Συνεχείς είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, παρά τις προειδοποιήσεις που απευθύνει η ΕΕ. Μετά την παράνομη Navtex, που ξανάβγαλε το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα παρουσίασε νέο χάρτη που κόβει το Αιγαίο στα δύο και «μαρκάρει» περιοχές για έρευνα και διάσωση.

Άμεση και αυστηρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στον νέο τουρκικό χάρτη: «Η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Επίσης, καθιστά σαφές πως η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζει επίσης ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και υπογραμμίζει ότι «η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί, υπογραμμίζει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η πορεία του Oruc Reis

Την ίδια ώρα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την λήξη της παράνομης Navtex στις 22 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας η Τουρκία πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελλόριζο. Χθες, μάλιστα, έφτασε σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από το ακριτικό νησί.

Η εν λόγω εξέλιξη προκαλεί ερωτήματα για την πορεία που θα ακολουθήσει το «Oruc Reis» τις επόμενες μέρες.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, το οποίο η Ελλάδα παρακολουθεί με σιδηρά ψυχραιμία, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή από κάποιο «ατύχημα», η Ευρώπη παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Ακολουθώντας την γερμανική γραμμή, το μήνυμα που εξέπεμψε η ΕΕ την Παρασκευή είναι ότι η όποια απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα ληφθεί στην Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, η Ελλάδα πρέπει να περιμένει και να υπομένει…

Επιχειρώντας να σφίξει τον κλοιό γύρω από την Άγκυρα ο πρωθυπουργός πρότεινε την Παρασκευή στους εταίρους εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: «Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

» Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ» τόνισε.