Ευθύνες στην φύση και στους κατοίκους, λόγω των πολεοδομικών παραβάσεων και την άναρχη δόμηση, επέρριψε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης για την τραγωδία στο Μάτι με τους δεκάδες νεκρούς.

Ο κ. Σπίρτζης έσπευσε να «αθωώσει» την Περιφέρεια Αττικής, η οποία ευθυνόταν σύμφωνα με το αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας για την εντολή εκκένωσης. Διότι όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, την Κυριακή, «η Ρένα Δούρου ήταν στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής»!

«Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη, γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στον Κάλαμο και στον Νέο Βουτζά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν υπήρξε κάποιο λάθος στις εντολές που δόθηκαν, θα διαπιστωθεί», είπε ο κ. Σπίρτζης και προσέθεσε πως και οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών κινήθηκαν με βάση τις δυνατότητες που είχαν και τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε μια ημέρα που υπήρχε «τόσο μεγάλη ένταση των ανέμων», το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ξέσπασαν τόσες φωτιές σε τόσο μικρό διάστημα;

Αναφερόμενος στην έως τώρα στάση της ΝΔ και των στελεχών της, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν την ίδια στάση και τις επόμενες ημέρες και να μην παρασυρθούν από συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένα πρόσωπα που έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες από την πρώτη στιγμή, ενώ οι νεκροί δεν έχουν ταφεί ακόμα. Εκτός κι αν, συμπλήρωσε, «τα ΜΜΕ αυτά ήταν σε ανοικτή γραμμή με τη ΝΔ ή αν υπήρχε κάποιο σχέδιο μεταξύ τους».

Αυτοί που μας καταγγέλλουν είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονταν όταν προσλήφθηκαν 2.500 άτομα στη δασοπυρόσβεση, επισήμανε και διερωτήθηκε: «φανταστείτε να μην είχαν γίνει αυτές οι προσλήψεις».

Ο υπουργός Υποδομών που επισκέφτηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική, χαρακτήρισε «μοιραία» την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής.

Διευκρινίζοντας την εντολή που έδωσε στα συνεργεία των μηχανικών, που κάνουν τις αυτοψίες, να ελέγξουν τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι στην περιοχή έχουμε κτίσματα πολλά από τα οποία είναι πολυτελή με μάντρες κ.λπ. που είναι μερικώς ή ολικώς αυθαίρετα εμποδίζοντας τη πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έδωσαν άδεια σε αυτά τα κτίρια, τόνισε.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι έλεγχοι των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές, υπογραμμίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που κινητοποιήσαμε τόσους πολλούς μηχανικούς». Όπως είπε, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και οι διαδικασίες για την οριοθέτηση της καμένης περιοχής. Σημείωσε ότι σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Μαγκλάρας του απέστειλαν τις ψηφιακές φωτογραφίες της περιοχής από τον δορυφόρο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς για να εκδοθεί το ταχύτερο η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίζει ποιες είναι πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.