ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως ένα ακόμα βήμα προς την περαιτέρω τόνωση της αξιοπιστίας, ισχυροποίηση του κύρους και ενίσχυση της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας την κύρωση από τη Βουλή, της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού (New Arrangements to Borrow – NAB).
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι διευθετήσεις αυτές θεσπίστηκαν – για πρώτη φορά – το 1997, προκειμένου το Ταμείο να είναι σε θέση να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά, τον ρόλο του στο διεθνές νομισματικό σύστημα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Μέχρι σήμερα 38 κράτη και οργανισμοί συμφώνησαν να παράσχουν πόρους στο Ταμείο, ενώ το ποσό της ελληνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 1.681,2 εκατ. SDR, δηλαδή περίπου στα 2 δισ. ευρώ.
Με την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, η Ελλάδα “δηλώνει την ετοιμότητά της να καταβάλει μελλοντικά, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, πόρους οι οποίοι αθροιστικά δεν θα υπερβαίνουν το προβλεπόμενο στη συμφωνία ποσό, με σκοπό να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση του οικονομικού συστήματος” είπε ο κ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι “η Ελλάδα, από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή, στηρίζοντας ουσιαστικά και ενεργά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει – αποτελεσματικά – τον σκοπό λειτουργίας του”.
Διαβάστε επίσης
Στις 188 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος το τρίτο τρίμηνο του 2021
Στις 188 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος το τρίτο τρίμηνο του 2021
Πάιατ: Η Ελλάδα είναι σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών