ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συστήνοντας παράλληλα ψυχραιμία, ετοιμότητα και υπευθυνότητα.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Τρίτη, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου.
«Πτυχές του σχεδίου για τον κοροναϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις» σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο, προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα.
«Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» κατέληξε ο κ. Πέτσας.
«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στα μέτρα που θα προβλέπονται στο πρώτο άρθρο της ΠΝΠ περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
– Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Σε ερώτηση για πιθανές επιπλοκές του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι συνέπειες είναι ήπιες, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη έκθεση της ελληνικής οικονομίας σε αγορές που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, πλην της Ιταλίας.
«Θα το επανεξετάσουμε ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», τόνισε.
Για τα νησιά
Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησιά» είπε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος.
Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ακόμη πως «οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (αποσυμφορίζοντας τα νοσοκομεία στα νησια), θα προσληφθεί προσωπικό με βάση την εντοπιότητα, ενώ θα συμβάλουν και στην αποτροπή νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο».
«Το σχέδιο είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ακόμη πως υπάρχουν και λόγοι υγείας που επιβάλουν την δημιουργία κλειστών δομών. «Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες δομές θα κλείσουν» τόνισε.
Σε ερώτηση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες σε Χίο και Λέσβο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «εξαντλήσαμε τον διάλογο, αλλά δεν μπορεί ο διάλογο να γίνεται άλλοθι για αδράνεια. Πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στη δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων».
Σημείωσε ότι οποιαδήποτε αντίδραση είναι κατανοητή σε ένα βαθμό, γιατί οι κάτοικοι των νησιών έχουν κουραστεί και υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης από τα προηγούμενα χρόνια. «Εμείς ερχόμαστε και λέμε να μας εμπιστευτούν, για να κλείσουν οι ανοιχτές δομές και να γίνουν οι κλειστές» είπε ο κ. Πέτσας.
Χαρακτήρισε τα επεισόδια «μεμονωμένα και περιορισμένης έκτασης», ενώ συμπλήρωσε ότι οι αντιδράσεις «δεν είναι και όλες αυθόρμητες, αφού υπήρχαν και μολότοφ».
Επιλέχθηκαν οι κατασκευάστριες εταιρείες
Οι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες, στις οποίες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για τα κλειστά κέντρα, επιλέχθηκαν ως ανάδοχοι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου που αναρτήθηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ αναλαμβάνει το έργο των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού της έκτασης που επιτάχθηκε στη Λέσβο αντί του συνολικού ποσού των 854.390 ευρώ.
Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ο ανάδοχος για το ίδιο έργο στη Χίο, αντί του συνολικού ποσού του 1.031.398 ευρώ.
Τέλος, στη Σάμο το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. αντί του συνολικού ποσού των 947.651 ευρώ.
Μεταξύ του υπουργείου και των αναδόχων θα υπογραφεί συμφωνητικό ανάθεσης μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας και την υποβολή εγγύησης καλής εκτέλεσης του έργου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Διαδηλώσεις γιατί μασκοφόροι έκαψαν χριστουγεννιάτικο δέντρο – Καλούν να προστατευτούν οι μειονότητες(Βίντεο)
- American Airlines: Διέκοψε όλες τις πτήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος
- Αθήνα προς Άγκυρα για ΑΟΖ: Η Συρία είναι σε μεταβατική κατάσταση – Δεν νομιμοποιείστε για συμφωνίες
- Κίνηση τώρα: Νέο κύμα καθυστερήσεων στην Αττική οδό