ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την θλίψη της εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση για την απόφαση της ‘Αγκυρας να μην ανανεώσει τη διαπίστευση τριών ανταποκριτών γερμανικών ΜΜΕ και να υποχρεώσει, έτσι, δύο από αυτούς να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε την ενέργεια «ακατανόητη» και τόνισε ότι το θέμα δεν έχει σε καμία περίπτωση κλείσει με την αποχώρησή τους από την Τουρκία.
«Οι ανταποκριτές πρέπει να μπορούν να κάνουν στην Τουρκία τη δουλειά τους ελεύθερα και περιμένουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα βρει άμεσα μια λύση για τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους ανταποκριτές οι οποίοι αναμένουν ακόμη ενημέρωση σχετικά με το εάν η διαπίστευσή τους ανανεώθηκε ή όχι. Αυτό πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι ύψιστο αγαθό και αυτό σημαίνει ότι κατά βάση οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι πρέπει να διευκολύνονται στην εργασία τους», πρόσθεσε ο κ.Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με την τουρκική, καθώς δεν θεωρεί ότι το ζήτημα διευθετήθηκε. «Θα εξακολουθήσουμε να εκπροσωπούμε τα συμφέροντα» των δύο δημοσιογράφων, δήλωσε.
Νωρίτερα σήμερα ο κ. Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης της Γερμανίας να παραμείνει σε συνομιλίες με την Τουρκία και να την ωθήσει σε πιο μετριοπαθή γραμμή μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη. «Η κλιμάκωση σε ό,τι αφορά τα γερμανικά ΜΜΕ έχει φθάσει σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο από το να αντιδράσουμε πιο δυναμικά», τόνισε.
Με αφορμή και το ζήτημα των ξένων δημοσιογράφων, η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ επανήλθε σήμερα στο θέμα της σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι η ίδια βλέπει «πολύ μικρές πιθανότητες περαιτέρω προσέγγισης της Τουρκίας με την Ε.Ε.». Λέγαμε πάντα, δήλωσε η αρχηγός του CDU στην ηλεκτρονική έκδοση της Welt, ότι «βλέπουμε μια ειδική εταιρική σχέση» με την Τουρκία, αλλά η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην διαπιστεύσει ανεξάρτητους δημοσιογράφους απομακρύνει τη χώρα από αυτή την διαδικασία. Η κυρία Κραμπ – Καρενμπάουερ εξέφρασε μάλιστα την επιφύλαξή της σχετικά με το εάν έχει πραγματικά νόημα να συνεχίζεται μια διαδικασία όταν ο ένας από τους δύο εταίρους δείχνει ότι κάποιες αξίες που για εμάς έχουν ύψιστη σημασία «έχουν για αυτόν πολύ μικρή ή καμία σημασία».
«Κανείς δεν είναι πλέον ασφαλής στην Τουρκία», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, προειδοποιώντας όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν την χώρα. «Κανείς δεν είναι πλέον ασφαλής εκεί, είτε είναι Γερμανός είτε όχι. Πρόκειται για ένα αυθαίρετο κράτος. Ο Ερντογάν έχει ευθυγραμμίσει τα γερμανικά ΜΜΕ και τώρα είναι προφανώς η σειρά των διεθνών μέσων», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στην Γερμανική Ραδιοφωνία.
Κρίση και στις σχέσεις Τουρκίας – Βελγίου
Την ίδια ώρα κρίση περνούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Βέλγιο. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τη Δευτέρα τον πρεσβευτή του Βελγίου στην Άγκυρα και τον ενημέρωσε σχετικά με μία δικαστική απόφαση του Βελγίου, η οποία, σύμφωνα με την άποψη της Τουρκίας εμποδίζει την άσκηση ποινικών διώξεων ανθρώπων που σχετίζονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Το ίδιο υπουργείο είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή ως απαράδεκτη, δηλώνοντας ότι αναμένει από το Βέλγιο «να δράσει σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ