Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών για τον ΔΕΣΦΑ, όπως γνωστοποίησε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργιος Σταθάκης, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, στο περιθώριο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

“Μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών θα προχωρήσουμε”, σημείωσε ο κ.Σταθάκης. Σημειώνεται πως τον ΔΕΣΦΑ διεκδικούν οι κοινοπραξίες Snam (Ιταλία)-Fluxys (Βέλγιο)-Enagas (Ισπανία) και Reganosa (Ισπανία)-Transgaz (Ρουμανία)- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)].

Ο κ. Σταθάκης γνωστοποίησε ακόμα ότι ολοκληρώνεται σύντομα, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τους λιγνίτες σε ποσοστό περίπου 40%.

Κατά τον υπουργό, εξάλλου, “ο νόμος που προβλέπει πώς θα γίνει η απόσχιση της ΔΕΗ, με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός και πώς κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα και θα έρθει σύντομα στη Βουλή”.

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει σε επίπεδο συμβατό με τους ενεργειακούς στόχους του 2030, “άρα θα έχει ασφαλή παράταση ζωής για τα επόμενα 15 χρόνια. Από εκεί και πέρα, ο στόχος για το 2030 είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να φτάσουν περίπου στο 50% (της ηλεκτροπαραγωγής) -σήμερα είναι γύρω στο 29%- και το υπόλοιπο (να καλύπτεται) από φυσικό αέριο”.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”, ο κ. Σταθάκης απάντησε: “Με το ‘Εξοικονομώ’ πήγαμε πολύ καλά. Στην πρώτη εβδομάδα είχαμε 23.000-24.000 αιτήσεις, όταν οι (διαθέσιμοι) πόροι ήταν για 10.000 νοικοκυριά. Διπλασιάσαμε τους πόρους”.

Ο κ. Σταθάκης γνωστοποίησε ακόμη ότι ο Διαδριατικός Αγωγός (ΤΑΡ) προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και “θα δώσει αέριο σε όλα τα φιλόδοξα σχέδια για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα”. Πρόσθεσε ότι και η δημιουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, του ΙGB, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο θα προχωρήσει μέσα στο 2018.

Ο υπουργός επισήμανε, τέλος, ότι υπάρχει “ανοιχτός διάλογος και για άλλα ενεργειακά project, με τα Σκόπια”, ενώ υφίσταται μεγάλο ενδιαφέρον για κοινά έργα ενεργειακών διασυνδέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Μπόργιανς «ανοίγει τα χαρτιά του»: Τι λέει για τη λίστα, τον Τσίπρα και τη φοροδιαφυγή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις καταθέσεις: Ειδικό ταμείο για απρόβλεπτες περιστάσεις προτείνει η Λαγκάρντ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νουί: Επιμένει η πρόκληση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες