• Πολιτική

    Το ιστορικό επίτευγμα στη Κρήτη και η υπεροχή στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μετά από τον «Εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πολιτικός ηγέτης που σε ολόκληρη την ιστορία της μεταπολίτευσης, πετυχαίνει εκλογική νίκη με τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά έναντι του βασικού του αντιπάλου.

    Το 1974 η Νέα Δημοκρατία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή εμβληματικό αρχηγό και ιδρυτή της, είχε κερδίσει με ποσοστό 54,37%. Υπερισχύοντας με 33,95 μονάδες διαφορά έναντι του δεύτερου κόμματος, που ήταν η Ένωση Κέντρου, με επικεφαλής τον Γεώργιο Μαύρο.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε χθές τη Νέα Δημοκρατία σε μια νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 20,7 ποσοστιαίων μονάδων.

    Ξεπέρασε δηλαδή τη διαφορά των 16,79 μονάδων που είχε κάνει και πάλι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1997, με αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν τότε το δεύτερο κόμμα.

    Αυτές είναι οι τρείς μεγαλύτερες διαφορές που έχει επιτύχει το πρώτο κόμμα έναντι, στις 19 εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει στα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης.

    Μεγάλη ήταν επίσης η διαφορά, η τέταρτη κατά σειράν, που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ το 1981, όταν και είχε λάβει 12,19 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω από τη Ν.Δ, που είχε στην ηγεσία της τον Γεώργιο Ράλλη.

    Η σαρωτική χθεσινή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, την έφερε πρώτη μεταξύ των άλλων και στις εκλογικές περιφέρειες Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων.

    Γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Καθώς σε αυτούς του τρείς νομούς της Κρήτης η Ν.Δ δεν είχε αναδειχθεί ποτέ πρώτη δύναμη στις εκλογές.

    Ούτε καν σε αυτές του 1974…

    Αν μη τι άλλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να γίνει το κεντρικό σημείο αναφοράς της κοινωνίας που εμπιστεύεται εκείνον ως αποτελεσματικό κυβερνήτη της χώρας. Προκειμένου να την πάει μπροστά σε όλους τους τομείς.

    Μιας κοινωνίας που γύρισε καταφανώς την πλάτη σε ασύμμετρους πειραματισμούς και βερμπαλιστικούς αυτοσχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό κεφάλαιο του οποίο δείχνει πλέον να συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς.

    Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν επίσης ξεκάθαρα τη βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων ( όπως αυτή μετριέται στις κάλπες) για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

    Με το ίδιο χθεσινό ποσοστό του 40,8% η Ν.Δ θα έβγαζε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν οι νέες εκλογές, 171 έδρες. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 35, το ΚΚΕ 21 και η Ελληνική Λύση 13. Σε σημαντικό βαθμό η κατανομή των εδρών οφείλεται και στο γεγονός ότι τα εκτός βουλής κόμματα (με ποσοστό κάτω του 3%) έφτασαν να αθροίζουν το 15,90%.

    Ανάμεσα στα πολλά ανατρεπτικά των χθεσινών εκλογών, ήταν και η συμπεριφορά σε μια σειρά δημοτικών ενοτήτων της Αττικής ( χαρακτηριζόμενων ώς λαϊκών συνοικιών) που επί σειρά ετών ήταν τοποθετημένες στο λεγόμενο «αριστερόστροφο πολιτικό τόξο».

    Στη Δραπετσώνα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει το 40,70% στις προηγούμενες εκλογές του 2019, ενώ τώρα το ποσοστό του έπεσε στο 22,15%. Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε τώρα πρώτη δύναμη με 38,15% από 25,04% που είχε πάρει το 2019.

    Στο Κερατσίνι η Ν.Δ πέρασε τώρα πρώτη με 37,40% αφήνοντας το Σύριζα στο 20,2% που σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές έχασε 17,4 ποσοστιαίες μονάδες.

    Επίσης η Ν.Δ ήρθε τώρα πρώτη σε Νίκαια, Ρέντη, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Καισαριανή, όπου ο Σύριζα έχασε σημαντικό κομμάτι της δύναμής που είχε το 2019.

    Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε χθες την πρωτιά και σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Αττικής, στους οποίους είχε υπερισχύσει στις προηγούμενες εκλογές ο Σύριζα. Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι.

    Διαβάστε επίσης: 

    Η ώρα των διερευνητικών εντολών – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

    Ποια ηχηρά ονόματα μένουν εκτός Βουλής με την απλή αναλογική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιστορικός θρίαμβος με εντολή αυτοδυναμίας



    ΣΧΟΛΙΑ