ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έκλεισε στη φυλακή χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους σαν πραξικοπηματίες, τώρα βάζει σε χρυσό «κλουβί» και τους ξένους επενδυτές με την κατηγορία ότι κερδοσκοπούν εις βάρος της τουρκικής λίρας και του ίδιου προσωπικά.
Απειλεί, μάλιστα, με διώξεις την JP Morgan και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μαζική έξοδος των επενδυτών.
Την ίδια ώρα, το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε τουρκική λίρα υπερδιπλασιάζεται πάνω από το 700%.
Το κόστος δανεισμού σε λίρα για τις υπεράκτιες αγορές εξακοντίστηκε είκοσι φορές επάνω τις τελευταίες ημέρες, στο ζενίθ από την οικονομική κρίση του 2001, ενώ πέρυσι η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της. Η υποτίμηση εκτίναξε τον πληθωρισμό σε υψηλά 15 ετών,
Τα κόκκινα δάνεια με τη σειρά τους εντείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες. Οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης έχουν ούτως η άλλως κλείσει από τότε που τα επιτόκια ανέβηκαν στο 24%, σε μία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Στο τελευταίο του προεκλογικό ντελίριο, ο Ερντογάν τόνισε ότι το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας είναι τζαμί και ότι οι ίδιοι θα κάνουν τους νομικούς κανονισμούς για να μετατραπεί στην αρχική του κατάσταση.
Ο Ερντογάν μιλώντας ζωντανά στο TRT έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, για τη δωρεάν πρόσβαση, για τις νομικές ρυθμίσεις, για τις εργασίες αρχιτεκτονικής και έδωσε πληροφορίες για το άνοιγμά της για την προσευχή.
Οι κάλπες
Στην πρωτεύουσα Άγκυρα τη δημαρχία διεκδικούν επτά πολιτικά κόμματα και πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Υποψήφιος για το AKP είναι ο Μεχμέτ Οζασεκί, ο αντιπρόεδρος και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος στηρίζεται και από το MHP.
Το CHP κατεβάζει τον Μανσούρ Γιαβάς, που διεκδικεί για τρίτη φορά το αξίωμα. Στις εκλογές του 2009 (τότε είχε κατέβει με το MHP) απέσπασε ποσοστό 25% αλλά ηττήθηκε από τον Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος κόμματος AKP. Το 2014, υπό το λάβαρο του CHP αυτή τη φορά, συγκέντρωσε ποσοστό 43,81% αλλά ηττήθηκε και πάλι, οριακά, από τον Γκιοκτσέκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του δημάρχου τον Οκτώβριο του 2017. Το «Καλό» κόμμα (IYI) δεν έχει ορίσει δικό του υποψήφιο και θα στηρίξει τον Γιαβάς.
Στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων (σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας) οκτώ κόμματα και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία. Το 2014 νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του AKP Καντίρ Τοπμπάς με ποσοστό 47,95%. Φέτος, το κυβερνών κόμμα κατεβάζει υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τη στήριξη και του MHP. Κυριότερος αντίπαλός του είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου από το 2014, που στηρίζεται από το CHP και το IYI.
Στη Σμύρνη, την οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει το CHP, οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκί (AKP-MHP) και ο Τουντζ Σογιέρ (CHP-IYI).
Στα Άδανα, ο απερχόμενος δήμαρχος Χουσεΐν Σοζλού του MHP διεκδικεί μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία, αυτή τη φορά με τη στήριξη και του AKP. Απέναντί του θα έχει τον μηχανικό Ζεϊντάν Καραλάρ (CHP-IYI).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπλόκο της UNESCO στην μισαλλόδοξη ρητορική του Ερντογάν για την Αγία Σοφία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε άγρια περιδίνηση η Τουρκία – Εντολή Ερντογάν να μη φύγει ούτε λίρα – Στο 700% το overnight
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκλητικός Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζάμι είναι αντίποινα στον Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα