Πίσω από κάθε εκλογικό θρίαμβο κρύβεται ένας «γκουρού» της πολιτικής επικοινωνίας. Ο εν λόγω αφορισμός αποτελείται από μια ισχυρή δόση αστικού μύθου και από μια ανάλογη που σχετίζεται απόλυτα με την ιστορική αλήθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι έχουν κάτι να πουν για τον Ζακ Σεγκελά, στη Γαλλία του Μιτεράν και στην Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου -τον οποίο όμως, λέγεται ότι «κέρδισε» ο Κώστας Λαλιώτης- τον Μόρις Σαάτσι της Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Τζιμ Μεσσίνα που «έτρεξε» την καμπάνια του Ομπάμα, τον Μπραντ Παρσκάλ που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για την προεκλογική του εκστρατεία το 2020, ή τoν Μέγκαν Κλάσεν του Τζο Μπάιντεν.

1

Ανάλογο ρόλο δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν ακόμα από τις εκλογές του 2019, φέρεται να διαδραματίζει ο κ. Στάνλεϋ Γκρίνμπεργκ, ένας από τους σύγχρονους «θεούς» της ανάλυσης των ποιοτικών στοιχείων των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, των focus groups και της πολιτικής επικοινωνίας ευρύτερα.

Ο ενταγμένος στο «Ηall of Fame» των δημοσκόπων και στη λίστα με τους best selling συγγραφείς των New York Times, έχει ιδρύσει το «Σώμα Δημοκρατίας (Democracy Corps), έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς παγκοσμίως γύρω από παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής, μαζί με τον επίσης «γκουρού», τον Τζέιμς Κάρβιλ, γνωστό και για την περίφημη έκφραση «it’s the economy, stupid!» (είναι η οικονομία ηλίθιε!), που λέγεται ότι οδήγησε τον Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο.

Πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γκρίνμπεργκ είχε διατελέσει βασικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, του Τόνυ Μπλαίρ, του Νέλσον Μαντέλα, του Ισαάκ Χέρζοκ, του Βάτσλαβ Χάβελ και δεκάδων άλλων ηγετών ανά τον κόσμο. Και σε άλλους τόσους διευθύνοντες συμβούλους πολυεθνικών κολοσσών, όπως η BP, η Boeing, η General Motors, η Microsoft.

Στην Ελλάδα, ο Σταν Γκρίνμπεργκ είχε διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο δίπλα στη Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και μέσω αυτής λέγεται ότι τον γνώρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανάμεσα στους πολίτες και τους αναποφάσιστους

Όταν η εκλογική διαφορά στις εκλογές του 2019 ξεπερνά τις 8 ποσοστιαίες μονάδες και σε αυτές του 2023 τις 20, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μια επιτυχημένη εκστρατεία.

Ότι, ανεξαρτήτως του προσώπου και των ικανοτήτων του ηγέτη, εν προκειμένω του Κυριάκου Μητσοτάκη, και της συλλογικής προσπάθειας πολλών στελεχών σε κάθε επίπεδο, κάπου κρύβεται και ένας μη πολιτικός «αρχιτέκτονας της νίκης».

Στην περίπτωση της ΝΔ αυτός, μάλλον πρέπει να αναζητηθεί στο πρόσωπο και στις ικανότητες του Σταν Γκρίνμπεργκ.

Αυτός λέγεται ότι είναι, για παράδειγμα, πίσω από την επιλογή-εισήγηση προς τον πρόεδρο της ΝΔ να αγνοήσει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, να μειώσει στο ελάχιστο τις αναφορές στο όνομά του και να εστιάσει στο τι θα πράξει ο ίδιος, στο θετικό αφήγημα για το μέλλον, τη «στρατηγική του θετικού λόγου».

(Αν και ο Αμερικανός έχει ταυτιστεί και με την «αρνητική προεκλογική εκστρατεία» (negative campaigning), που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του, όπως αναφέρεται ακόμα και στο επίσημο βιογραφικό του).

Αλλά κυρίως πίσω από την απευθείας- αδιαμεσολάβητη επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες σε μικρές συγκεντρώσεις, κατά τη διάρκεια των περιοδειών του ανά τη χώρα.

Ο Γκρίνμπεργκ φέρεται να «επέβαλε» τις εικόνες του προέδρου της ΝΔ ανάμεσα και στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με τους ψηφοφόρους, την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, του κεντρώου και φιλελεύθερου προγράμματος.

Και από την άλλη, την επιδίωξη για συνεχή βελτίωση της απήχησης σε προνομιακά για τον ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης ακροατήρια, βάσει του «καρδιογραφήματος», όπως αποκαλείται η προηγούμενη ανάλυση των ποιοτικών ευρημάτων των μυστικών δημοσκοπήσεων, για focus groups, όπως οι κεντρώοι, οι νέοι και η μεσαία τάξη.

Μια επιτυχημένη «συνταγή» στις ΗΠΑ από την εποχή του Κλίντον και νωρίτερα, που όμως έφερε έμπρακτο αποτέλεσμα και στην Ελλάδα του 2019, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ του lame duck (κουτσή πάπια), κατά τον Αμερικανό, κ. Τσίπρα έχανε τις εκλογές από την «εμμονή Μητσοτάκη» στην πραγματική υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Αλλά και το 2023, όπως αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, οι σημαντικές διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ.

Τα νεανικά κοινά και οι γυναίκες

Ο Στ. Γκρίνμπεργκ, ο μεθοδικός, κυνικός για κάποιους, λεπτολόγος σε κάθε περίπτωση, απόφοιτος του Harvard και επί χρόνια καθηγητής του Yale, αυτός που το περιοδικό Esquire, χωρίς φειδώ, χαρακτήρισε ως έναν από τους «σημαντικότερους ανθρώπους του 21ου αιώνα», ο αναλυτής που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του, αλλά και κανένα περιθώριο στον συνομιλητή- πελάτη του να αμφισβητήσει τις προτάσεις του (και φυσικά την παχυλή αμοιβή του) φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω και από τις στοχευμένες εμφανίσεις του Κ. Μητσοτάκη και σε νεανικές ή και σε life style εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, καθώς αυτού του τύπου οι παρουσίες αποτελούν κορωνίδες της προσέγγισης ειδικών εκλογικών ακροατηρίων (focus groups) επί των οποίων έχτισε την παγκόσμια φήμη του ο Αμερικανός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό, σε «απολιτίκ» ύφος να δηλώνει σε παρεϊστικη εκπομπή με ακροαματικότητα γνωστού ερτζιανού, «είμαι χαλαρός τύπος», «δεν ξέρω από μαστορέματα, φτάνω μέχρι το άλλαγμα της λάμπας». Ή, σε άλλη, «βλέπω Emily in Paris».

Στο ίδιο μήκος κύματος αντίστοιχης συνέντευξης στην προεκλογική εκστρατεία του ’19, είχε «αποκαλύψει» πως ως ringtone στο κινητό του έχει το «Paradise city» των Guns Ν’ Roses.

Οι «κακές γλώσσες» αποδίδουν στον «mister number» ακόμα και τις φωτογραφίες των υπουργών με κατεβασμένα τα κεφάλια στο υπουργικό συμβούλιο μετά από τα Τέμπη, που διοχετεύτηκαν στον Τύπο, χωρίς βεβαίως ουδείς να μπορεί να πει ότι δεν πρόκειται για fake news των trolls της αντιπολίτευσης.

Πρόβλεψε ο Γκρίνμπεργκ το αποτέλεσμα;

Ο «Ρόμπερτ Ντε Νίρο» των πολιτικών αναλυτών, η πολυεπίπεδη σκέψη του οποίου διαμορφώθηκε από τις εικόνες στις συνοικίες των μαύρων της Ουάσιγκτον όπου μεγάλωσε, τον «μακαρθισμό», τις φιλειρηνικές πορείες κατά του πολέμου του Βιετνάμ, την προσπάθεια του παππού του να φέρει από τη Ρωσία εβραίους συγγενείς τους ώστε να γλιτώσουν από τους ναζί, ακόμα και από τις ιδέες του Ιταλού μαρξιστή Γκράμσι, ο «πανούργος» σχετικά κοντός σγουρομάλλης, για τον οποίο ένας άλλος διάσημος δημοσκόπος, ο Φρανκ Λούντς, είχε πει ότι «ο Σταν Γκρίνμπεργκ με φοβίζει!

Την ώρα που έχει δάχτυλο του αισθανόμενος τον παλμό των ανθρώπων, τους κάνει και ενδοφλέβια ένεση παράλληλα. Είναι ο καλύτερος!», αυτός που «ανάγκασε» τον Τζορτζ Στεφανόπουλος να καταλήξει στο αφοριστικό «κανένας σχεδιαστής εκλογικών αναμετρήσεων δεν έχει κάνει περισσότερα ώστε να θέσει τα θεμέλια για τη σύγχρονη προοδευτική πολιτική, σε όλο τον κόσμο», φέρεται να έχει προβλέψει ακόμα και την τεράστια διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τώρα, όλοι φαίνεται να περιμένουν τον «χρησμό Γκρίνμπεργκ» για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου

Συγχαρητήρια Μπάιντεν σε Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές

Καλίν: Έχουμε εναλλακτικές αν τα F-16 δεν προχωρήσουν – Υπάρχουν άλλοι εταίροι εκτός από τις ΗΠΑ

──────────────────