ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο την αυξημένη περιφερειακή συνεργασία με χώρες της περιοχής, όπως και οι τελευταίες κινήσεις των Βρυξελλών -τόσο με την επαναφορά στο τραπέζι των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας όσο και με την τελευταία έκθεση για την ενταξιακή πορεία- φέρνουν αυξημένο εκνευρισμό στην Άγκυρα, που εκδηλώνεται με οργισμένες αντιδράσεις.
Από την τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα τόσο προς τον Ερντογάν όσο και προς την ΕΕ, αναφορικά με τις αντιδράσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Τόνισε για ακόμη μια φορά ότι οι «δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ».
Αλλά και στην διμερή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ως προς την στάση της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα. Μίλησε για την «ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία μας γεννά έντονο προβληματισμό, αγανάκτηση, μία συμπεριφορά η οποία ξεφεύγει τελείως από το πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος».
Απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη ανέφερε: «Να γνωρίζεις ότι η στήριξή μας είναι αμέριστη και προφανώς έχουμε πάντα τη δυνατότητα -έγινε και στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών- να εγείρουμε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικά όταν αυτή αφορά και έργα ενεργειακά, έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρευνες οι οποίες διεξάγονται από ευρωπαϊκά πλοία».
Έκθεση-χαστούκι από την Κομισιόν
Στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο των προς ένταξη χωρών σημειώνεται σχετικά με την Τουρκία ότι πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».
Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει: «Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της. Αναμένει, επίσης, από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στις συνομιλίες.
Παράλληλα, η Άγκυρα καλείται να υπαναχωρήσει από όλες τις μονομερείς ενέργειες που ανακοίνωσε το καλοκαίρι για τα Βαρώσια, που αντιβαίνουν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εξάλλου, η ΕΕ έχει βάλει πάλι στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αναθέτοντας στον Ζοζέπ Μπορέλ να προτείνει μέτρα εξαιτίας της προκλητικής στάσης της που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας
Από την πλευρά της η Άγκυρα αντέδρασε με μια οργισμένη όσο και προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία περνούσε στην αντεπίθεση.
Στην ανακοίνωση γινόταν λόγος για «εχθρική πολιτική», ενώ διατυπώνονταν και κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για «μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς» για τα θαλάσσια σύνορα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις δύο χώρες κύρια πηγή έντασης στην περιοχή.
Έφτανε μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζεται ότι τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ: «Απορρίπτουμε επίσης τις ασυνεπείς και προκατειλημμένες ελληνικές θέσεις στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ.
Αν και έχουμε κάνει ό,τι μας αναλογεί για να μειώσουμε τις εντάσεις και να ξεκινήσουμε διάλογο και συνεργασία, λυπούμαστε που η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι οποιαδήποτε περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη».
Ενόχληση και για την τριμερή
Η Άγκυρα εξοργίστηκε και για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά σε άλλη ανακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι από την Ελλάδα και την Κύπρο το περίμενε, αλλά από την Αίγυπτο όχι.
Εκεί τονίζεται ότι το κείμενο συμπερασμάτων της τριμερούς «είναι μια νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών του ελληνικού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς».
Διαβάστε ακόμη:
Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη: Οι τουρκικές βλέψεις σε βάρος των γειτόνων της είναι απειλή για την ευρύτερη περιοχή
Οργή στην Τουρκία για τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι