Σήμερα, αύριο και μεθαύριο θα αποσταλούν στην Ουκρανία, Μολδαβία και Σλοβακία, υγειονομικός εξοπλισμός αλλά και βασικά είδη για τη φιλοξενία των προσφύγων, όπως σκηνές, κουβέρτες και αδιάβροχα, κατόπιν αιτήματος των χωρών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε εκπομπή της ΕΡΤ1. Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος όλων είναι το υλικό αυτό να μπορέσει να μπει μέσα στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας.

«Το πιο σημαντικό είναι να μπούμε και μέσα στην Ουκρανία. Είναι εξίσου κρίσιμο ίσως και πιο σημαντικό για τους ανθρώπους που ζουν στην εμπόλεμη κατάσταση. Ελπίζω η σημερινή συνάντηση, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη, τουλάχιστον να απελευθερώσει τη δυνατότητα η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει εκεί που την έχουν ανάγκη μέσα στις εμπόλεμες περιοχές. Θεωρώ ότι η Ευρώπη έχει κινητοποιηθεί πολύ σε αυτή την περίπτωση, η ανθρωπιστική βοήθεια που μαζεύεται είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, το ζήτημα είναι πώς θα φτάσει, κυρίως μέσα στην Ουκρανία. Υπάρχουν προβλήματα ακόμη και βασικών αναγκών. Από την προηγούμενη εμπειρία μου ως επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ακόμη και οι παγκόσμιες ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και τμήματα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να φτάσουν αυτή τη στιγμή μέσα στην Ουκρανία, λόγω του ότι είναι εμπόλεμη η κατάσταση. Αν είναι κάτι να βγει σήμερα, από τη συνάντηση που γίνεται μεταξύ των δύο πλευρών είναι τουλάχιστον να απελευθερωθεί η δυνατότητα η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη εντός Ουκρανίας σε περιοχές της εμπόλεμης», επισήμανε.

Επιπλέον, ο υπουργός είπε ότι έχουν ήδη σταλεί εθελοντικές ομάδες γιατρών και δρουν στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας και προσέθεσε ότι αποτελεί «μια ένδειξη πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει την έννοια της αλληλεγγύης των λαών». Ακόμη κατέστησε σαφές ότι αν ζητηθούν εθελοντικές οργανώσεις να συνδράμουν, το υπουργείο θα προσπαθήσει να συνομιλήσει με εθελοντές για να πάνε εκεί να βοηθήσουν.

«Εμείς θα επιχειρήσουμε, θα προσπαθήσουμε με εθελοντικές οργανώσεις που έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε να πάνε οι εθελοντές μας εκεί να βοηθήσουν. Αυτή τη στιγμή επειδή υπάρχουν πολλές εθελοντικές οργανώσεις στα σύνορα Μολδαβίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Πολωνίας που συνδράμουν, υπάρχουν από τα Ηνωμένα Έθνη τα UN Agencies, νομίζω το κυριότερο είναι να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια και να βρεθούν τρόποι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μια στέγη γιατί το κρύο είναι πολύ μεγάλο», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Σχετικά με την ανταπόκριση των χωρών στα αιτήματα που υποβάλλονται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή. «Ήμουν σε συνεχή επαφή με τον συνάδελφό μου τον σημερινό επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, τον κ. Λέναρσιτς ο οποίος είχε την ευθύνη μέσα από το συντονιστικό κέντρο στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να συνδράμουμε τους πρόσφυγες είτε στα σύνορα είτε εντός Ουκρανίας», σημείωσε.

Αναφορικά με τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες ο κ. Στυλιανίδης είπε πως πρόκειται ίσως για την πιο σοβαρή κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τις επόμενες μέρες, όχι μήνες, γύρω στα 5.000.0000 πρόσφυγες να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, στη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

«Είναι πολύ μεγάλο το μέγεθος, χρειαζόμαστε πολλές δυνάμεις να βοηθήσουν, πάρα πολύ ανθρωπιστικό υλικό, ήδη η επίτροπος για τη Μετανάστευση θα είναι αυτή την ώρα στην Πολωνία και πιστεύω ότι τα λεφτά που έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάρα πολύ μεγάλα γι΄ αυτό κι εμείς συνδράμουμε με τις δυνάμεις μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα όλων να συνδράμουν με ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είναι στοιχειώδες ανθρώπινο καθήκον πέρα των άλλων πολιτικών δεδομένων. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της σε αυτούς τους ανθρώπους. Ευτυχώς η Ελλάδα σαφέστατα έχει ταχθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αλίμονο εάν κάναμε συμψηφισμούς ή τηρούσαμε ίσες αποστάσεις. Είναι λυτρωτικό για το έθνος μας ότι στέκεται δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και στη σωστή πλευρά του διεθνούς δικαίου και των αρχών και των αξιών του ελεύθερου κόσμου», σημείωσε.

 Ερωτηθείς αν υπάρχουν αναλογίες με τον Αττίλα 1 και 2 και την τουρκική εισβολή, είπε ότι σαφέστατα υπάρχουν. «Είναι ένα εγχείρημα που επιχειρεί να καταργήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία ενός κράτους, και έχει πάρα πολλές ομοιότητες με το τι συνέβη στην Κύπρο το 1974. Θυμάμαι ήμουν έφηβος, 15, 16 χρονών, στην πράσινη γραμμή γεννήθηκα είχαμε εξίσου σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα από τους πρόσφυγες που έρχονταν από τις κατεχόμενες περιοχές», επισήμανε.

«Είναι το μεγαλύτερο καθήκον του ανθρώπου να συνδράμει τους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Και είμαι περήφανος ως Ευρωπαίος γιατί βλέπω ότι επιτέλους η Ευρώπη ενωμένη, συνεκτική, τρέχει να βοηθήσει και πολιτικά αλλά και ανθρωπιστικά για να μειώσει το πρόβλημα των ανθρώπων που ζουν αυτή την τρομερή κρίση», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Στυλιανίδης: Η Ελλάδα προετοιμάζεται με στοχευμένα μέτρα για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Στυλιανίδης στη Βουλή: «Αδύναμος κρίκος» η Αττική Οδός – Ήρωες της κακοκαιρίας οι πυροσβέστες και αστυνομικοί