Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων
Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει η κατάθεση από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχεδίου για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με σκοπό την ανάπλαση περιοχών στην Αθήνα, υπό την ονομασία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».
Η μεγαλύτερη αντίδραση έχει προέλθει από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ωστόσο, σκωπτικά το σχολιάζουν στελέχη της κτηματαγοράς θυμίζοντας πως ανάλογα εγχειρήματα, π.χ. όπως η ΑΕ που είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το παράκτιο μέτωπο της Αττικής δεν λειτούργησε ποτέ. Δαπανήθηκαν απλώς πόροι χωρίς να παραχθεί επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά αυτό που εμποδίζει την υλοποίηση αναπλάσεων και άλλων έργων που σχετίζονται με το κτηριακό απόθεμα της Αθήνας και άλλων πόλεων είναι η γραφειοκρατεία και η έλλειψη ισχυρής βούλησης και συνέχειας στη διοίκηση και το πολιτικό προσωπικό.
Ιδιαίτερα σχολιάζεται η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της υπό σύσταση ΑΕ, όργανό στο οποίο θα συμμετέχει ο διοικητής του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας. Στην αιτιολογική έκθεση αυτό δικαιολογείται ως εξής: «δεδομένης της σχεδιαζόμενης ανάπλασης των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας» χωρίς να δίνονται άλλες εξηγήσεις για το τι σχέση μπορεί να έχει ένας διοικητής νοσοκομείου με τα έργα real estate. Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ο αριθμός του προσωπικού του νέου φορέα ούτε οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου και του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου (Γ.Τ.Σ.), το οποίο συγκροτείται από 8 μέλη, που ορίζονται για τριετή θητεία με κοινή απόφαση των εποπτευόντων υπουργών και των υπουργών Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών κατόπιν εισήγησης των φορέων που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει η εκτίμηση της επιβάρυνσης που θα έχει ο νέος φορέας για τον προϋπολογισμό ετησίως.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ανάπλαση Αθήνας είναι οκταμελές και θα αποτελείται ειδικότερα από: α) ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας ως πρόεδρο, β) τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί συναφών με τους σκοπούς της εταιρείας δραστηριοτήτων, γ) έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στ) έναν εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων, ζ) έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής και η) τον Διοικητή του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας. Η θητεία των μελών του είναι τριετής.
Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αποδοχές αυτού καθορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και των εποπτευόντων Υπουργών.
Ο ορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου γίνεται με κοινή απόφαση των εποπτευόντων υπουργών και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.4369/2016 (Α’ 33), για μία τριετία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά για ισόχρονο διάστημα.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος υπογράφει πρώτος το νομοσχέδιο, απαντώντας στη κριτική που έχει ασκηθεί έως τώρα σημείωσε ότι η Ανάπλαση Αθήνας θα λειτουργήσει ως επιτελικό – συντονιστικό κέντρο, μία «task force» ειδικής αποστολής, στο οποίο μετέχουν θεσμικά και ισότιμα η κυβέρνηση δια υπουργών της Επιτροπής Μεγάλων ΄Έργων, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υλοποίηση των έργων θα γίνεται μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους αρμοδίους (Ο.Τ.Α., Υπουργεία, κοινωνικοί ιδιωτικοί φορείς κλπ.) δεν θα αλλάξει το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό και διαχειριστικό καθεστώς των ακινήτων, ενώ ο νέος φορέας δεν θα συγκροτήσει πολυπρόσωπες υπηρεσίες, ούτε θα προσλάβει προσωπικό. Το αναγκαίο ελάχιστο προσωπικό θα προκύψει από την διαδικασία της κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου.