Στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι να φτάσουν τα κράτη μέλη σε συναίνεση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση στη σύνοδο που θα διοργανωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Στέφαν Μάιερ.

Επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση που είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ο κ. Μάιερ υπογράμμισε ότι «η Γερμανία θα ήθελε κατά την προεδρία της να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις», ενώ σχολίασε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αποτελεί μια πρόοδο γιατί κανένα κράτος μέλος δεν είπε ότι το Σύμφωνο αυτό δεν αποτελεί βάση συζήτησης». Ο κ. Μάιερ παραδέχτηκε ότι «η πρόταση δεν είναι απόλυτα σύμφωνη με τις προτάσεις της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «είναι η καλύτερη και πιο ουσιώδης πρωτοβουλία που είχαμε τα τελευταία χρόνια».

Εκτός από την επίτευξη συμφωνίας επί των βασικών σημείων του Συμφώνου, προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας για τη μετανάστευση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, αποτελούν επίσης, η συνέχιση των διαβουλεύσεων πάνω στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, η σύσταση νέου μηχανισμού ετοιμότητας και διαχείρισης κρίσεων και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων πάνω στην Κανονισμό για το Σύστημα Πληροφοριών Θεωρήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής ζητά πραγματική και δίκαιη αλληλεγγύη καθώς και καλύτερη ισορροπία μεταξύ της ευθύνης των χωρών πρώτης γραμμής και της αλληλεγγύης όλων των κρατών μελών». Επίσης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για κάποια από τα σημεία της πρότασης για το Σύμφωνο, όπως η πρόβλεψη για ιδιαίτερα εκτεταμένες συνοριακές διαδικασίες «που επιβαρύνουν υπερβολικά τα κράτη πρώτης γραμμής», καθώς «μεγάλοι αριθμοί μεταναστών απειλούνται να μείνουν καθηλωμένοι σε συνθήκες που δεν είναι διευκρινισμένες, μέχρι την επιστροφή τους».

Σκεπτικός εμφανίστηκε και για τον προκαταρκτικό έλεγχο σε θέματα υγείας, ασφάλειας και καταγραφής, καθώς «όλοι αυτοί οι έλεγχοι είναι πάρα πολύ χρονοβόροι και είναι απίθανο να μπορούν να γίνουν μέσα σε πέντε ημέρες», ενώ πρόσθεσε ότι χρήζει διευκρίνισης και η προτεινόμενη διαδικασία του προκαταρκτικού ελέγχου, καθώς θεωρείται ότι οι νεοεισερχόμενοι δεν έχουν εισέλθει στη χώρα και βρίσκονται σε ένα είδος ζώνης διέλευσης (τράνζιτ) «κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί γιατί μιλάμε για πολύ ευαίσθητες συνοριακές περιοχές». Στο τελευταίο ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας συμφώνησε ότι «δεν υπάρχουν μόνο νομικά ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, αλλά και πρακτικά ζητήματα που εγείρονται».

Εξάλλου, ο κ. Κουμουτσάκος αναρωτήθηκε κατά πόσο οι τρίτες χώρες θα δώσουν συγκατάθεση για εγκαθίδρυση hotspots στο έδαφός τους, αν και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που δοθούν ισχυρά κίνητρα.

Τη συζήτηση συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και το γραφείο του Ιδρύματος Hanns-Seidel στην Αθήνα. Συμμετείχαν επίσης ερευνητές σε θέματα μετανάστευσης: η Μαρί Ντε Ζόμερ από το European Policy Centre, η Αγγελική Δημητριάδη από το ΕΛΙΑΜΕΠ, η ‘Ασλι Σελίν Οκιάι από το Istituto Affari Internazionali και ο Μάρτιν Βάγκνερ από το International Centre for Migration Policy Development. Συντόνισε ο δημοσιογράφος, ‘Αγγελος Αθανασόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ