ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάλεσμα στο τραπεζικό σύστημα να αυξήσει τη χρηματοδότηση για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατά την τοποθέτησή του στο διεθνές συνέδριο αγροτεχνολογίας του AgriBusiness Forum.
«Να αναλάβετε τις ευθύνες σας» είπε ο κ. Λιβανός σε διάλογο που έγινε μετά το τέλος της ομιλίας του, προσθέτοντας ότι «θα είναι ιστορικό λάθος εάν το τραπεζικό σύστημα δεν κατανοήσει ότι το μέλλον της οικονομίας βρίσκεται στην αγροδιατροφή».
Είπε ότι «είναι απαράδεκτο να έχουμε δημιουργήσει το Ταμείο εγγυοδοσίας με 480 εκατ. ευρώ – 80 εκατ. βάζει το ελληνικό Δημόσιο – και μέχρι τώρα να έχουν εκταμιευθεί 10 εκατ. ευρώ», ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε «Πρέπει να ανοιχτούμε πολύ πιο γρήγορα, να εμπιστευτούμε το business, να εμπιστευτούμε τον χώρο και να επενδύσουμε πραγματικά στην παραγωγή. Δηλαδή για να υπάρξει αύξηση της παραγωγής, πρέπει να δώσουμε τις δυνατότητες να μπορέσουν οι άνθρωποι να παράξουν περισσότερα προϊόντα».
Σπήλιος Λιβανός: Μέσω του προγράμματος”Ελληνική Διατροφή” θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό εθνικό brand name.
Κατά την ομιλία του, ο Σπήλιος Λιβανός, αναφερόμενος τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), σημείωσε ότι ενσωματώνονται «οι βασικές κατευθύνσεις της Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, αλλά και των στρατηγικών για τη βιοποικιλότητα».
Παράλληλα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής της χώρας μας στον αγροδιατροφικό τομέα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των συνεταιρισμών και των συλλογικών σχημάτων και το πρόγραμμα «”Ελληνική Διατροφή” μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό εθνικό brand name».
Τέλος, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μείωση στο φόρο στα καύσιμα για τους αγρότες, ο Σπήλιος Λιβανός σημείωσε ότι «σε αυτή τη φάση δεν θα μπορέσουμε να τον μειώσουμε» προσθέτοντας ότι θα εξεταστεί σε επόμενη φάση και αναλόγως με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι: Η Ελλάδα εφαρμόζει ήδη την πολιτική ‘από το αγρόκτημα στο πιάτο’
«Πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αντιμετώπιση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μιας ‘επισιτιστικής κρίσης’» τόνισε κατά την ομιλία του ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων αγροτών στην αντιμετώπισή της.
Ο κ. Βοϊτσεχόφσκι επαίνεσε την ελληνική γεωργία και τους Έλληνες γεωργούς, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα η παραγωγικότητα είναι 3,5% μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην Ε.Ε.». Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός πρωτογενής τομέας παράγει τις λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενώ «χρησιμοποιούνται και λιγότερα λιπάσματα», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου τη στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα.
«Η Ελλάδα εφαρμόζει ήδη την πολιτική ‘από το αγρόκτημα στο πιάτο’» είπε. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρωτοφανές γεγονός» την αύξηση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ κατά 22 δισ. ευρώ, καθώς οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για μείωσή του.
Νίκος Παπαθανάσης: Θέλουμε ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις
Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε πως «θέλουμε ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις και ο αγροτικός χώρος είναι ιδανικός για αυτό». Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή «ήταν η αλλαγή του περιβαλλοντικού μοντέλου της χώρας», προσθέτοντας πως «προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δίνουν αποτελέσματα» και τόνισε πως «η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη» ενώ είναι 3η στην απορρόφηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στη πρώτη θέση του ΕΣΠΑ 2021-2027. Υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια, «ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έχει ειδικά καθεστώτα για την αγροδιατροφή» και θα έρθει σύντομα για διαβούλευση, το «το νομοσχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη» και «το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις» με το οποίο όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, «δίνουμε πόλεμο με τη γραφειοκρατία».
Χριστιάνα Καλογήρου: Η συνέργεια αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, αποτελεί το αυτονόητο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας
Σε ομιλία της σε διαφορετικό πάνελ, η γ.γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, παρουσίασε κατά την ομιλία της τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα και στη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.
«Η συνέργεια του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, αποτελεί το αυτονόητο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή των θησαυρών της χώρας μας και δίνει δυνατότητες προσέλκυσης νέων επενδύσεων, αύξησης του εισοδήματος και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, ιδίως για νέους ανθρώπους», τόνισε σχετικά.
Τέλος, μιλώντας για τη νέα Εθνική Στρατηγική πουου εκπονεί και υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ, η κ. Καλογήρου σημείωσε ότι «έχει αιχμή της την καινοτομία, την πράσινη εποχή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα του εθνικού αγροτικού μας συστήματος, που τελικά θα οδηγήσουν σε οικονομικά οφέλη και κοινωνική ευημερία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
ΟΠΕΚΕΠΕ: Χορήγηση 45 εκατ. ευρώ ως δικαιώματα εθνικού αποθέματος για το έτος 2020
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρ. Δήμας: 1.250 φορείς του Δημοσίου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις
- Metlen: Στρατηγική συνεργασία με ΕΑΓΜΕ – Νέοι ορίζοντες στη βιώσιμη εξόρυξη και παραγωγή αλουμινίου
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία