της χρηματοδότησης και πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων) μπορεί δυνητικά να αυξήσει το πραγματικού Α.Ε.Π. κατά 6,9% έως το 2026. Αυτό συνεπάγεται θετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης του Α.Ε.Π. κατά περίπου 1,15% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για την περίοδο 2021-2026.
Παράλληλα, μέσω της πλήρους εφαρμογή του Σχεδίου οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20% έως το 2026 και η απασχόληση κατά 4%. Σύμφωνα με ειδικό κεφάλαιο της Αναλυτικής Περιγραφής του «Ελλάδα 2.0», οι θετικές επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και των επενδύσεων θα δημιουργήσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υπάρξει μείωση φόρων ή ακόμα και αύξηση δαπανών.
Τα πρώτα έργα:
-«Ψηφιακή Μέριμνα» με δωρεάν tablets και laptops στους μαθητές.
-«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
-Προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.
-Δανειοδότηση επιχειρήσεων για επενδύσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.
Τα «μυστικά» του Ταμείου Ανάκαμψης
Συνολικές επενδύσεις που μπορούν να φτάσουν τα 57 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιήσει το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τα δάνεια, τις επιχορηγήσεις, αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν.
Σε βάθος 6ετίας εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει στο ΑΕΠ 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει πως η χώρα μας θα λάβει δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεις 18,2 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται πως θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 26,5 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια και η συμμετοχή των τραπεζών
Για την υλοποίηση των επενδύσεων και την αποδέσμευση των κονδυλίων, όταν φτάσουν στη χώρα μας, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε συμβάσεις με τις τράπεζες (σε Ελλάδα και εξωτερικό), οι οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν «πακέτα» ύψους 100-200 εκατ. ευρώ, τα οποία μόλις τα εξαντλούν, θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν νέας ροής χρημάτων. Για να υλοποιηθεί ένα έργο, το κράτος θα χρηματοδοτήσει έως το 50% της επένδυσης, η τράπεζα το 30% και ο επενδυτής να βάλει από την τσέπη του το 20% του ποσού.
Ο επενδυτής θα πρέπει να υποβάλλει το «business plan» του στην τράπεζα της επιλογής του, η οποία και θα το αξιολογήσει. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου το κράτος δεν θα αξιολογεί τις προτάσεις, αλλά μόνο αν είναι κάποιος επιλέξιμος.
Διαβάστε επίσης: