Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα Πέμπτη θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά το Ευρωπαικό Συμβούλιο σήμερα και αύριο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το Ουκρανικό με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την ανάγκη συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία, προκειμένου να μην βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, όποτε ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

1

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι , προς τον οποίο θα επαναλάβουν την αμέριστη υποστήριξή τους για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ουκρανός Πρόεδρος ήταν το βασικό πρόσωπο στο άτυπο δείπνο που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στην οικία του, μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Δανίας, καθώς και με τους υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και την ηγεσία της ΕΕ.

«Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας, σήμερα και αύριο», δήλωσε ο Ζελένσκι έξω από την κατοικία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι η ρωσική εισβολή θα νικηθεί και ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου είναι μια σημαντική ευκαιρία για να σταλεί ένα ενιαίο και ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης στην Ουκρανία, για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρει στη συνέχεια.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση ισχύος όταν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπόσχονται τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία το 2025, τα περισσότερα εκ των οποίων προορίζονται για την αγορά όπλων.

Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή και δη στο θέμα της Συρίας η θέση της Αθήνας είναι η στήριξη της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες και τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας και αυξημένων προσφυγικών ροών.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επίσκεψή του στον Λίβανο, καθώς ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης, που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την επίτευξη της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου με το Ισραήλ, αλλά και να τονίσει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου και την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.