Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Στην Κροατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Για τη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, για τη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας αναμένεται ότι θα είναι η  συνέχιση της στήριξης  προς την Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό .

Η  Σύνοδος , εξάλλου αποτελεί τη  βάση των διεργασιών ενόψει και της πρώτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του νέου ευρωπαϊκού κύκλου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Αναμένεται να συμμετάσχουν, επίσης, οι Πρόεδροι της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας και η Επίτροπος της Κροατίας στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η Ελλάδα συντάχθηκε με πολλά άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ ζητώντας μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η πρώτη συνάντηση με τη σημερινή Σύνοδο στο Ντουμπρόβνικ, με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής, είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Στην Αθήνα, παρουσία και των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Δήλωση της Συνόδου των Αθηνών, ενώ ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συνάντησαν τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Διαβάστε επίσης:

Οι οκτώ ώρες των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία της Motor Oil

Ποιος είναι ο υπουργός Β… που αγόρασε σπίτι 1,1 εκατ. στα Ανάκτορα – Οργή Μητσοτάκη (όλο το συμβόλαιο αγοραπωλησίας)

Με αυξημένη αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους οι επενδυτές εν αναμονή των αντίποινων