• Πολιτική

    Στέφανος Κασσελάκης: Όλη η αλήθεια για το πόθεν έσχες – Οι «μαύρες τρύπες» και τα ερωτήματα

    Παρουσίαση των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές 2024 από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, στη Νέα Σμύρνη, Αθήνα, στις 9 Απριλίου 2024


    Ουδέν μεμπτό για τον οποιονδήποτε να διαθέτει εισοδήματα εκατομμυρίων, πανάκριβα σπίτια και να διαθέτει μετοχές και ομόλογα. Αρκεί τα όσα έχει αποκτήσει να μπορούν να δικαιολογηθούν.

    Ενώ το πρώτο ισχύει και για τον Στέφανο Κασσελάκη, το τελευταίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Το πόθεν έσχες που έδωσε στην δημοσιότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ανάλυση της περιουσιακής του κατάστασης. Ένα μονοσέλιδο excel, το οποίο δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με την άκρως αναλυτική και πολυσέλιδη δήλωση πόθεν έσχες που υποβάλουν οι υπόχρεοι.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει το πόθεν έσχες του πριν από τις ευρωεκλογές (αν και είχε το δικαίωμα να το καταθέσει έως το τέλος του μήνα). Το έπραξε κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, όμως αντί να λύσει απορίες, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα.

    Μετοχές, ομόλογα, πανάκριβα σπίτια και εισοδήματα εκατομμυρίων

    Με βάση το έγγραφο που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το 2023 ο Στέφανος Κασσελάκης είχε:

    ·         συνολικά εισοδήματα 2,06 εκατ. δολαρίων,

    ·         δάνεια και οφειλές ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων

    ·         καταθέσεις 21.858 δολαρίων

    ·         συμμετοχή σε εταιρείες ύψους 727.394 δολαρίων

    ·         μετοχές και τα μερίδια σε επενδυτικά προϊόντα ύψους 3,04 εκατ. δολαρίων

    ·         Διαθέτει τρία ακίνητα, αξίας 2.438.447 ευρώ και

    ·         δύο αυτοκίνητα συνολικής αξίας 351.458,68 δολαρίων.

    Η πολιτική συζήτηση μπορεί να κινηθεί στο προφανές ερώτημα, αν δηλαδή μια τέτοια περιουσία (και ένας πολυτελής βίος που παρουσιάζει) μπορεί να εκπροσωπήσει το κοινό που θέλει να προσελκύσει.

    Ωστόσο, η παρουσίαση αυτή, μετέφερε την πολιτική αντιπαράθεση σε άλλα πεδία. Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, δεν παρουσίασε τα πλήρη στοιχεία, καθώς εκκρεμούν τα αναλυτικά δεδομένα που έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. «Στις ΗΠΑ με το IRS δεν παίζεις, ούτε μπορείς να ξεφύγεις αν έχεις «αδιευκρίνιστα», δείχνοντας την υγρασία στο ταβάνι του σπιτιού σου. Εκεί οι φορολογικές και δικαστικές αρχές είναι αμείλικτες ακόμη και για περιπτώσεις φοροδιαφυγής λίγων δολαρίων», δήλωσε κατά την παρουσίαση της περιουσιακής του κατάστασης.

    Δάνεια, υποχρεώσεις και το πολυτελές διαμέρισμα των 1,8 εκατ. στο Κολωνάκι

    Στην λίστα που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζεται (και ορθώς) η αγορά της πολυτελούς μεζονέτας των 248 τμ. στο Κολωνάκι έναντι 1,7 εκατ. ευρώ, καθώς αποκτήθηκε μέσα στο 2024 και θα το παρουσιάσει στην δήλωση πόθεν έσχες της ερχόμενης χρονιάς.

    Όμως, όπως παρατηρούν φοροτεχνικοί, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το mononews, τα δάνεια και οι υποχρεώσεις των 1,8 εκατ. δολαρίων έρχονται να προστεθούν στα 1,7 εκατομμύρια που διατέθηκαν για την αγορά του ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των δανείων πάνω από τα 3,5 εκατ. ευρώ.

    Φυσικά, ουδείς γνωρίζει αν υπήρξε μείωση των δανειακών υποχρεώσεων μέχρι σήμερα.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει και δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές συνολικού ύψους 1,83 εκατ. δολαρίων. Όπως προκύπτει από το έγγραφο που παρουσίασε έχει δάνεια 1,57 εκατ. δολάρια στην Cross Country Mortgage και 71.370 δολάρια στη Miami Automotive Retail.

    Επίσης, έχει οφειλές 24.413,93 δολαρίων σε πιστωτική κάρτα της American Express και άλλα 5.192 δολάρια σε πιστωτική κάρτα της Citibank. Παράλληλα, εμφανίζονται οφειλές του συζύγου του 3.427,50 δολάρια σε πιστωτική κάρτα της American Express, 8.428,85 δολάρια. σε πιστωτική κάρτα της Chase, ενώ ο Τάιλερ Μακμπέθ  έχει λάβει φοιτητικό δάνειο ύψους 149.324 δολάρια από την Aidvantage.

    Πολυτελής βίος με καταθέσεις… 22.000 δολαρίων

    Με μια πρώτη ανάγνωση, προκαλεί ερωτήματα η πολυτελής ζωή που παρουσιάζει, έχοντας καταθέσεις ύψους 21.858 δολαρίων, ένα ποσό το οποίο δεν «ταιριάζει» σε έναν επιχειρηματία με εισοδήματα 2 εκατ. Στη UBS έχει ποσό 224,64 δολαρίων, στη JP Morgan Chase Bank 20.982,70 δολάρια και στην Eurobank μόλις 38 ευρώ. Ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ, εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 470,89 δολαρίων στη Chase και 139,36 δολάρια στην Regions Bank.

    Μένει να φανεί εάν ο ίδιος διατηρεί «απόθεμα» στις εταιρείες που φαίνεται ότι συμμετέχει, καθώς μένει να φανεί αν ακολουθεί μια «πάγια» πρακτική να «φορτώνει» όλα τα έξοδά του στις εταιρείες και να κάνει χρήση πχ της εταιρικής πιστωτικής κάρτας για τις δαπάνες του.

    Τα εισοδήματα των 2 εκατομμυρίων

    Επίσης, άγνωστες παραμένουν οι ακριβείς πηγές των εισοδημάτων συνολικού ύψους 2,06 εκατ. δολαρίων. Το μόνο που διευκρινίζει είναι πως τα 71.367,48 δολάρια προέρχονται από εισόδημα από ακίνητα, χωρίς να δίνονται περαιτέρω πληροφορίες, για ποια ακίνητα αφορά, ποιο ποσοστό διαθέτει ο ίδιος σε αυτά και σε ποια χώρα βρίσκονται.

    Δεν διευκρινίζεται επίσης, το ποσό εισοδήματος των 1,99 εκατ. δολαρίων. Αν δηλαδή, λαμβάνει μισθό από τις εταιρείες του, αν αφορούν μερίσματα που έχουν διανεμηθεί, αν έχει εκποιήσει κάποιο ακίνητο, άλλο περιουσιακό στοιχείο ή μετοχές των  εταιρειών.

    Πολυτελή ακίνητα και ΙΧ

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πως διαθέτει ένα ακίνητο στις ΗΠΑ, χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για την περιοχή όπου βρίσκεται) 358,14 τ.μ. σε οικόπεδο 54.956,31 τ.μ. (που φέρεται να απέκτησε το 2022) συνολικής αξίας 2,025 εκατ. δολαρίων.

    Παράλληλα, διαθέτει διώροφη κατοικία στις Σπέτσες (287,80 τ.μ. σε οικόπεδο 467 τ.μ.) με αντικειμενική αξία 313.414,20 ευρώ. Πρόκειται για το μοναδικό ακίνητο για το οποίο δίνει πληροφορίες για το πόθεν έσχες, καθώς αναφέρει πως πρόκειται για γονική παροχή το 1990. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει πως διαθέτει και ένα διαμέρισμα 105,75 τμ. στην Αθήνα, που απέκτησε το 2008, στο οποίο αναφέρεται αξία 100,033 ευρώ.

    Επίσης, εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του δύο επιβατικά ΙΧ: ένα αξίας 101.458,68 δολαρίων που απέκτησε το 2022 και ένα αξίας 250.000 δολαρίων που απέκτησε το 2023.

    Οι τρεις επιχειρήσεις, η άφαντη (;) εταιρεία με τα αστακοκάραβα και το δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ

    Ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει συμμετοχή σε τρεις εταιρείες:

    Στην περίφημη μονοπρόσωπη ΕΠΕ OSIOS LLC συμμετείχε με κεφάλαιο εισφοράς ύψοτυς 500.000 δολάρια. Η OSIOS είναι η εταιρεία μέσω της οποίας δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να πληρωθούν τα δώρα των Χριστουγέννων του 2023. Η εταιρεία έχει έδρα στην πολιτεία του Ντέλαγουερ και υπάγεται στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς της, ενώ η μεταβίβασή της ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2024.

    Εμφανίζεται ως ετερόρρυθμος εταίρος στην PURA VITA Ε.Ε με 15,000 ευρώ, που αφορά κατάστημα με χυμούς στις Σπέτσες και έχει συμμετοχή και στην εταιρεία TIPTREE MARINE με κεφάλαιο 211,090 δολάρια.

    Ωστόσο, στη λίστα δεν εμφανίζεται η εταιρεία με τα αστακοκάραβα (εκτός και αν τελικά αποτελεί βραχίονα κάποιας από τις παραπάνω εταιρείες), από την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει πως αποχώρησε τον Μάρτιο του 2023. «Διεκδικώ τα δεδουλευμένα μου από εκεί», έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του πριν από λίγους μήνες.

    Πάντως, με βάση τον νόμο που είχε ψηφίσει το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κανένας αρχηγός κόμματος δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε εταιρεία του εξωτερικού. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί πως αν έχει σφάλει,

    Ο κ. Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2023 και παραιτήθηκε -όπως ο ίδιος παραδέχθηκε- από την OSIOS στις αρχές του 2024, καθώς δεν γνώριζε τον σχετικό νόμο. «Μεταβιβάστηκε στις αρχές του 2024, όταν έμαθα ότι δεν επιτρέπει να έχω αλλοδαπή εταιρεία ο νόμος» είπε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του.

    Επίσης, είχε τοποθετημένο σε επενδυτικά προϊόντα ποσό ύψους 3,04 εκατ. δολαρίων (2,68 εκατ. δολ. ήταν τοποθετημένο σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω της UBS και ποσό 358.548,19 δολαρίων σε μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες στο NYSE, μέσω της Interactive Brokers).

    Μπορεί να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει υποπέσει σε ένα σφάλμα. Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ανέφερε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή πόθεν έσχες δεν έχει ανοίξει ακόμα για τους υπόχρεους, με την προθεσμία υποβολής να λήγει στις 30 Ιουνίου.

    Όντως, σχεδιάζεται μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία δεν λειτουργεί ακόμα. Ωστόσο, μια απλή αναζήτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του πόθεν έσχες (pothen.gr) θα εντοπίσει κανείς ένα μήνυμα τα οποίο αναγράφει ξεκάθαρα πως:

    «Η υποβολή των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έτους 2023 (χρήση 2022), θα γίνει στην νέα εφαρμογή ΠΟΘΕΝ που θα ενσωματώνει τις προβλέψεις του ν.5026/2023. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την διάθεση της νέας εφαρμογής ΠΟΘΕΝ, καθώς και για την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών.

    Όλες οι αρχικές δηλώσεις του έτους 2023 που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας προσαρμοσμένης στον ν.5026/2023 ηλεκτρονικής εφαρμογής, θα θεωρούνται ισχυρές έστω κι αν υποβάλλονται με την ηλεκτρονική εφαρμογή του προηγούμενου νόμου ν.3213/2013 που είναι σε λειτουργία (σύμφωνα με την από 11-05-2023 απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου του ν.5026/2023)».

    Με απλά λόγια, ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε να υποβάλει κανονικά την δήλωση πόθεν έσχες του στην παλιά πλατφόρμα και μάλιστα θα θεωρούνταν και «ισχυρή» για τις αρχές και στη συνέχεια, να υπέβαλε την δήλωση στην καινούργια, εφόσον το επιθυμούσε, έως την τρέχουσα καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου. Με αυτό τον τρόπο θα… ξεμπέρδευε με τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ώρες για το πόθεν έσχες, που στην πράξη ήταν ένα excel με την περιουσιακή του κατάσταση.

    Ωστόσο, χθες το βράδυ από το Ηράκλειο απάντησε πως «μου λέτε συνεχώς να καταθέσω το πόθεν έσχες μου και έχετε κλειστή την ηλεκτρονική πλατφόρμα; Ορίστε λοιπόν. Μπροστά στον ελληνικό λαό όλη μου η περιουσιακή κατάσταση. Βγαίνουν τώρα διάφορα ΜΜΕ και λένε: «Είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την ΑΡΧΙΚΗ δήλωση. Μπορεί να την καταθέσει».

    Ποια αρχική; Να κατέθετα δηλαδή τη δήλωση ως τον Σεπτέμβριο που ανέλαβα Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Για να έβγαιναν μετά να λένε «κρύβει τρεις μήνες» και «κρύβει τον Τάιλερ διότι ο γάμος έγινε Οκτώβριο; Κρατάτε την πλατφόρμα του 2023 κλειστή, ζητάτε να καταθέσω τα μισά στην παλιά, για να βγαίνετε να λέτε τι κρύβει ο Κασσελάκης»;

    Διαβάστε επίσης:

    Οι 78 «εκατομμυριούχοι» Έλληνες εφοπλιστές – Πρώτη με διαφορά η Μαρία Αγγελικούση [πίνακας]

    Eurobank: Το σχέδιο για την Ελληνική Τράπεζα και την επέκταση στο εξωτερικό – Αποκλειστική δήλωση Φ. Καραβία

    Οι 4 άσσοι του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την ανάπτυξη της METLEN



    ΣΧΟΛΙΑ