Διευκρινίσεις ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα, για το θέμα που αφορά στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των εταιρειών CISCO και ΟΝΕΧ NEORION SHIPYARDS.

Η κυρία Μπακοδήμα επισημαίνει ότι αντί για ένα Κέντρο ναυτιλιακών καινοτομιών και επίδειξης συστημάτων και τεχνολογιών στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της Ελληνικής ναυτιλίας, έχουμε την απαρίθμηση σειράς σκοπών που καλύπτουν σχεδόν τα πάντα, από την «ψηφιακή μεταμόρφωση της Ελληνικής επικράτειας και ειδικότερα του Αιγαίου» (sic), μέχρι την προστασία διατήρηση και ενίσχυση της πολιτισμικές κληρονομιάς μέσω της καινοτομίας ,των σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών με στόχο το ευ ζην,την ευημερία της κοινωνίας,και την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και την πανδημία covid-19.

Πρέπει λοιπόν να δοθούν απαντήσεις για το σκοπό που δημιουργήθηκε η ΑΜΚΕ αλλά και για το γεγονός ότι Περιφέρεια παραχώρησε την πλειοψηφία των εταιρικών μεριδίων στον ιδιώτη εταίρο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λήψη αποφάσεων και την διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης που απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει ως εξής:

«Θέμα: Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, και των αμερικανικών εταιειών CISCO και ΟΝΕΧ NEORION SHIPYARDS υπογράφηκε στις 27/5/2021 με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο.

Στην παρουσίαση του εγχειρήματος αυτού, το Δεκέμβριο του 2020, αλλά και μετέπειτα, οι επικεφαλής των CISCO Hellas, κ A. Τσιμπούκης και ΟΝΕΧ, κ. Π. Ξενοκώστας περιέγραψαν τη λειτουργία του Κέντρου αυτού ως βιτρίνα προώθησης των πωλήσεών τους προς την εφοπλιστική πελατεία σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το ΔΣ της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Κ2 ΑΕ ενέκρινε, σε συνεδρίασή του, το σχέδιο καταστατικού της υπό σύστασης εταιρίας ΑΜΚΕ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και διακριτικό τίτλο «AEGEAN NEORION INNOVATION CENTER» και ιδρυτικά μέλη την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την ONEX SHIPYARDS LLC, με την CISCO να μην αναφέρεται πουθενά, ενώ εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα, δια του Προέδρου της ως συνιδρυτής.

Η ΟΝΕΧ SHIPYARDS LLC, σύμφωνα με το άρθρο 6 του εν λόγω καταστατικού, έχει τον πλήρη έλεγχο της ΑΜΚΕ, κατέχοντας το 55% των εταιρικών μεριδίων, ενώ το άρθρο 10 ορίζει σαφώς ότι διαχειριστής, εκπρόσωπος και ταμίας της εταιρίας είναι αποκλειστικά η ΟΝΕΧ SHIPYARDS LLC που «θα διενεργεί τις πράξεις διαχείρισης δια του εκάστοτε νομίμου ή ειδικώς εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου της».

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

1. Ποιος ο σκοπός δημιουργίας της ΑΜΚΕ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ», ποιοι οι εταίροι και για ποιο λόγο η Περιφέρεια παραχώρησε την πλειοψηφία των εταιρικών μεριδίων στον ιδιώτη εταίρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις αποφάσεις και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα».

Διαβάστε επίσης:

Ένταση Πλακιωτάκη και Ραγκούση στη Βουλή για τον ΟΛΠ

Τα σενάρια για ΑΝΕΚ – Attica Group-Γκριμάλντι: Σε τρεις φάσεις η ενοποίηση και πώληση με μία προϋπόθεση…

Δημήτρης Μπιαγκής: Λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις για τον Πειραιά και το λιμάνι του