Τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων εντός του 2020, θα προαναγγείλει κατά την ομιλία του στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Και οι δράσεις μετριασμού και προσαρμογής σε αυτή χρειάζονται καταμερισμό εργασίας, συντονισμό και χρήματα.

Η Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων. Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας -με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας- για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις ενέργειες της Ελλάδας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας.

Κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατά σειρά, με τον CEO της JP Morgan Chase και με τους ηγέτες της Κολομβίας, της Αλβανίας, του Κοσσόβου, της Παλαιστίνης και της Σερβίας, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη στην Washington Post.

Το πρωί, θα παραβρεθεί στην εναρκτήρια συνάντηση της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Δράση που συγκαλεί ο γγ του ΟΗΕ ενώ το μεσημέρι θα μιλήσει στη Σύνοδο. Επίσης θα έχει κρίσιμες συναντήσεις για τα εθνικά θέματα, θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα και θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης με το βλέμμα στα πρωτογενή, ενώ θα έχει και επαφές με ομογενείς εν όψει της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Κομβικής σημασίας είναι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη “ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί ελάχιστες διμερείς συναντήσεις κατά την παρουσία του στη ΓΣ στον ΟΗΕ ο οποίος αριθμεί 193 μέλη.”

Να σημειωθεί ότι αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τον ενεργειακό τομέα, τόσο ως προς την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου και διόδου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου θα συζητηθεί τόσο η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο όσο και το Κυπριακό το οποίο βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή.

Ο πρωθυπουργός που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκης έφθασε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Κυριακής. Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Αντώνης Διαμαντάρης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

-Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

-Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρός παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

-Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

-Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Διμερείς συναντήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων ηγετών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (24/9), τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/9), τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον (24/9) και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (26/9).

O κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα (23/9) και τον πρωθυπουργό της Β.Μακεδονίας Ζόραν Ζάεβ (24/9), καθώς επίσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς (23/9), τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι (23/9) και την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι (24/9).

Είναι επίσης προγραμματισμένες διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez (23/9), τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas (23/9) και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan (24/9).

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Στις 26/9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.