Το Εκλογοδικείο θα κρίνει εάν το κόμμα των Σπαρτιατών θα παραμείνει ή όχι στη Βουλή. Στο  Ανώτατο Ειδικό  Δικαστήριο συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές  κατά του κύρους της ανακήρυξης 2  βουλευτών  των «Σπαρτιατών» κι ενός αναπληρωματικού.

Στις προσφυγές των δυο εκλογέων κατά των 3  αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η ανακήρυξη των βουλευτών ήταν παρακολούθημα της ανακήρυξης του συνδυασμού με τον οποίο κατήλθαν ως υποψήφιοι, του κόμματος «Σπαρτιάτες», η οποία όμως ήταν παράνομη καθώς έλαβε χώρα κατά παράβαση του νόμου, αφού την πραγματική ηγεσία του εκλογικού συνδυασμού ασκεί ο Ηλίας Κασιδιάρης, πρωτόδικα καταδικασθείς για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»».

1

Στην αγόρευσή του ο Γιάννης Κουτσούκος, δικηγόρος του πρώτου εκλογέα που έχει προσφύγει ανέφερε:

«Βλέπω μια σειρά δημοσιευμάτων για τα φοβερά και τρομερά που έγιναν τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτέμβρη του 2023. Το κόμμα Σπαρτιάτες είχε γραφεία μόνο στη Βουλή. Επίσης από την κατάθεση Στίγκα προκύπτει ότι ο βουλευτής Δημητριάδης έχει επισκεφτεί τρεις φορές τον Κασιδιάρη στο Δομοκό χωρίς να δηλώνει συνήγορος του. Αυτή τη στιγμή το κόμμα Σπαρτιάτες έχει πέντε βουλευτές. Ο κ. Στίγκας και προεκλογικά και μετεκλογικά υπήρξε ειλικρινής ως προς την επιδραστικότητα του Κασιδιάρη στην εκλογή του κόμματος του. Είχε μιλήσει για καύσιμο, «κηροζίνη». Έχει καταγραφεί πραγματικά πως πραγματοποιείται το μασκάρεμα του κόμματος των Σπαρτιατών. Πώς αξιολογείται ποινικά δεν είναι δουλειά μου να κρίνω.»

Ο συνταγματολόγος  Κώστας Μποτόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί το δεύτερο προσφεύγοντα, υποστήριξε στη δίκη του τοποθέτηση:

«Δεν στρεφόμαστε κατά κόμματος αλλά προσώπου σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Δεν συζητάμε να φτιάξουμε ένα νέο κώλυμα το οποίο δεν προκύπτει από το νόμο. Το κώλυμα για το οποίο μιλάμε είναι η εκλογική παραβίαση σχετική με τη διενέργεια των εκλογών. Και όπως προκύπτει από μια σειρά αποφάσεων της δικαιοσύνης, η παραβίαση είναι η αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος η οποία συνίσταται σε εξαπάτηση των εκλογέων όχι υπό την ποινική έννοια αλλά από τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές. Ένα πρόσωπο, ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος υπήρξε προκάλυμμα. Τρία κρίσιμα γεγονότα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο φάκελος από την ποινική διαδικασία που εξελίχθηκε σε δίωξη. Η απόφαση για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές. Η απόφαση της βουλής για την αναστολή χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες με αναφορά στον Κασιδιάρη και την πραγματική ηγεσία».

Στο ΑΕΔ τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, αναφέροντας: 

«Έχω δεχθεί άπειρη λάσπη και συκοφαντία. Είπαν την εκλογή μας «πολιτική ανωμαλία». Είναι η βούληση του ελληνικού λαού πολιτική ανωμαλία; Θα ντρεπόμουν να το πω;
Ακούω ότι είμαι μπροστινός, αχυράνθρωπος, ότι το κόμμα είναι κέλυφος, ότι δημιουργήθηκε ένα μήνα πριν τις εκλογές, ενώ ήρθα εδώ το 2017 και κατέθεσα όλα τα χαρτιά για να είναι νόμιμο το κόμμα. Οι Σπαρτιάτες ιδρύθηκαν το 2013 ως μια ομάδα δράσης αλληλεγγύης. Επί έξι χρόνια κάναμε φιλανθρωπίες. Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στην πολιτική ποτέ δεν αμείφθηκε ούτε με ένα ευρώ. Δεν μπορώ να ανεχτώ είναι να με χαρακτηρίζουν ναζί και ταγματασφαλίτη.”

Ο  κ.Στίγκας δήλωσε στο δικαστήριο   ενώ ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον Ηλία Κασιδιάρη.

Να κηρυχθούν απαράδεκτες οι προσφυγές ζήτησε η Βάσω Πανταζή, δικηγόρος της αναπληρωματικής βουλευτού  Β΄ Θεσσαλονίκης των Σπαρτιατών Ακριβής Πετροπούλου: Στην αγόρευση της ανέφερε:

«Σας ζητούν να θεσπίσετε ένα συλλογικό κόλλημα εκλογιμότητας. Τα κολλήματα εκλογιμότητας αναφέρονται περιοριστικά και απαγορεύεται να επεκταθούν και να δημιουργηθούν νέα. Αρα η προσφυγή είναι απαράδεκτης. Να κηρυχθούν απαράδεκτες και οι πρόσθετες παρεμβάσεις Σπίρτζη και Ξενογιαννακοπούλου γιατί ήταν εκπρόθεσμες και διευρύνουν το αντικείμενο της δίκης σε όλους τους βουλευτές, κίνηση που απαγορεύεται στους προσθέτως παρεμβαίνοντες.»

Η τοποθέτηση της δικηγόρου  για  τους πολίτες του πατριωτικού χώρου «που δεν ξεπερνούν τους 500» προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΑΕΔ Μιχάλη Πικραμένου. «Να σας θυμίσω ότι όλοι οι Έλληνες αγαπάμε την πατρίδα μας. Δεν είναι προνόμιο κάποιων» είπε ο κ.Πικραμένος.

Πρόσθετη παρέμβαση στην υπόθεση άσκησαν οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Θα είναι απόφαση σταθμός ανεξαρτήτως περιεχομένου. Είναι η πρώτη φορά που καλείται το ΑΕΔ να αποφανθεί αν θα παραμείνει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Έχουμε εδραία πεποίθηση ότι το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν δεν υπήρχε το νομικό ελάττωμα που εντοπίζουν οι προσφεύγοντες. Αν είχαν διαπιστωθεί έγκαιρα οι παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει αυτή την πολιτική ανωμαλία» είπε ο νομικός τους παραστάτης Θεόδωρος Μαντάς.

Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης

Νίκη Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση με ιδεοληπτική εμμονή επιμένει στην οριζόντια επιβολή του δυσμενούς μέτρου της διαγραφής φοιτητών

Γιαννίτσης σε Ανδρουλάκη: Ευχαριστώ που στηρίξατε την υποψηφιότητά μου